Ετήσιες επιδοτήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ ζητούν βιομηχανικές ενώσεις στην Γερμανία

Γερμανίας

κατοικιών

Η κατακόρυφη πτώση της κατασκευής νέων κατοικιών στη Γερμανία απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να επιδεινώσει τις πολιτικές διαιρέσεις, προειδοποίησαν βιομηχανικές ομάδες, ζητώντας ετήσιες επιδοτήσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (24,70 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 100.000 κοινωνικών κατοικιών και 60.000 νέων προσιτών κατοικιών, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν την εισροή εργαζομένων, να αποφύγουν την ώθηση των ανθρώπων στη φτώχεια και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον οικονομικά καίριο τομέα, δήλωσαν την Πέμπτη.

“Αν δεν γίνει τίποτα τώρα, η Γερμανία θα βιώσει ένα φαινόμενο μπούμερανγκ από την κρίση της αγοράς ακινήτων που θα πλήξει σκληρά ολόκληρη την οικονομία”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους διάφορες βιομηχανικές ενώσεις.

Ζήτησαν επίσης να χαλαρώσουν τα οικοδομικά πρότυπα για να συμβάλουν στη μείωση του κόστους και την επιτάχυνση της κατασκευής.

Ο τομέας των ακινήτων αποτελούσε για χρόνια το θεμέλιο της γερμανικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής και μία στις 10 θέσεις εργασίας. Τροφοδοτούμενα από τα χαμηλά επιτόκια, δισεκατομμύρια διοχετεύτηκαν σε ακίνητα, τα οποία θεωρούνταν σταθερά και ασφαλή.

Τώρα, η απότομη αύξηση των επιτοκίων έβαλε τέλος στην πορεία, οδηγώντας τους κατασκευαστές σε αφερεγγυότητα, καθώς οι συμφωνίες παγώνουν και οι τιμές πέφτουν.

Το οικονομικό ινστιτούτο DIW δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ονομαστική μείωση 5,4% στον όγκο των κατασκευών κατοικιών φέτος, γεγονός που θα σήμαινε μείωση σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα μόνο για το κράτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο