Ευρωζώνη: Σε χαμηλό δύο και πλέον ετών οι εγκρίσεις δανείων

τράπεζες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν τον πήχη των εγκρίσεων ενυπόθηκων δανείων το περασμένο τρίμηνο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, αλλά η ζήτηση για πιστώσεις συνέχισε να μειώνεται εν μέσω υψηλού κόστους δανεισμού και στάσιμης οικονομίας, όπως έδειξε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη.

Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε αδιέξοδο την αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Ενώ οι τράπεζες γίνονταν σιγά σιγά λιγότερο επιφυλακτικές – τουλάχιστον όσον αφορά την επέκταση των στεγαστικών δανείων – τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έδειξαν μικρή όρεξη να αναλάβουν νέο χρέος, όπως έδειξε η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες χαλάρωσαν τα πρότυπα για την έγκριση δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο και αυστηροποίησαν την πρόσβαση σε εταιρικές πιστώσεις λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, εξακολουθούν να αναφέρουν “σημαντική μείωση” της ζήτησης για πιστώσεις από επιχειρήσεις – κάτι που δεν ανέμεναν τρεις μήνες νωρίτερα – και “μικρή μείωση” για στεγαστικά δάνεια.

“Τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και η χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη για τα νοικοκυριά, άσκησαν περιοριστικές πιέσεις στη ζήτηση δανείων”, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι τράπεζες ανέμεναν βελτίωση τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, με “μέτρια καθαρή μείωση της ζήτησης” για επιχειρηματικά δάνεια και ακόμη και αύξηση της ζήτησης για δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Τα επιτόκια των νέων ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν καθώς οι τράπεζες ανέμεναν μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αυτό θεωρήθηκε επίσης ότι έβαλε τέλος στα κέρδη ρεκόρ των τραπεζών.

“Ο περιοριστικός αντίκτυπος των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια που αναμένεται να ληφθούν κατά τους επόμενους έξι μήνες επεκτείνεται και στη συνολική κερδοφορία των τραπεζών, με μια μετρίως αρνητική συμβολή από τις προβλέψεις και τις απομειώσεις”, ανέφερε η ΕΚΤ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο