Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», λέγοντας πως εργάζεται με «όλους» τους «ενδιαφερόμενους» για να το «επιτύχει».
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε επίσης ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας για τον «απίστευτο λαό» του νησιού, το οποίο αποτελεί αυτόνομη περιοχή του βασιλείου της Δανίας.
«Θα σας κρατήσουμε ασφαλείς, θα σας κάνουμε πλούσιους και μαζί θα οδηγήσουμε τη Γροιλανδία σε ύψη που δεν έχετε φανταστεί ποτέ πριν», δήλωσε ο Τραμπ.
«Έχει πολύ μικρό πληθυσμό, είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη έκταση γης και πολύ, πολύ σημαντική για τη στρατιωτική ασφάλεια», πρόσθεσε.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γροιλανδοί αντιτίθενται στην ένταξη στις ΗΠΑ, αν και η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της μελλοντικής ανεξαρτησίας από τη Δανία.
Ακόμη και πριν ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να εντάξει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, Δανία, επιμένει ότι δεν πωλείται.
Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας και οι πλούσιοι ορυκτοί της πόροι θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις ΗΠΑ. Το νησί βρίσκεται κατά μήκος της συντομότερης διαδρομής από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική, γεγονός ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων.
«Τη χρειαζόμαστε πραγματικά για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε ο Τραμπ.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ απηύθυνε μήνυμα προς τον λαό της Γροιλανδίας: «Υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμά σας να καθορίσετε το μέλλον σας και, αν το επιλέξετε, σας καλωσορίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους» για να αποκτήσει τη Γροιλανδία, προσθέτοντας επίσης: «Νομίζω ότι θα την αποκτήσουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα την αποκτήσουμε», προκαλώντας γέλια μεταξύ των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Γροιλανδία: Αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για απόσχιση από τη Δανία
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία έχει δώσει ώθηση στο κίνημα ανεξαρτησίας της χώρας, οδηγώντας σε εκκλήσεις για άμεσες συζητήσεις απόσχισης από τη Δανία, την πρώην αποικιακή κυρίαρχό της.
Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα της Γροιλανδίας, Inuit Ataqatigiit, έχει δηλώσει ότι δεν θα επισπεύσει ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά τις γενικές εκλογές της 11ης Μαρτίου, προειδοποιώντας για πιθανές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
«Το μέλλον της Γροιλανδίας είναι πραγματικά θέμα των κατοίκων της Γροιλανδίας», δήλωσε τη Δευτέρα η πρέσβης της Δανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Κριστίνα Μάρκους Λάσεν. «Η ανεξαρτησία είναι δυνατή και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».
Η Λάσεν ανέφερε ότι η Δανία συμφωνεί με την κυβέρνηση Τραμπ ότι, στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο να εξεταστεί η ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, κάτι στο οποίο συνεργάζονται εδώ και καιρό με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
«Έχουμε έναν πολύ στενό διατλαντικό δεσμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που αφορούν τη Γροιλανδία και την Αρκτική εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προέβαλε επίσης τη συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock για την αγορά δύο λιμανιών στη Διώρυγα του Παναμά ως ένα θετικό βήμα στην ευρύτερη προσπάθειά του να «ανακτήσει» τη διώρυγα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει «ήδη ξεκινήσει» να εργάζεται για την απόκτηση ελέγχου της διώρυγας, που συνδέει την Καραϊβική Θάλασσα με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Μόλις σήμερα, μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αγοράζει και τα δύο λιμάνια γύρω από τη Διώρυγα του Παναμά», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ μιας επενδυτικής ομάδας υπό την BlackRock και της κινεζικής CK Hutchison με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
«Η Διώρυγα του Παναμά χτίστηκε από Αμερικανούς, για Αμερικανούς, όχι για άλλους, αν και άλλοι μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι κατασκευάστηκε με «τεράστιο κόστος σε αμερικανικό αίμα και πλούτο».
Η συμφωνία της BlackRock για την απόκτηση δύο λιμανιών ήρθε σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί ενεργά νέους τρόπους για να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ και των αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή, ως αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας.
Ο Παναμάς απέκτησε τον έλεγχο της διώρυγας μόλις το 1999, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης από τον τότε Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ το 1977, η οποία παραχώρησε σταδιακά στον Παναμά τον έλεγχο αυτού του κρίσιμου υδάτινου δρόμου.
«Αυτή η συμφωνία έχει παραβιαστεί πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη. «Δεν την παραδώσαμε στην Κίνα. Την παραδώσαμε στον Παναμά. Τώρα την παίρνουμε πίσω».
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για «ανάκτηση» του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά ηγούνται από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος παρευρέθηκε στην ομιλία του Τραμπ και έλαβε χειροκροτήματα όταν ο Πρόεδρος αναγνώρισε τον ρόλο του στην υπόθεση της διώρυγας.
«Καλή τύχη, Μάρκο», είπε ο Τραμπ. «Τώρα ξέρουμε ποιον να κατηγορήσουμε αν κάτι πάει στραβά».

