Επιβράδυνση στην ανάπτυξη των βρετανικών επιχειρήσεων τον Μάιο

επιχειρήσεις επιτοκίων

επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη των βρετανικών επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε αισθητά αυτόν τον μήνα και περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Reuters, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε ένα πρώιμο πλήγμα για την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global UK για τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης υποχώρησε στο 52,8 τον Μάιο από 54,1 τον Απρίλιο, υποτιμώντας τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης για μια πολύ πιο μέτρια βουτιά στο 54,0. Οι μετρήσεις άνω των 50 υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε την ασθενέστερη ανάπτυξη σε έξι μήνες, υπεραντισταθμίζοντας την ανάκαμψη των εργοστασίων που είχαν τον καλύτερο μήνα τους σε σχεδόν δύο χρόνια.

Συνολικά, ο δείκτης PMI έδειξε εξασθένηση της δυναμικής της βρετανικής οικονομίας μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2024, όταν βγήκε από μια ρηχή ύφεση.

Αυτά θα είναι ανεπιθύμητα νέα για το Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ, το οποίο μαραζώνει στις δημοσκοπήσεις πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Η οικονομική επάρκεια βρίσκεται στο επίκεντρο του γηπέδου του πρωθυπουργού προς τους ψηφοφόρους.

Η S&P Global δήλωσε ότι η έρευνα ήταν συνεπής με την οικονομική παραγωγή που αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3%, κάτω από την καλύτερη από την αναμενόμενη επέκταση 0,6% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Οι νέες παραγγελίες επεκτάθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις πιέσεις κόστους των εταιρειών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο τον Απρίλιο, όταν σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 10% στον κατώτατο μισθό της Βρετανίας.

«Τα στοιχεία PMI υποστηρίζουν την άποψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία θα συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

Οι επενδυτές, οι οποίοι ανέβαλαν τα στοιχήματα για πρόωρη μείωση των επιτοκίων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης που έδειξαν απροσδόκητα μικρή πτώση τον Απρίλιο, βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο και μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,9 τον Μάιο από το υψηλό 11 μηνών του Απριλίου στις 55,0 μονάδες – πολύ μακριά από τη συναίνεση της δημοσκόπησης του Reuters για 54,7.

Ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 στις 51,3 μονάδες, από 49,1 τον Απρίλιο, βοηθούμενος από την αύξηση της παραγωγής και τις νέες παραγγελίες.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο