Ευρωεκλογές 2024: Άσχημα τα μαντάτα για Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία

Alternative for Germany (AfD) party co-leaders Alice Weidel and Tino Chrupalla react to results after the polls closed in the European Parliament elections, in Berlin, Germany, June 9, 2024. REUTERS/Annegret Hilse TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός σε ευρωπαϊκά ζητήματα, αναλύει την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Πολύ άσχημα τα μαντάτα της ευρωκάλπης για Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία. Θετικά και ισορροπημένα τα αποτελέσματα στην Ιβηρική (Ισπανία, Πορτογαλία), όπου η ακροδεξιά ήρθε τρίτο κόμμα, και στην Πολωνία η οποία «επιβεβαιώνει την φιλοευρωπαϊκή της στροφή», είναι το πρώτο σχόλιο που κάνει στο Βήμα για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, καθηγητής του Freie Universität του Βερολίνου και ερευνητής για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

  • «Οι ακραίοι ανεβαίνουν αλματωδώς στη Γερμανία. Η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής κρίσης. Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδείχθηκε δεύτερο σε παν-γερμανικό επίπεδο, κόντρα στις προβλέψεις που του έδιναν την τρίτη θέση και πρώτο στην πρώην Ανατολική Γερμανία όπου συγκέντρωσε ποσοστό 27%. Πρόκειται για χαστούκι σε όλες τις πολιτικές ελίτ της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

«Η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να είναι ανθηρή και να έγινε η τρίτη παγκοσμίως (το 2014-2022), αλλά οι ανισότητες οξύνθηκαν κυρίως σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά που επλήγησαν και από τη μετανάστευση. Από αυτούς ψάρεψαν οι ακραίοι.

  • Η ψήφος ήταν εκδικητική στη Γερμανία, όπως και πανευρωπαϊκά», προσθέτει διαβλέποντας ότι η τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου θα καταρρεύσει – χωρίς να καταφεύγει όμως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως η Γαλλία μετά το θρίαμβο της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Η πανευρωπαϊκή ενίσχυση της Ακροδεξιάς (Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.) «οφείλεται στη δυσαρέσκεια για τις οικονομικές πολιτικές», εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης. «Το μήνυμα είναι “περισσότερη οικονομία”. Δεν πήγαν οι ψηφοφόροι ιδεολογικά προς την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία», συνοψίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο