Έρχονται αλλαγές για το επιτόκιο Euribor

πληθωρισμός

Euribor

Οι διαχειριστές του επιτοκίου δανεισμού Euribor μεταξύ τραπεζών δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα εφαρμόσουν προγραμματισμένες αλλαγές από τον Μάιο, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερες τράπεζες θα συνεισφέρουν σε ένα σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από ενυπόθηκα δάνεια έως δάνεια αυτοκινήτων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από μια σειρά σκανδάλων νοθείας που κατέστρεψαν τη φήμη των διατραπεζικών επιτοκίων, ο μεγαλύτερος ξάδερφος του Euribor, Libor, απενεργοποιήθηκε, αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια μίας ημέρας που καταρτίζονται από την Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η ανανέωση του Διατραπεζικού Επιτοκίου του Ευρώ, όπως είναι επίσημα γνωστό το Euribor, αποσκοπεί στη μείωση της επιβάρυνσης των ιδρυμάτων που παρέχουν στοιχεία χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη προσέγγιση.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Χρηματαγορών (EMMI) με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο διαχειρίζεται το Euribor, πρότεινε μεταρρυθμίσεις στο σημείο αναφοράς τον περασμένο Οκτώβριο και την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν μετά από μια «συντριπτικά θετική απάντηση».

«Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την πρόταση για την οποία είχαμε διαβουλευθεί. Έχουμε εισαγάγει μόνο μια πρόσθετη παράμετρο ελέγχου για να καλύψουμε τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, αλλά αυτή η αλλαγή δεν θεωρείται ουσιώδης», δήλωσε ο Jean-Louis Schirmann, Διευθύνων Σύμβουλος της EMMI.

Η βασική μεταρρύθμιση καταργεί την απαίτηση για τις συμμετέχουσες τράπεζες να παρέχουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν δεν πραγματοποιείται πραγματικός δανεισμός ή δανειοδότηση, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και κόστος για τις τράπεζες.

Η EMMI δήλωσε ότι αποφάσισε να εφαρμόσει τις αλλαγές σταδιακά, μεταφέροντας τις τράπεζες πάνελ από την τρέχουσα στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού μία προς μία.

Αυτή η σταδιακή εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στα μέσα Μαΐου 2024 και να πραγματοποιηθεί σε περίοδο έξι μηνών, ανέφερε το EMMI.

Οι απαντήσεις στη διαβούλευση έδειξαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευρύνουν τον αριθμό των τραπεζών που συνεισφέρουν στο Euribor, ανέφερε το EMMI.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο