Μετά τις 8 σερί ανοδικές εβδομάδες που προηγήθηκαν, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αρχίζει να εξοικειώνεται με το απροσπέλαστο για 14 ολόκληρα χρόνια επίπεδο των 1.600 μονάδων.
Η “θέα” από αυτή την διαγραμματική κορυφή είναι εντυπωσιακή, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ότι ο πειρασμός “επίσκεψης στο ταμείο” δεν είναι ιδιαίτερα έντονος. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε όλους τους κωδικούς συναλλαγών, αλλά μόνον σε όσους πίστεψαν και ακολούθησαν με ορθολογισμό το πολυετές ράλι της λεωφόρου Αθηνών, το οποίο “έβγαζε μάτια”. Οι υπόλοιποι εν δυνάμει Επενδυτές, είτε λόγω του σχετικά χαμηλού βαθμού “δημοσιότητας” του πενταετούς ράλι, είτε λόγω δυσπιστίας, απλά παρακολούθησαν το “τρένο της ανόδου” ενεοί μετά τις περιπέτειες του χρηματιστηριακού Θεσμού ο οποίος έγραψε αρνητική ιστορία στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος αιώνα στη Χώρα μας.
Προσοχή όμως! Το γεγονός ότι ο ΓΔ στρογγυλοκάθεται πέριξ των 1.600 μονάδων δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι συστήνεται χαλάρωση. Πέραν των όποιων υπεραγορασμένων τεχνικών ενδείξεων σε ΧΑ και Ξένους δείκτες, εκτιμούμε ότι η περίοδος Trump 2.0 θα συνεχίσει να επιφυλάσσει εκπλήξεις και… “χωσίματα” πολυεθνικών μετοχών, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εβδομάδες.
Τα “παζάρια” αλλά και…το απαραίτητο σόου για το μέλλον του πολέμου, τους δασμούς κλπ. ξεκίνησαν για τα καλά και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το πού θα καθίσει τελικά η “μπίλια” και το πώς θα αποτιμήσει η κάθε Κεφαλαιαγορά τις ραγδαίες εξελίξεις.
Δεν ξεχνούμε το χρηματιστηριακό ρητό “αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση”, το οποίο προσπαθεί να προστατέψει τους αναγνώστες των ειδήσεων από το “καθυστερημένο” άνοιγμα επενδυτικών θέσεων με βάση τους πηχυαίους τίτλους πολιτικών και επιχειρηματικών ανακοινώσεων οι οποίες έχουν προ πολλού προεξοφληθεί και αποτιμηθεί από τα “μεγάλα κεφάλια” των Χρηματιστηρίων.
Σε ό,τι αφορά τον ΓΔ -καθώς είναι αδύνατο να αναλύσουμε εδώ διεξοδικά έκαστο blue chip ή χαρτί της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης- κλειδί θα είναι η υπεράσπιση του εύρους στήριξης μεταξύ 1.560 και 1.500 μονάδων.
Η πιθανή καταγραφή ένατης σερί ανοδικής εβδομάδας δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς τα οποία dips αποσυμφορίζουν και “ξυπνούν” σε αυτή τη φάση την επενδυτική κοινότητα, η οποία -επαναλαμβάνουμε κινδυνεύοντας να μας πούνε και “αρκούδες”- δεν πρέπει να εφησυχάσει.
Διεθνώς, προσοχή -μεταξύ άλλων- στα καθέκαστα των επικείμενων γερμανικών εκλογών, στην παύση επιτοκιακών μειώσεων από τη Federal Reserve, στις διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ και στις “απαντήσεις” της Ευρώπης, και άρα της Ελλάδας, στο δυναμικό παγκόσμιο γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον.
* του Πέτρου Στεριώτη, μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του άρθρου παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που πιθανώς ληφθούν με βάση το παρόν άρθρο.

