Eurobank: Σχεδιάζει άνοιγμα σε νέες αγορές – Στο στόχαστρο Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία, Ισραήλ

  Την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Ινδία και το Ισραήλ, σχεδιάζει η Eurobank, στοχεύοντας ειδικότερα σε πλούσιους πελάτες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για αύξηση της κερδοφορίας της από διεθνείς δραστηριότητες.

  “Για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αυξήσουμε τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε”, δήλωσε ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, COO του ομίλου και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, στο Bloomberg.

  Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, “αυτές είναι ακόμη υπό ανάπτυξη αγορές στον τομέα του wealth management στις οποίες πρέπει να εισέλθεις αρκετά νωρίς για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες” που προσφέρουν.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι φιλοδοξίες της Eurobank αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ανάκαμψης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, μετά από τη δεκαετή κρίση χρέους που άφησε στις τράπεζες πάνω από 100 δισ. ευρώ επισφαλή δάνεια. Το πρακτορείο προσθέτει ότι όπως και στην περίπτωση των εγχώριων ανταγωνιστών της, η τιμή της μετοχής της τράπεζας έχει σημειώσει άνοδο κατά σχεδόν 46% φέτος, υποβοηθούμενη από την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα.

  Αναφερόμενο στη μέχρι σήμερα διεθνή παρουσία της Eurobank, το πρακτορείο σημειώνει ότι η τράπεζα έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και το Λονδίνο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τη μονάδα Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) σε δάνεια και 100 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις. Αύξησε επίσης το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα Pcl, στο 29,2%, ενώ στοχεύει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της σύντομα.

  Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει ότι η Eurobank έχει ήδη τη δική της θυγατρική στο νησί και θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο εξυπηρέτησης των νέων αγορών της.

  “Έχουμε να διαδραματίσουμε έναν περιφερειακό ρόλο τόσο ως ελληνική τράπεζα όσο και μέσω της κυπριακής θυγατρικής μας, λόγω της εγγύτητας που διατηρεί η Κύπρος με αγορές όπως η Ινδία, το Ισραήλ, το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία”, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

  Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Eurobank να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας “σε ορισμένες από αυτές τις χώρες”.

  Ταυτόχρονα, η Eurobank θα ήθελε επίσης “κάποια στιγμή να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο”, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

  Εν τω μεταξύ, το Bloomberg σημειώνει ότι η Eurobank έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξαγορά του μεριδίου που κατέχει το ελληνικό κράτος στην τράπεζα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που ιδρύθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, κατέχει ποσοστό 1,4% στη Eurobank.

  Άλλωστε, το Ταμείο έχει ανακοινώσει το σχέδιό του για αποεπένδυση από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και η Eurobank προχωρά με τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση του μεριδίου, χρησιμοποιώντας το ποσό που προορίζεται για διανομή μερίσματος το 2023.

  Τέλος, το πρακτορείο σημειώνει ότι τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσώπευαν το 33% των συνολικών κερδών του ομίλου στα τέλη Μαΐου, από περίπου 25% το 2022, καταλήγοντας ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η τράπεζα θα έχει οριστικοποιήσει τη στρατηγική του και από το νέο έτος θα ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης του επεκτατικού της σχεδίου.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο