Επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων την Τρίτη, καθώς το ράλι ανακούφισης μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αποδείχθηκε βραχύβιο, ενώ οι επενδυτές περίμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της ευρωζώνης.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 μειώθηκε κατά 0,6% στις 0830 GMT, με τις ασφαλιστικές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των κορυφαίων κλαδικών πτωτικών.


Ο δείκτης blue-chip CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησε 0,7%, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Οι ταλαιπωρημένες γαλλικές αγορές βρήκαν κάποια ανάπαυλα τη Δευτέρα, αφού το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε μικρότερη νίκη από ό,τι περίμεναν ορισμένες δημοσκοπήσεις, μειώνοντας την πιθανότητα απόλυτης πλειοψηφίας για το ακροδεξιό κόμμα.


«Και τα δύο πιθανά αποτελέσματα αυτών των εκλογών, είτε πρόκειται για ακροδεξιό είτε για ακροαριστερό συνασπισμό, δεν δίνουν πολιτική σταθερότητα. Και τα δύο θα οδηγούσαν σε μεγάλη αναποφασιστικότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία στους επενδυτές», δήλωσε η Daniela Hathorn, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στο Capital. com.

«Ανεξάρτητα από την σπασμωδική αντίδραση που μπορεί να δούμε την επόμενη Δευτέρα, πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτές οι εκλογές επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη».


Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Ιούνιο αργότερα μέσα στην ημέρα, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα.


Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την πτωτική του τάση μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αυξήσεων και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για άλλη μια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι επείγουσες.

Ο Pierre Wunsch, ένας άλλος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η επόμενη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας εξακολουθεί να είναι μια σχετικά εύκολη απόφαση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να έρθουν μόνο όταν ο πληθωρισμός οδεύει σαφώς προς τον στόχο του 2%.


Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η Sodexo (EPA:EXHO) υποχώρησε 5,2% αφού η γαλλική εταιρεία τροφοδοσίας τροφίμων ανακοίνωσε πωλήσεις τρίτου τριμήνου κατώτερες των προσδοκιών, επικαλούμενη επιβράδυνση στην Κίνα.


Η Siemens Energy σημείωσε άνοδο 3,6% μετά την ανακοίνωση του ομίλου ενεργειακής μηχανικής ότι σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους έως το 2030

Η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών γραφείου και τηλεφωνικών κέντρων Teleperformance σημείωσε άνοδο 3,6% αφού η Morgan Stanley ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με αξιολόγηση “overweight”.


Οι μετοχές της γερμανικής HelloFresh (OTC:
HLFFF) σημείωσαν άνοδο περίπου 16% αφού η JP Morgan αφαίρεσε την εταιρεία παράδοσης τροφίμων από την λίστα negative catalyst watch .

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο