Εβδομαδιαίο σχόλιο Χρηματιστηρίου (9 Ιανουαρίου 2025)
* του Πέτρου Στεριώτη
Το δικό της “January Effect” απολαμβάνει η λεωφόρος Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον “γόρδιο δεσμό” της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης.
Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο-ρεκόρ 14 ετών και ο Τραπεζικός σε υψηλά περίπου 9 ετών έχουν ανεβάσει τη συνολική αποτίμηση του ΧΑ 5% περίπου πάνω από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ.
Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις -οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος- καθώς και η σταδιακή υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement, δημιουργούν βελτιωμένες συνθήκες επενδυτικής ρευστότητας, μέρος της οποίας φυσιολογικά θα “επιστραφεί” στο ταμπλό με νέες τοποθετήσεις.
Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές που ακόμη “απουσιάζουν” από το ΧΑ, πιθανή συνέχιση του πενταετούς bull market δεν μπορεί παρά να τους κινήσει επιλεκτικά τουλάχιστον το ενδιαφέρον.
Εκτιμούμε ότι η άπλετη διαθέσιμη ρευστότητα, η βελτιούμενη ευχέρεια δανεισμού και οι εύρωστοι θεμελιώδεις δείκτες αρκετών εισηγμένων αυξάνουν τις πιθανότητες υλοποίησης νέων επιχειρηματικών deals, τα οποία θα αναζωογονήσουν τη χρηματιστηριακή ειδησεογραφία και το συναλλακτικό ενδιαφέρον.
Σε επίπεδο μάκρο, η αναμενόμενη υπεραπόδοση του Ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης, η προγραμματισμένη χρηματοδότηση των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και το περιβάλλον δημοσιονομικής-πολιτικής σταθερότητας στηρίζουν την “μεγάλη εικόνα” προσέλκυσης θεσμικών κεφαλαίων.
Βέβαια, ενώ ο στόχος αναβάθμισης του ΧΑ παραμένει, ερωτηματικά προκύπτουν από το μίγμα και τη δυναμική των εισροών/εκροών των Ξένων χαρτοφυλακίων που θα έρθουν προς τα μέρη μας.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε το τεχνικά υπεραγορασμένο status των μεγάλων μετοχικών Αγορών, έστω και αν η εν εξελίξει αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, των δασμολογικών πολιτικών και -πιθανώς- της αναζωπύρωσης του ενεργειακού πληθωρισμού “ψαλιδίσουν τα φτερά” της παγκόσμιας διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.