Επιβράδυνση για τον PMI υπηρεσιών και μεταποίησης στην Κίνα

εξαγωγές

ανάπτυξη

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Κίνας τον Απρίλιο, όπως έδειξαν επίσημες έρευνες την Τρίτη, υποδηλώνοντας απώλεια δυναμικής για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

Τα σημάδια εξασθένησης της δραστηριότητας μετά από σημαντικά κέρδη τον Μάρτιο αναδεικνύουν την ασταθή ζήτηση και υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, παρόλο που τα σταθερά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου έχουν μειώσει τον επείγοντα χαρακτήρα της αύξησης των μέτρων τόνωσης.

Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) υποχώρησε στο 50,4 τον Απρίλιο από 50,8 τον Μάρτιο, πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και λίγο πριν από τη μέση πρόβλεψη του 50,3 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, ενώ η απασχόληση συνέχισε να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS.

Ο υποδείκτης υπηρεσιών στο πλαίσιο της έρευνας NBS για τη μη μεταποίηση επιβραδύνθηκε απότομα στο 50,3 τον Απρίλιο, τον πιο αδύναμο ρυθμό από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 52,4 τον Μάρτιο.

“Οι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της εστίασης, των υπηρεσιών της κεφαλαιαγοράς και των ακινήτων παρουσίασαν συρρίκνωση”, ανέφερε η NBS σε ανακοίνωσή της.

Μια άλλη ιδιωτική εργοστασιακή έρευνα της Caixin, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τρίτη, έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε ταχύτερα, καθώς αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών.

Η έρευνα της Caixin πιστεύεται ότι στρέφεται περισσότερο προς τις μικρότερες, εξαγωγικές επιχειρήσεις από ό,τι ο πολύ ευρύτερος επίσημος δείκτης PMI.

“Τόσο ο δείκτης PMI της μεταποίησης όσο και ο δείκτης PMI των υπηρεσιών βρίσκονται κοντά στη γραμμή του 50, γεγονός που αντανακλά ότι η τρέχουσα δυναμική της οικονομικής επέκτασης είναι ήπια”, δήλωσε ο Zhou Maohua, μακροοικονομικός ερευνητής της China Everbright (OTC:CHFFF) Bank.

Μια ξεχωριστή έρευνα για τις επιχειρήσεις από τη συμβουλευτική εταιρεία China Beige Book ανέφερε ότι κάθε σημαντικός δείκτης, από τα έσοδα και τα κέρδη έως τις τιμές και τις προσλήψεις, επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, ενώ ο εταιρικός δανεισμός μειώνεται παρά την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.

“Τα αποτελέσματα του Απριλίου λένε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας το 2024 χάνουν ήδη ύψος”, αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Η Κίνα δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη στήριξη της οικονομίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία πολιτικής, όπως ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών (RRR) και τα επιτόκια, ανέφερε την Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua.

Μια άλλη πολυαναμενόμενη συνεδρίαση, γνωστή ως τρίτη ολομέλεια, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, με επίκεντρο την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του εκσυγχρονισμού της Κίνας, ανέφερε το Xinhua, επικαλούμενο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες να μην βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη περίοδο χλιαρής εξωτερικής ζήτησης. Επιπροσθέτως, το Πεκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπορικούς φραγμούς, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι εξάγει τη βιομηχανική της πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν φέτος την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης με βάση την καινοτομία σε προηγμένους τομείς.

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι το άμεσο πρόβλημα της χώρας επικεντρώνεται γύρω από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων και το διογκωμένο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επενδυτών.

Αρκετοί γύροι μέτρων στήριξης με στόχο την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων απέτυχαν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι παρατηρητές της Κίνας παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά μια βραχυπρόθεσμη πλήρη οικονομική ανάκαμψη.

Οι αναλυτές της Nomura δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών και οι δείκτες κατασκευών, όπως οι πωλήσεις τσιμέντου, συνεχίζουν να συρρικνώνονται έντονα τον Απρίλιο.

Ο διευθυντής Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ Krishna Srinivasan δήλωσε την Τρίτη ότι θα βοηθούσε αν η Κίνα μείωνε τις βιομηχανικές πολιτικές για να μειώσει την κακή κατανομή των πόρων και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της εγχώριας ζήτησης παρά σε πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς, είπε.

Ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου έδωσε μια ευπρόσδεκτη ώθηση για το υπόλοιπο του έτους, η αδυναμία στα στοιχεία του Μαρτίου, όπως οι λιανικές πωλήσεις, τα βιομηχανικά κέρδη και οι επενδύσεις σε ακίνητα, έχει κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν για την ικανότητα της Κίνας να προκαλέσει μια ευρύτερη, βιώσιμη αναζωογόνηση της ζήτησης.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο αύξησης του ΑΕΠ περίπου 5,0% για το 2024, στόχος που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν φιλόδοξο χωρίς περισσότερα κίνητρα.

Ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Capital Economics, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη δημοσιονομική στήριξη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

“Αλλά υπάρχουν πολλοί καθοδικοί κίνδυνοι, όπως η απειλή των εμπορικών φραγμών στο εξωτερικό εμπόριο, μια βαθύτερη ύφεση στις κατασκευές ακινήτων και μια υποχώρηση των εκτός προϋπολογισμού δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης για υποδομές. “

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο