Επενδυτική “έκρηξη” στα ακίνητα… Με ποιους επενδυτές; (Του Γιώργου Κράλογλου)

Στην εμφανέστατη απογοήτευση για τη συνεχή αποεπένδυση στη χώρα “βαφτίσαμε” επενδύσεις και τις αγορές ακινήτων. Για να δούμε όμως και τους επενδυτές…

Ας “φωτίσουμε” μόνο έναν χώρο και ο καθένας ας προσθέσει τις δικές γνώσεις στο θέμα. Τη δική του πληροφόρηση. Πάμε λοιπόν σε αυτούς τους “επενδυτές” που “ξέρουμε”.

  • Τους “επενδυτές” της “Χρυσής Βίζας” που όπως μας λένε τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο ρεπορτάζ του κ. Νίκου Ρουσάνογλου, “Συνεχίζει ακάθεκτο το πρόγραμμα “Χρυσή Βίζα”, κατά τη 10ετία του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” κατατέθηκαν συνολικά 28.450 άδειες διαμονής, που αντιστοιχούν σε κεφάλαια ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Και  ενώ μέχρι το 2019 (που ήταν το τελευταίο υψηλό της αγοράς), ο ετήσιος αριθμός αφορούσε περίπου 2.000 άδειες, με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν, το νούμερο αυτό υπερτετραπλασιάστηκε το 2023 (!!).

Η δε μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούν αγοραπωλησίες που είχαν “κλειδώσει” μέσω προσυμφώνου ή ιδιωτικού συμφωνητικού πριν από την έναρξη ισχύος του νέου, υψηλότερου ορίου.  Όπως όλα δείχνουν μάλιστα κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και φέτος.

Έχει μάλιστα δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα με τις εγκρίσεις των αδειών, καθώς από τα 9.114 αιτήματα νέας άδειας διαμονής, που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 12μήνου Σεπτεμβρίου 2023-2024, έχουν εγκριθεί μόλις τα 1.590, δηλαδή το 17,4%. (σ.σ.: να και η γνωστή γραφειοκρατία μας…)

  • Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αγορά πιστεύει ότι οι “επενδυτές” αυτοί σπάνια μένουν στα ακίνητα που αγοράζουν. Τα νοικιάζουν και μάλιστα σε τιμές συχνά φθηνότερες κατά 10-15% των τιμών που ισχύουν σε μια περιοχή, καθώς κυρίως ενδιαφέρονται να πάρουν την άδεια διαμονής.

Αλλά εδώ ο γνωστός μας (πάντα εύστοχος) Puriom απαντά στην άποψη της αγοράς: “… Ψευδές. Η πλειοψηφία τα κρατά κλειστά. Μόνο κινεζικές εταιρίες διαχείρισης (όπου ανακατεύονται αυτές) νοικιάζουν”.

“Αν το κριτήριο της επιτυχίας είναι το ξεπούλημα της χώρας σε όποια τιμή και η εκδίωξη των ιθαγενών, τότε ναι, το πρόγραμμα είχε απόλυτη επιτυχία. Αν όχι, τότε ήταν εγκληματικό, όπως εγκληματική είναι και η συνέχιση του. Αλλά εγκληματικό είναι και το NonDom πρόγραμμα που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι (ας ρωτήσουν τι έγινε στο Μιλάνο λ.χ. και για ποιο λόγο το καταργεί η Μεγ. Βρετανία)…” .

  • Από την πλευρά μας τώρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην δεχθούμε την κυβερνητική άποψη ότι “οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν αποτελούν “φούσκα”, αλλά μέρος ενός διεθνούς ανταγωνισμού, όπως την ακούσαμε και χθες στηνσυζήτηση του  CEO Initiative Forum 2024: “Οι βασικοί πυλώνες στην προσπάθεια τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας”.Και τώρα το ερώτημα μας, ως στήλη. Ποιο είναι το δικό θέμα ως χώρα και ποιο είναι το πρόβλημά μας ως οικονομία; 

Να “βαφτίσουμε” τις εξαγορές των σπιτιών, των οικοπέδων και παραλιών της χώρας Άμεσες Ξένες  Επενδύσεις ή να δεχθούμε την ανυπαρξία των επενδύσεων εκείνων που πραγματικά έχει ανάγκη η οικονομία μας, από επίσης ξένες αλλά επώνυμες διεθνών διαστάσεων πολυεθνικές με θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας και ανθρώπινες αμοιβές.

  • Αυτές δηλαδή τις επενδύσεις που περιέγραφε στα προγράμματά της και η κυβέρνηση από το 2019. Επενδύσεις με κεντρικούς στόχους τεχνολογία και καινοτομία. Αυτές που ναι μεν απαιτούν πάνω από 200 δισ. ευρώ αλλά τις έχουμε ανάγκη και στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Επενδύσεις με επενδυτές που θα έχει πολλά να πει η κάθε κυβέρνηση και όχι άγνωστους αγοραστές των ακινήτων μας, μέσω της Χρυσής Βίζας. Κάνουμε λάθος;

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο