Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

ευρωζώνη υπηρεσιών

Η συνολική επιχειρηματική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η σταθερή επέκταση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ απέτυχε να αντισταθμίσει την περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.


Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από το υψηλό 12 μηνών του Μαΐου στο 52,2.


Ήταν λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση 50,8 και ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.


«Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο μεταποιητικός τομέας αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες τον περασμένο μήνα από 53,2, αλλά ήταν υψηλότερος από τις 52,6 μονάδες.


Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρο το μπλοκ χειροτέρεψε τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.


Η πτώση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα, παράλληλα με την επιβράδυνση της ανάπτυξης για τις υπηρεσίες, σήμαινε ότι ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κάτω από το νεκρό σημείο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας 49,4 σε σύγκριση με το 51,6 του Μαΐου. Η ένδειξη φλας ήταν 49,2.


Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια ευρέως προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Αναμένεται να μειωθεί ξανά τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Τα ισχυρά μισθολογικά στοιχεία και οι ακόμη κολλώδεις πιέσεις στις τιμές έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες γύρω από το σκεπτικό για περισσότερες περικοπές, αλλά τόσο οι πιέσεις στο κόστος εισροών όσο και στο κόστος παραγωγής χαλάρωσαν, σύμφωνα με τον PMI.


Οι χρεώσεις που επιβάλλονται από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 53,5 από 54,2.


«Η ΕΚΤ. . . λαμβάνει κάποια υποστήριξη για την απόφαση αυτή από τους δείκτες τιμών PMI της HCOB Services», πρόσθεσε ο de la Rubia.


«Κοιτάζοντας μπροστά, η ΕΚΤ θα παραμείνει επιφυλακτική, καθώς οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τους μέσους όρους πριν από την πανδημία και εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα υψηλές δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο