Ετοιμαστείτε για χρόνια μίζερων αποδόσεων προειδοποιεί οικονομολόγος της Fed

  • Καθώς οι 2 βασικοί άνεμοι ξεθωριάζουν

Οι Αμερικανοί επενδυτές μετοχών οδηγούνται σε απογοήτευση, προειδοποίησε ερευνητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι μειώσεις των εταιρικών φόρων και των επιτοκίων αύξησαν τις αποδόσεις των μετοχών για χρόνια, δήλωσε ο Michael Smolyansky.

The Fed - Michael SmolyanskyΟ οικονομολόγος της Fed βλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον για τις μετοχές, καθώς η αύξηση των κερδών επιβραδύνεται και οι άνεμοι προς τα πίσω εξασθενούν.

Οι επενδυτές στις αμερικανικές μετοχές απολαμβάνουν έναν ζωηρό ούριο άνεμο εδώ και δεκαετίες, αλλά η τύχη τους πρόκειται να εξαντληθεί, προειδοποίησε ένας ερευνητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Michael Smolyansky, κύριος οικονομολόγος της Fed, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο εργασίας με τίτλο: “Τέλος μιας εποχής: Η επερχόμενη μακροχρόνια επιβράδυνση της αύξησης των εταιρικών κερδών και των αποδόσεων των μετοχών

Η βασική του διαπίστωση είναι ότι η πραγματική απόδοση του S&P 500 ύψους 5,5% (εξαιρουμένων των μερισμάτων) μεταξύ 1989 και 2019 τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις μειώσεις των επιτοκίων και των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι απίθανο να επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι τιμές των μετοχών συνήθως αυξάνονται επειδή τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται ή οι πολλαπλασιαστές τιμής προς κέρδη (P/E) διευρύνονται. Ο Smolyansky διαπίστωσε ότι οι μειώσεις των εταιρικών φόρων και των επιτοκίων ευθύνονται για πάνω από το 40% της πραγματικής αύξησης των εταιρικών κερδών μεταξύ 1989 και 2019.

Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια μεταφράστηκαν σε χαμηλότερα επιτόκια χωρίς κίνδυνο εγγυημένη απόδοση από περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα), γεγονός που εξηγεί όλη την επέκταση των πολλαπλασιαστών P/E κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών δεκαετιών.

Οι επενδυτές στάθηκαν επομένως τυχεροί, έγραψε ο Smolyansky. “Ισχυρίζομαι ότι αυτή η περίοδος καλής τύχης μάλλον τελείωσε. ”

Τα επιτόκια βυθίστηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και πριν από το χτύπημα της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μειωθούν, ιδίως με δεδομένη την ανανεωμένη απειλή του πληθωρισμού, δήλωσε ο Smolyansky.

Εν τω μεταξύ, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του S&P 500 μειώθηκε από 34% το 1989 σε 15% έως το 2019. Περαιτέρω περικοπές φαίνονται απίθανες, δεδομένου ότι ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ είναι κοντά σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ και η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε πέρυσι ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, δήλωσε ο ερευνητής.

Ακόμα και αν οι εταιρικοί φόροι και τα επιτόκια κυμανθούν γύρω από τα χαμηλά επίπεδα του 2019 τα επόμενα χρόνια, τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν μόνο με τον ίδιο ρυθμό όπως τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), δήλωσε ο Smolyansky.

Η αύξηση του EBIT υστερούσε σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ μεταξύ 1962 και 2019, οπότε είναι απίθανο να αυξηθεί πάνω από 2% ετησίως μακροπρόθεσμα, συνέχισε. Ούτε οι πολλαπλασιαστές P/E μπορούν να επεκτείνονται ατελείωτα, πρόσθεσε.

Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποδόσεις των μετοχών, δήλωσε ο Smolyansky. “Εάν η πραγματική αύξηση των κερδών δεν είναι πιθανό να ξεπεράσει το 2% ετησίως μακροπρόθεσμα, τότε οι προοπτικές για τις μετοχές είναι δυσοίωνες

Τόσο οι αποδόσεις των μετοχών όσο και η αύξηση των εταιρικών κερδών είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες στο μέλλον, πρόσθεσε. Ο οικονομολόγος περιέγραψε την επί δεκαετίες ενίσχυση της αύξησης των κερδών από τις μειώσεις φόρων και τις μειώσεις των επιτοκίων ωςμια τάση που έχει φτάσει στα όριά της

Ο Smolyansky προειδοποίησε ότι οι δυσοίωνες προοπτικές του είναι μάλλον συντηρητικές. Αν η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ήδη τιμολογήσει τη χαμηλότερη αύξηση των κερδών, οι πολλαπλασιαστές P/E θα μπορούσαν να συρρικνωθούν απότομα μόλις το κάνουν, είπε. Επιπλέον, οι μειώσεις των επιτοκίων και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων μπορεί να έχουν τονώσει την αύξηση του EBIT τις τελευταίες δεκαετίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή που προβλέπει.

Οι κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη, αν μη τι άλλο, είναι προς τα κάτω, είπε.

Read the original article on Business Insider

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο