Επέστρεψε ο προβληματισμός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο πετρελαίου & αερίου να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και αυτόν του ασφαλιστικού την μεγαλύτερη πτώση.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν αρνητικά τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα οποία τόσο ο δομικός πληθωρισμός, όσο και αυτός στον τομέα υπηρεσιών επιμένουν.

Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης δύο φορές ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στον στόχο του 2%, «οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι» και δεν έχει προκαθορισμένη πορεία για αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, αλλά μια κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών παρέμεινε πεισματικά υψηλή, πιθανώς τροφοδοτώντας την ανησυχία μεταξύ ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.


Ο πληθωρισμός των καταναλωτών στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, καθώς η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων μετριάστηκε.


Ενώ η ΕΚΤ έχει προβλέψει εδώ και καιρό ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί εκατέρωθεν αυτού του επιπέδου για το υπόλοιπο του έτους, οι οικονομολόγοι εξετάζουν εξονυχιστικά τις υποκείμενες τάσεις των τιμών για να εκτιμήσουν εάν η ΕΚΤ μπορεί πράγματι να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το επόμενο έτος. (περισσότερα εδώ)

Τα hedge funds συνέχισαν να πωλούν παγκόσμιες μετοχές για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό πωλήσεων από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το γραφείο μεσιτείας της Goldman Sachs. Οι πωλήσεις προήλθαν κυρίως από τις ανοικτές πωλήσεις, καθώς οι συνολικές μεγάλες ροές παρέμειναν σχετικά σταθερές, ανέφερε η Goldman σε σημείωμα.


“Οι μεμονωμένες μετοχές πωλήθηκαν καθαρά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και σημείωσαν τις μεγαλύτερες ονομαστικές καθαρές πωλήσεις από τον Νοέμβριο του ’22, λόγω των ανοικτών πωλήσεων που ξεπέρασαν τις long αγορές 4 προς 1.9 από τους 11 παγκόσμιους τομείς πωλήθηκαν καθαρά τον Ιούνιο, με επικεφαλής σε ονομαστικούς όρους τις Info Tech, Financials, Real Estate και Staples”, αναφέρει το σημείωμα.

Τα μακροοικονομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών και των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), αγοράστηκαν οριακά καθαρά τον Ιούνιο, λόγω της χαλάρωσης του κινδύνου με τα short cover να υπερβαίνουν ελαφρώς τις μακροπρόθεσμες πωλήσεις. Εξαιρουμένων των προσαρμογών σε τιμές αγοράς, τα ETF που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ στο βιβλίο Prime μειώθηκαν κατά 6,8% τον Ιούνιο, με σημαντική βραχυπρόθεσμη κάλυψη σε ETF Small Cap Equity, Financials, Industrials, Real Estate και Health Care. (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο ενισχύθηκε 2,5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) και αύξησης 2,6% το προηγούμενο έτος. Τέλος, ο δείκτης ανεργίας για τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στο 6,4% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) και 6,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η βρετανική κυβέρνηση προέβη στην έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας με κουπόνι 4,441% έναντι 4,505% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 510,98 μονάδες με πτώση 0,40%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.163,75 μονάδες με πτώση 0,86%, με το σήμα να μετατρέπεται από buy σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.490 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.120,02 μονάδες με πτώση 0,57%, με το σήμα να παραμένει σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.538,29 μονάδες με πτώση 0,30%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.774 μονάδες και την στήριξη στις 7.423 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

SAP: Barclays is positive on the stock with a Buy rating. The target price is still set at EUR 200.

Betchle: Barclays is negative on the stock with a Sell rating. The target price is unchanged at EUR 38.

GSK: JP Morgan analyst reiterate his Sell rating on the stock. The target price remains set at GBX 1660.

DHL: Barclays analyst Marco Limite maintains his Buy rating on the stock. The target price is unchanged at EUR 45.

Vestas Wind: JP Morgan analyst Akash Gupta maintains his Neutral opinion on the stock. The target price is unchanged and still at DKK 170.

Εταιρικά νέα

U.K.-based nanomaterials manufacturing group Nanoco expects to miss fiscal 2024 market revenue forecasts due to a delay in an order for its first generation sensing products.

Wizz Air Holdings said it carried fewer travelers in June while its passenger-carrying capacity rose slightly on year.

The eastern Europe-focused budget airline said it carried 5.31 million passengers in the month, a slight drop of 0.2% from a year ago. On a rolling 12-month basis, however, passenger numbers were 15% higher at 62.1 million.

The airline’s load factor–a measure of how full a plane is–fell to 91.7% last month from 92.2% a year prior. Meanwhile, capacity rose 0.4% to 5.79 million seats compared with the year before.

The company said Tuesday that for the first quarter of fiscal 2025, seat capacity was 0.7% higher on year at 16.86 million, while passenger numbers edged 0.5% higher to 15.35 million.

Shoe Zone cut its guidance for its fiscal year on continued higher-than-usual shipping costs mainly from the rerouting away from the Suez Canal, and weaker spring sales due to recent wet weather in the U.K.

The London-listed company said Tuesday that it now expects adjusted pretax profit for the year ending Oct. 2 to be at least 10 million pounds ($12.6 million). This compares with an adjusted pretax profit of GBP16.5 million for the year ended Sept. 30.

In May, the group cut its full-year pretax profit forecast to GBP13.8 million from GBP15.2 million. Shoe Zone said it has continued to experience cost pressures associated with container prices, due to disruptions in the Middle East, which has caused a reduction in the supply of shipping vessels and the continuation of a reroute away from the Suez Canal. That had boosted container prices significantly over the last six months, it said.

The rainy weather in Britain during the spring has weakened sales between April and June, the company added.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο