Ερυθρά Θάλασσα: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου η επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας στους Χούθι

πετρελαίου

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Brent θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια- Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερους από δώδεκα στόχους των Χούθι στην Υεμένη, ως αντίποινα για μια σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες υποβόσκουν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Το μπρεντ σημείωσε άλμα έως και 2,5% λόγω των φόβων ότι θα υπάρξουν περισσότερες διαταραχές στη ναυτιλία και ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

Με τους Χούθι να προειδοποιούν με συνεχείς επιθέσεις στη ναυτιλία και το Ιράν να καταδικάζει τη δράση, πέντε αναλυτές εξηγούν στο Bloomberg τι σημαίνουν οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου.

Χούθι

UBS Group AG

Η αύξηση του πετρελαίου οφείλεται στην αντίληψη της αγοράς ότι πρόκειται για κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Giovanni Staunovo, στρατηγικό αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS Group AG. Ωστόσο, «οποιοδήποτε ασφάλιστρο κινδύνου θα διατηρηθεί μόνο εάν υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου», είπε.

«Αναμένουμε υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες και το Brent να κινηθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που διατηρούν την αγορά πετρελαίου ελαφρώς υποδεέστερη από την προσφορά», δήλωσε ο Staunovo.

ING Groep NV

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζουν τα πλοία και των διαταραχών στις εμπορικές ροές από τις επιθέσεις των Χούθι, πρόκειται σαφώς για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Αυτό υποδηλώνει «μεγαλύτερη πιθανότητα για διαταραχές και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων», γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, είπε, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί και η αγορά αρχίσει να βλέπει απειλές στις ροές που προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο. «Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αυτού του γεγονότος είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός».

Vanda Insights

«Αρκετά από τα νέα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν ήδη τιμολογηθεί”, επισήμανε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. «Μπορεί να δούμε το αργό να συσσωρεύει άλλο ένα ή δύο δολάρια… Περιμένω έναν βαθμό αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας στα πίσω κανάλια για να μην ξεφύγουν οι εντάσεις από τον έλεγχο και προκαλέσουν περιφερειακή πυρκαγιά», δήλωσε, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θέλει να εξελιχθεί το χειρότερο σενάριο.

«Οι διακυμάνσεις των τιμών θα παραμείνουν απολύτως σε ισχύ καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται. Πρόκειται για μια άνιση διελκυστίνδα μεταξύ μιας πτωτικής προοπτικής για τα θεμελιώδη μεγέθη και ενός υποστηρικτικού πριμ κινδύνου στη Μέση Ανατολή», εξήγησε η Hari. «Και οι δύο προοπτικές αναμένεται να παραμείνουν στο παιχνίδι για τους επόμενους μήνες».

Westpac Banking

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβαναν δράση εάν οι αντάρτες Χούθι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, οπότε αυτή η δράση δεν θα έπρεπε να είναι πραγματικά απροσδόκητη», διευκρίνισε ο Robert Rennie, επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα και τον άνθρακα στην Westpac Banking Corp.

Οι αγορές έχουν αναμφισβήτητα επικεντρωθεί υπερβολικά στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει υποτιμηθεί μέχρι στιγμής το 2024, είπε. Με δεδομένο ότι οι ηγέτες των Χούθι έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ δεν θα περάσει χωρίς απάντηση, το West Texas Intermediate θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και το Brent να ξεπεράσει τα 80 δολάρια.

Saxo Capital Markets

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αυτό θα μπορούσε να φέρει τη ζήτηση πετρελαίου και καταφυγίου στο επίκεντρο πολύ σύντομα, δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte.

Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί «καθώς οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να αξιολογούν τους διάφορους καταλύτες από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην προσφορά εκτός ΟΠΕΚ και τις προοπτικές ζήτησης των ΗΠΑ και της Κίνας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο