Έρχεται εκτίναξη της τιμής του αλουμινίου λόγω κλιματικής αλλαγής (από τον Απόστολο Μάνθο)

Έρχεται εκτίναξη της τιμής του αλουμινίου λόγω κλιματικής αλλαγής

Στο συμβόλαιο του αλουμινίου (AH) φαίνεται στις τελευταίες μέρες να κάνει διερευνητικές προσπάθειες απόδρασης πάνω από το κρίσιμο όριο των 2800 δολαρίων.

Πιθανή ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης που εντοπίζεται στα 3120 δολάρια ανά τόνο ή ένα +15% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Άνοδο η οποία θα επηρεάσει πρός το καλύτερο τα οικονομικά αποτελέσματα ελληνικών ομίλων που ασχολούνται με το εν λόγω μέταλλο.

Και εδώ πάντως έχει βάλει το χεράκι της η κλιματική αλλαγή. όχι γιατί φυσικά κατέστρεψε τις καλλιέργειες, μιας που δεν υπάρχουν αλουμινόδεντρα, αλλά λόγω των ακανόνιστων βροχοπτώσεων και της ξηρασίας που επικρατεί στη Κίνα που αντιπροσωπεύει πάνω από το 57% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής στο αλουμίνιο.

Το κύριο πρόβλημα έγκειται στην αστάθεια της υδροηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί με φθηνό πράσινο ρεύμα ένα μεγάλο μέρος από τις βιομηχανίες αλουμινίου στη Κίνα. Το στοιχείο αυτό έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στο ύψος της παραγωγής καθώς οι βιομηχανίες αυτές σκοντάφτουν τελευταία πάνω σε συνεχόμενες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Τμήματος Υδάτινων Πόρων της κομητείας Yanshan, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένου και ενός τεράστιου μεταλλουργείου του ομίλου China Hongqiao η σοβαρή ξηρασία που συνεχίστηκε για πέμπτο έτος και οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν αναμένεται να αλλάξει επιφέροντας ήδη μια μείωση στη μέση βροχόπτωση κατά -37%.

Οπότε η μείωση της παραγωγής από την μια και η αύξηση της ζήτησης λόγω της ενεργειακής και τεχνολογικής μετάβασης από την άλλη θα οδηγήσει ψηλότερα τη τιμή του αλουμινίου.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο