Στις παραγωγικές επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός και στην «επόμενη μέρα» του μεταλλείου στις Σκουριές, μέρους της συνολικής επένδυσης των 3 δισ. δολαρίων αναφέρθηκε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων, κ. Έρικα Ξηρουχάκη μιλώντας στον Δημήτρη Πεφάνη και στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Πρόκειται για μια επένδυση που έχει δύο σκέλη εξηγεί. Από την μία των εκσυγχρονισμό του πολύ σημαντικού μεταλλείου στην Ολυμπιάδα, το οποίο σήμερα παράγει χρυσό, άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο και λειτουργεί με τις πλέον τελευταίες τεχνολογίες, όπως η μέθοδος απομακρυσμένης εξόρυξης, αλλά και ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης με προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση των εργαζομένων.
Από την άλλη, το μεταλλείο των Σκουριών βρίσκεται πράγματι στην κατασκευαστική του κορύφωση.
- «Σήμερα που μιλάμε έχει ολοκληρωθεί περίπου το 75% της κατασκευής του και ο στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη του 2025 να μπει σε εμπορική παραγωγή».
Είναι ένα παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο, ιδιαίτερα σημαντικό για την χώρα μας, καθώς παράγει χρυσό και χαλκό, δύο κρίσιμα και στρατηγικά μέταλλα, τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για την ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες.
Η στρατηγική σημασία παραγωγής χαλκού
Όπως σημειώνει η κ. Ξηρουχάκη, το γεγονός πως ένα ελληνικό μεταλλείο παράγει χαλκό έχει μεγάλη σημασία, καθώς ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, ενώ σε επίπεδο Ευρώπης έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη που έχει εντοπιστεί σήμερα, να αποκτήσει και να ενισχύσει την αυτονομία της σε ορυκτές πρώτες ύλες.
- «Ο χαλκός είναι το μέταλλο το μέλλοντος», επισημαίνει η κ. Ξηρουχάκη και προσθέτει πως σε αυτό το μέταλλο στηρίζεται σήμερα η ηλεκτροκίνηση, οι υποδομές, οι πράσινες μορφές ενέργειας.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, τα στοιχεία δείχνουν πως «αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί η ζήτηση του μέσα στα επόμενα 20 με 25 χρόνια».
«Αξίζει να σημειωθεί πως, πλούσια μεταλλοφορία σε χαλκό και άλλα πολύτιμα μέταλλα συναντάμε και στην περιοχή της Θράκης που δίνουν στην περιοχή σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από την υπεύθυνη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.»
Αυτό αναδεικνύει συνολικά την αξία και την σημασία που έχει για την χώρα μας ο ορυκτός πλούτος.
Όλα να γίνονται υπό το πρίσμα της βιώσιμης εξόρυξης
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την παράμετρο της βιωσιμότητας. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τα τόσο σημαντικά για την σύγχρονη κοινωνία μέταλλα, αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα της βιώσιμης εξόρυξης.
Με αρχές που σέβονται τόσο το περιβάλλον, όσο και την τοπική κοινωνία.
- «Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που η μητρική μας εταιρεία, η Eldorado Gold, είναι μια καναδική εταιρεία η οποία εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους».
Μπορούμε πλέον στην Ελλάδα και εφαρμόζουμε πρακτικές και βέλτιστες τεχνολογίες, οι οποίες δεν συναντώνται σε πολλά μεταλλεία.
Μας έχει δώσει την δυνατότητα να σχεδιάζουμε πρότυπα τα οποία εφαρμόζουμε ως μεταλλευτική εταιρεία και ως όμιλος, και τα οποία διέπουν συνολικά τη δραστηριότητα μας, διασφαλίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε χαρακτηρίζεται από όρους βιωσιμότητας.
«Αφενός η εταιρική διακυβέρνηση γίνεται με τρόπο ο οποίος διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη λογοδοσία μας προς τις τοπικές κοινωνίες και εδώ αξίζει να αναφερθώ σε μηχανισμούς και πρακτικές τις οποίες έχουμε αναπτύξει στον Δήμο Αριστοτέλη και στις κοινότητες, προκειμένου να διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ένας συνεχής, διαφανής διάλογος με τις γειτονικές μας περιοχές και να είμαστε βέβαιοι ότι τόσο ο σχεδιασμός μας, όσο και υλοποίηση των ενεργειών μας γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων».
Παράλληλα, η κ. Ξηρουχάκη αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα μέτρησης όλων των πιθανών και των ενδεχόμενων επιδράσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό άξονα, το οποίο μπορεί να αφορά στα νερά της περιοχής, στην ατμόσφαιρα ή στις δονήσεις κ.ά. Σημείωσε επιπλέον ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το πρόγραμμα παρουσιάζονται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι προσβάσιμη προς όλους.
- Πρόκειται για μια πλατφόρμα που είναι δημόσια προσβάσιμη στο κοινό, προκειμένου οποιοσδήποτε πολίτης να παρακολουθεί και να γνωρίζει το πως επιδρά η εταιρεία στην περιοχή που κατοικεί.
Όσον αφορά το μεταλλείο των Σκουριών, αυτό θα λειτουργεί με τεχνολογίες αιχμής και θα είναι «ένα πλήρως ψηφιακό μεταλλείο, με την ελάχιστη επίδραση σε θέματα ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά και με τεχνολογίες οι οποίες ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα της δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στον τρόπο που θα αποθηκεύουμε τα μεταλλευτικά απόβλητα».