Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank- Θετικές οι προοπτικές σύμφωνα με την Moody’s- Τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναβάθμιση της

 • Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank

Μετά από 14 χρόνια η τράπεζα επιστρέφει σε investment grade. Θετικές οι προοπτικές σύμφωνα με τον οίκο Moody’s. Ποια είναι τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναβάθμιση του ελληνικού ομίλου.

 • Η Alpha Bank γίνεται η δεύτερη ελληνική τράπεζα με επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, μετά τη Eurobank, τη στιγμή που το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν έχει εισέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Αlpha Bank, τοποθετώντας την Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:

 • Μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες)
 • Μακροπρόθεσμη αξιολόγηση χρέους υψηλής εξασφάλισης: Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες)
 • Αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2): Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες)
 • Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα)

Οι παραπάνω αναβαθμίσεις, υποστηρίζει η Αlpha Bank, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της.

 • Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της Αlpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την Τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Αlpha Bank, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών της, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

 • Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Αlpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.

Τι επισημαίνει η Moody’s

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η αναβάθμιση του BCA αντανακλά την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική τράπεζα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 6% του συνόλου των ακαθάριστων δανείων τον Μάρτιο του 2024 από 7,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2023. 

 • Σημειώνει επίσης ότι η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη τα σχέδια της τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με μείωση του λόγου των NPEs κάτω από το 4% ώς το τέλος του 2026. 

Η αναβάθμιση αποτυπώνει ακόμα τη βελτίωση της εικόνας όσον αφορά την κερδοφορία  της τράπεζας, καθώς και τη μείωση του κόστους. 

 • Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμα ότι η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της τράπεζας ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 στο 16,2% τον Μάρτιο του 2024, νούμερο που περιλαμβάνει και την πώληση του ποσοστού πλειοψηφίας στη ρουμανική θυγατρική στην UniCredit.

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη ρευστότητα και την περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ, αναφέρει η Moody’s.

 • Το θετικό outlook στην αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο