Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το «φινλανδικό μοντέλο» – Οι προαναγγελίες του Νίκου Δένδια

  • Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το «φινλανδικό μοντέλο» προαναγγέλλει ο Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απορρίπτει το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, απορρίπτοντας παράλληλα το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού, ενώ σημειώνει πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Δένδιας σημειώνει πως θα ισχύσει μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία».

Προκρίνει μάλιστα ως πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο, προσαρμοσμένο φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα. Και εξηγεί: «Που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – που θα γίνουν σταδιακά – θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο