«Εξυπνες» Πόλεις για Ηλίθιους Ανθρώπους – “Smart Cities” Φυλακή για όλους- Κατανοώντας τους κινδύνους των Καινοτόμων Ζωνών και των «Εξυπνων» Πόλεων.

«Εξυπνες» Πόλεις για Ηλίθιους Ανθρώπους Α’

“Smart Cities” Φυλακή για όλους. Κατανοώντας τους κινδύνους των Καινοτόμων Ζωνών και των «Εξυπνων» Πόλεων.

Κατανοώντας τους κινδύνους των Καινοτόμων Ζωνών και των «Εξυπνων» Πόλεων.

Μετά την είδηση ότι ο Κυβερνήτης της Νεβάδας Steve Sisolak σκοπεύει να παρουσιάσει τις λεγόμενες «Καινοτόμες Ζώνες» όπου οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους πόλεις και κυβερνήσεις, οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής ζωής αντιδρούν με φόβο και ανησυχία.

Κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην πολιτεία του (State of the State address) στα μέσα του Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης της Νεβάδας Steve Sisolak σημείωσε ότι το κράτος υποφέρει εξαιτίας των περιορισμών του COVID-19 και την επίδρασή του στον τουρισμό. Ο Sisolak μίλησε στην παρουσίαση των «Καινοτόμων Ζωνών», για ένα σχέδιο που αποσκοπεί στο να φέρει εταιρείες που εργάζονται σε «πρωτοποριακές τεχνολογίες» στην Νεβάδα και να μετατρέψουν την πολιτεία στο «επίκεντρο αυτής της αναδυόμενης βιομηχανίας και να δημιουργήσουν τις υψηλά πληρωμένες δουλειές και τα έσοδα που θα το συνοδεύουν αυτό». Ωστόσο, σε αυτές τις Καινοτόμες Ζώνες, στις εταιρείες θα δίνεται η δύναμη να εισπράττουν φόρους και ουσιαστικά να λειτουργούν ως, σχεδόν, ανεξάρτητη κυβέρνηση.

Ενώ το πλήρες σχέδιο για τις Καινοτόμες Ζώνες δεν έχει τεθεί ακόμη σε κυκλοφορία, το Las Vegas Review – Journal απέκτησε ένα αντίγραφο προσχέδιο από την προτεινόμενη νομοθεσία η οποία θα χορηγούσε στις εταιρείες τεχνολογίας ανήκουστες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου της δικαιοδοσίας στο πλαίσιο αυτών των περιοχών. Το προσχέδιο της νομοθεσίας ορίζει ότι οι παραδοσιακές τοπικές κυβερνήσεις είναι «ανεπαρκείς από μόνες τους για την παροχή της ευελιξίας και των πόρων που ευνοούν την προσέλκυση και την διατήρηση νέων μορφών και τύπων επιχειρήσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες τεχνολογίες και στις καινοτόμες βιομηχανίες». Σε απάντηση, το προσχέδιο απαιτεί μία «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αυτή η «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης» θα δημιουργηθεί γύρω από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων:

• Blockchain
• Αυτόνομη Τεχνολογία
• Internet of Things
• Ρομποτική
• Τεχνητή Νοημοσύνη
• Ασύρματη Τεχνολογία
• Βιομετρική
• Ανανεώσιμοι Πόροι

Ενώ οι ζώνες θα λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της κομητείας στην οποία βρίσκονται, η νομοθεσία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις Καινοτόμες Ζώνες για να σχηματίσουν την δική τους ξεχωριστή κυβέρνηση, η οποία θα ενεργούσε ως ισοδύναμη με μία κομητειακή αρχή. Οι περιοχές αυτές θα έχουν την ικανότητα να επιβάλλουν φόρους, να σχηματίσουν σχολικές περιφέρειες, τοπικά δικαστήρια και να παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες. Η ζώνη θα έχει το διοικητικό συμβούλιο με τις ίδιες εξουσίες με το διοικητικό συμβούλιο των Επιτρόπων.

Κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του σε ολόκληρη την πολιτεία, ο Sisolak επεσήμανε ότι το Blockchain και η επιχειρηματική δομή εταιρείας LLC (Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης όπου οι ιδιοκτήτες δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη ή τις υποχρεώσεις της εταιρείας και είναι υβριδικές οντότητες που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας με αυτές της εταιρικής σχέσης ή του μοναδικού δικαιούχου) δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν μία «έξυπνη πόλη» ανατολικά του Reno, η οποία θα λειτουργούσε με τεχνολογία blockchain.

Η τεχνολογία blockchain είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο που δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Η έννοια αυτή ήταν αρχικά δημοφιλής λόγω του Bitcoin και του κρυπτονομίσματος. Οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας προβλέπουν εδώ και χρόνια ότι η τεχνολογία blockchain θα φέρει επανάσταση στον κόσμο μας, ενσωματώνοντας την σε διάφορες βιομηχανίες. Μερικοί φανατικοί οπαδοί του blockchain πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για κεντρικά ιδρύματα, όπως τράπεζες και κυβερνήσεις. Αλλοι ανησυχούν ότι η χρήση του blockchain θα οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου κάθε αλληλεπίδραση καταγράφεται σε ένα δημόσιο αποκλεισμένο blockchain. Ελεγχόμενο από ποιόν;

O CEO του Blockchain, Jeffrey Berns προωθεί το όραμά του για την «έξυπνη πόλη» από το 2018, όταν η εταιρεία αγόρασε 67.000 στρέμματα γης στο βιομηχανικό κέντρο Tahoe Reno, το οποίο φιλοξενεί επίσης την Google και την Tesla. Ο Berns πρώτα αποκάλυψε τα σχέδιά του για την «blockchain πόλη» τον Νοέμβριο του 2018 στην εβδομάδα Blockchain στην Πράγα.

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να συνεργαστεί, να θεσπίσει τους κανόνες αυτής της συνεργασίας, να επιβάλει αυτούς τους κανόνες, να ανταλλάξει αξίες, και να τα κάνει όλα αυτά με την χρήση blockchain» είπε ο Berns κατά την διάρκεια της ομιλίας του. «Καμία κυβέρνηση. Καμία Τράπεζα. Καμία εταιρεία. Απλά εμπιστοσύνη στα μαθηματικά».

Ενώ ο Burns ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει το blockchain ώστε να εξαλείψει την ανάγκη για τράπεζες, εταιρείες ή κυβερνήσεις – ιδέες που είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους φιλελεύθερους και στους κρυφο-αναρχικούς – η εταιρεία του επίσης περιγράφει ένα όραμα όπου ολόκληρη η ζωή είναι τοποθετημένη στο blockchain. Η ιστοσελίδα των blockchains περιγράφει πως οι έξυπνες συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν με το blockchain.

«Συνδέοντας έξυπνες συσκευές με ένα blockchain – από κινητά και υπολογιστές σε αυτοκίνητα με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, έξυπνες κλειδαριές, προηγμένες μηχανές κατασκευής και συστήματα ασφαλείας – μπορούμε να διευκολύνουμε τις αγορές, τις υπηρεσίες πληρωμών, ή ακόμη και μία οικονομία διαμοιρασμού για το Internet of Things. Αυτό δεν επιτρέπει μόνο τις συναλλαγές μεταξύ ομότιμων, αλλά ακόμη και τις πληρωμές από μηχάνημα σε μηχάνημα για υπηρεσίες, από πληρωμές διοδίων μέχρι και την αποθήκευση, την κατανάλωση και το εμπόριο συσσωρευτών. Το καλύτερο απ’ όλα – επειδή αυτές οι αλληλεπιδράσεις βρίσκονται στο blockchain, δεν θα βασίζονται σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή θα υπόκεινται στους κινδύνους ασφαλείας που είναι εγγενείς στα κεντρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων».

Φυσικά, το blockchain είναι ένα εργαλείο.

Οπως και για οποιοδήποτε εργαλείο, ο σκοπός του ορίζεται από το άτομο που κατασκευάζει ή δημιουργεί το εργαλείο. Ενα blockchain μπορεί να κατασκευαστεί με ιδιωτικότητα, διαφάνεια και ταχύτητα. Επιπλέον, ο προγραμματιστής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα blockchain όπου κάθε αλληλεπίδραση είναι αποθηκευμένη και διαθέσιμη στο κοινό για οποιαδήποτε εταιρεία, κυβέρνηση ή φυσικό πρόσωπο. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς εφαρμόζεται η τεχνολογία; Ο Berns μπορεί να ενδιαφέρεται για ιδιωτική ζωή και να έχει την επιθυμία να εξαλείψει τις κεντρικές αρχές, αλλά δεν είναι όλα τα blockchains ισοδύναμα και φαίνεται αναπόφευκτο ότι οι λιγότερο άγριοι παράγοντες θα έρθουν και θα χρησιμοποιήσουν το blockchain, τις Καινοτόμες Ζώνες και τις «έξυπνες πόλεις» για τους σκοπούς της παρακολούθησης και του ελέγχου του πληθυσμού μέσα στην πόλη.

Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι ο διαβόητος Bill Gates και η εταιρεία επενδύσεών του Belmont Partners, αγόρασε οικόπεδο 25.000 στρεμμάτων κοντά στην Αριζόνα για 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Gates και η εταιρεία Belmont Partners σχεδιάζουν να χτίσουν μία «έξυπνη πόλη» με όνομα «Belmont». Λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς θα λάβει χώρα στο Belmont είναι ελάχιστες, αλλά ο Gates έχει πει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον πληθυσμό κοντά στους 200.000 ανθρώπους στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, με βάση τον ρόλο του Gates στην επιχείρηση COVID-19, τα σχέδιά του για τον έλεγχο των γεωργικών εκτάσεων, να μπλοκάρει τον ήλιο, να σχεδιάσει την γενετικό εφοδιασμό τροφίμων και να εμβολιάσει τον κόσμο, φαίνεται απίθανο ότι το Belmont θα είναι ένα μέρος που θα εκτιμά την ιδιωτική ζωή και την ατομική ελευθερία.

Οι κίνδυνοι των έξυπνων πόλεων και η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Η τάση της «έξυπνης πόλης» φαίνεται ότι αυξάνεται καθώς οι περισσότερες εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να συνεργαστούν σε διάφορους τύπους ειδικών οικονομικών ή καινοτόμων ζωνών. Η Ινδία έχει δεσμευτεί να χτίσει 100 «έξυπνες πόλεις», η Αφρική βλέπει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 20 έργα, ενώ η Κίνα φέρεται ότι διαθέτει 500 από τους δικούς της πιλότους «έξυπνων πόλεων». Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης μπει στην αδελφότητα για το πρότζεκτ Neom, ένα έργο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να επηρεάσει σε μία μέρα την αντίπαλη Silicon Valley. Η πόλη θα είναι μεγαλύτερη από την Νέα Υόρκη και προωθείται ως το κέντρο για την «επόμενη εποχή της ανθρώπινης προόδου».

Σαφώς, οι «έξυπνες πόλεις» δεν φεύγουν. Ωστόσο, αυτό που συχνά δεν αναφέρεται είναι ότι αυτές οι έξυπνες, αυτόνομες πόλεις περιλαμβάνουν επίσης μαζικές εισβολές στην ιδιωτική ζωή και σε μερικές περιπτώσεις, δίνουν το δικαίωμα να οδηγήσουν ή να ιδιωτικοποιήσουν το ίδιο το όχημα.

Ενα τρέχον παράδειγμα μιας λεγόμενης «έξυπνης πόλης» είναι η Διεθνής Επιχείρηση του Songdo (Songdo IBD), μία έκταση 1.500 στρεμμάτων κατά μήκος του ποταμού Incheon, μόλις 20 μίλια νοτιοδυτικά της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Το έργο κατασκευάστηκε από την αρχή σε ανακτημένη γη με κόστος περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Guardian περιέγραψε το Songdo ως «ένα μέρος όπου τα σκουπίδια θα απορροφούνται αυτόματα μέσα από υπόγειους σωλήνες, όπου οι στύλοι σε παρακολουθούν πάντα και όπου η πολυκατοικία σου γνωρίζει πότε να στείλει το ασανσέρ στο ισόγειο όταν εντοπίσει την άφιξη του αυτοκινήτου σου. Αισθητήρες σε κάθε ροή κυκλοφορίας όπου στέλνουν ειδοποίηση στο κινητό σου για το που θα χιονίσει, ενώ παράλληλα θα μπορείς να παρακολουθήσεις την παιδική χαρά των παιδιών στην τηλεόραση από την άνεση του καναπέ σου».

Το Songdo σχεδιάστηκε όχι απλώς ως μία «έξυπνη πόλη», αλλά μία «πανταχού παρών πόλη», μία «έξυπνη πόλη» με «ευρεία» τεχνολογία. Μία πόλη όπου υπολογιστές και αισθητήρες κατασκευάζονται στα κτίρια και στους δρόμους και οι αισθητήρες συλλέγουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, για την κυκλοφορία και την κατανάλωση ενέργειας. Οπως το περιέγραψε η World Crunch, «στο Songdo, όλα έχουν ένα «U» μπροστά από τα πάντα: U–traffic (κυκλοφορία), U–safety (ασφάλεια), U–governance (διακυβέρνηση), U–health (υγεία) και φυσικά U–entertainment (ψυχαγωγία). Το «U» σημαίνει «πανταχού παρών».

Με άλλα λόγια: «Ο μεγάλος αδερφός είναι εδώ».

Σύμφωνα με τις «Διεθνείς Μελέτες Περίπτωσης των Εξυπνων Πόλεων: Songdo, Republic of Korea, το Songdo προσφέρει ορισμένα μέτρα ασφαλείας και περιβάλλοντος για να καταστεί η ζωή ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά για την προστασία της ιδιωτικότητας ή των συνεπειών της ύπαρξης μίας ζωντανής πόλης που συνδέεται με το δίκτυο και την ακρόαση των πολιτών σε καθημερινή βάση. Η έκθεση αναφέρει ότι, «το Songdo U–city συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο με εξοπλισμό όπως το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, διάφορες συσκευές αισθητήρων και ανιχνευτές κυκλοφορίας».

Επιπλέον, υπάρχει ένα κέντρο διοίκησης όπου όλο το «υλικό από την πρόληψη του εγκλήματος, την πρόληψη των καταστροφών του περιβάλλοντος και τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας» παρακολουθείται ώστε να παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες. Οι αισθητήρες του Internet of Things που είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια και κτίρια είναι επίσης σχεδιασμένοι για να παρέχουν «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στου χρήστες, πόση ενέργεια έχει καταναλωθεί και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο λογαριασμός κοινής ωφέλειας». Το σχέδιο για το Songdo οραματίζεται επίσης μία αυτόνομη πόλη όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά υπηρεσίες κοινής χρήσης όπως η SOCAR.

Και πάλι, δεν γίνεται λόγος για προστασία της ιδιωτικής ζωής ή των δεδομένων για τους κατοίκους του Songdo. Ωστόσο, έχουμε ήδη παραδείγματα του πώς η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής μπορεί να είναι καταστροφική για τους κατοίκους των «έξυπνων πόλεων».

Η Quayside είναι μία σχεδιασμένη «έξυπνη πόλη» που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2016. Βρίσκεται σε 12 στρέμματα παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας νοτιoανατολικά του κέντρου του Τορόντο του Καναδά, η Quayside αντιπροσωπεύει μία κοινή προσπάθεια από τον καναδικό κυβερνητικό οργανισμό, το Waterfront Toronto και την Sidewalk Labs, η οποία ανήκει στην μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Η Sidewalk Labs, ισχυρίζεται ότι η Quayside θα λύσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την αύξηση των τιμών των ακινήτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Δυστυχώς, οι κάτοικοι της Quayside θα χρησιμοποιούν ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης της ταυτότητας μέσω του οποίου έχουν πρόσβαση δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι κάρτες βιβλιοθήκης και η υγειονομική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους θα είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένα, αφήνοντάς τα ανοιχτά στην πρόσβαση των χάκερ και της επιβολής του νόμου. Στην πραγματικότητα, η Quayside αντιμετώπισε διαρκώς καθυστερήσεις για το λόγο του ότι δεν δημιούργησε την απαραίτητη προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο έργο παραιτήθηκαν. Ο Saadia Muzaffar παραιτήθηκε από το Waterfront Toronto σε διαμαρτυρία αφού το συμβούλιο έδειξε «απάθεια και έλλειψη ηγεσίας όσον αφορά την κλονισμένη εμπιστοσύνη του κοινού». Τον Οκτώβριο του 2018, η Ann Cavoukian, μία από τους κορυφαίους ειδικούς της ιδιωτικότητας του Καναδά και ο πρώην επίτροπος της ιδιωτικότητας του Ontario, παραιτήθηκαν επίσης από το έργο. Η Cavoukian τοποθετήθηκε από την Sidewalk Toronto ως σύμβουλος για να βοηθήσει στην εγκατάσταση ενός πλαισίου «ιδιωτικού απορρήτου». Αρχικά είχε πει ότι όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους κατοίκους θα διαγράφονται και θα καθίστανται μη αναγνωρίσιμα. Αργότερα έμαθε ότι τρίτα μέρη θα είχαν πρόσβαση σε αναγνωρίσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Quayside.

«Φανταζόμουν ότι θα δημιουργούσαμε μία «Εξυπνη Πόλη» ιδιωτικής ζωής, σε αντίθεση με μία «Εξυπνη Πόλη» παρακολούθησης», έγραψε στην επιστολή της για την παραίτησή της. «Πρέπει να παραιτηθώ διότι δεσμευτήκατε να ενσωματώσετε την ιδιωτική ζωή σχεδιασμένη σε κάθε πτυχή αυτού του εγχειρήματος».

Οι φόβοι γύρω από την Quayside μεγάλωσαν στα τέλη του Οκτώβρη του 2019, όταν η Globe and Mail ανέφερε ότι τα προηγούμενα απαρατήρητα έγγραφα από την Sidewalk Labs αναφέρουν λεπτομερώς πώς οι άνθρωποι που ζουν σε μία κοινότητα Sidewalk θα αλληλεπιδρούν και θα έχουν πρόσβαση στον χώρο γύρω τους. Αυτή η εμπειρία στην προτεινόμενη «έξυπνη πόλη» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα δεδομένα είστε διατεθειμένοι να μοιραστείτε, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανταμείψουν ή να τιμωρήσουν τους ανθρώπους για την συμπεριφορά τους.

Αν και το έγγραφο – το οποίο είναι γνωστό ως «κίτρινο βιβλίο» – σχεδιάστηκε ως πρότυπο για την εταιρεία και προχρονολογεί τις επίσημες συμφωνίες της Sidewalk με της πόλης του Τορόντο, παρέχει ένα όραμα για το τι θα ήθελε να κάνει η αδελφή εταιρεία Google. Συγκεκριμένα, το έγγραφο διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο η Sidewalk θα απαιτήσει από την φορολογική και την χρηματοδοτική υπηρεσία να χρηματοδοτεί και να παρέχει υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας την ικανότητα «επιβολής, δέσμευσης και επανεπένδυσης των φόρων της ακίνητης περιουσίας». Η εταιρεία επίσης θα δημιουργήσει και θα ελέγχει τις δημόσιες υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων που λαμβάνουν κρατικές χρηματοδοτήσεις, ειδικών συστημάτων μεταφορών και ιδιωτικών οδικών υποδομών.

Το έγγραφο περιγράφει επίσης τα βασιζόμενα στη φήμη εργαλεία που ακούγονται ανησυχητικά παρόμοια με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που είδαμε όπως σε προγράμματα όπως το Black Mirror. Τα εργαλεία αυτά θα οδηγήσουν σε ένα «νέο νόμισμα για την λειτουργία της κοινωνίας», καθιερώνοντας αποτελεσματικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η Sidewalk θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία ώστε «να κρατήσει τους ανθρώπους ή τις επιχειρήσεις υπόλογους» ενώ παράλληλα να ανταμείβουν την καλή συμπεριφορά με ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια και δημόσιες υπηρεσίες.

Σε απάντηση για την διαρροή του εγγράφου, η εκπρόσωπος τύπου της Sidewalk Keerthana Rang δήλωσε ότι «Οι ιδέες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο του 2016 αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης κλίμακας διαδικασιών που είναι πολύ πρόωρες στην ιστορία της εταιρείας».

Ισως, λόγω της πίεσης πίσω από τις εισβολές της ιδιωτικής ζωής, τον Νοέμβριο του 2019, τη Sidewalk Labs δημοσίευσε ένα παράρτημα 482 σελίδων για την Ψηφιακή Καινοτομία, δηλώνοντας ότι κανένα από τα συστήματα της Quayside δεν θα ενσωματώσει την αναγνώριση προσώπου, και ότι η Sidewalk Labs δεν θα πουλήσει προσωπικές πληροφορίες ή θα τις χρησιμοποιήσει για διαφημίσεις. Η Sidewalk Labs αναφέρει ότι θα απαιτηθεί ρητή συναίνεση για την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών σε τρίτους.

Το κατά πόσο η Sidewalk Labs, η Blockchains LLC, ο Bill Gates και άλλοι που εμπλέκονται στην δημιουργία «έξυπνων πόλεων» θα σεβαστούν την ιδιωτική ζωή, απομένει να το δούμε (κοντά στον νου κι η γνώση). Ανεξάρτητα απ’ αυτό, η σημασία αυτών των προστασιών δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί. Τον Απρίλιο του 2018, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών δημοσίευσε έναν οδηγό με λεπτομερή ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν από αξιωματούχους της πόλης που επιθυμούν να ενταχθούν στην τρέλα της «έξυπνης πόλης», έγραψε ο Matt Cagle, ένας δικηγόρος από την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Σε μία προηγούμενη συνέντευξη, η Cagle είπε ότι «η τεχνολογία της «έξυπνης πόλης» μπορεί να γίνει ένας λύκος με αμφίεση πρόβατου» επειδή «μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση πληροφορίες που ίσως να μην ήθελε να συλλέξει για σκοπούς επιβολής του νόμου».

«Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να συλλεχθεί από εταιρείες που την έχουν αναπτύξει» συνέχισε η Cagle. «Συνεπώς, είναι πραγματικά σημαντικό για την πόλη και την κοινωνία να βρίσκονται στην ίδια σελίδα για το ποιος θα έχει αυτά τα δεδομένα καθώς προχωράμε με αυτό το έργο, καθώς αυτός θα είναι σε θέση να πουλήσει αυτά τα δεδομένα».

Οι “Εξυπνες” Πόλεις είναι μόνο η αρχή

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae είπε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην «έξυπνη πόλη» της Νότιας Κορέας το 2025. «Το κλειδί για τις «έξυπνες πόλεις» είναι η δημιουργία ενός συστήματος λειτουργίας της πόλης πληροφοριών με την χρήση αστικών δεδομένων που συλλέγονται από την τηλεοπτική παρακολούθηση και των αισθητήρων», δήλωσε o Moon στην ομιλία του στο Κέντρο Επιχειρήσεων «Εξυπνης Πόλης» του Songdo. «Πρώτα η κυβέρνηση, θα περάσει τις «έξυπνες πόλεις» σε εθνική κλίμακα πιο γρήγορα και θα ψηφιοποιήσει την δημόσια υποδομή, όπως τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους».

Με την εξαγωγή μοντέλων «έξυπνων πόλεων» από την Κορέα και πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την κατασκευή μίας έξυπνης «οικολογικής πόλης» στην Σιγκαπούρη, φαίνεται ότι η τάση της «έξυπνης» πόλης δεν πρόκειται να φύγει. Προς το παρόν, αυτές οι περιοχές και οι «έξυπνες πόλεις» είναι απλά εργαλεία του marketing που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν ανθρώπους και χρήματα στις νεοσύστατες πόλεις. Είναι εθελοντικό, με τους ανθρώπους να επιλέγουν “ελεύθερα” να ζουν εκεί και να φεύγουν εάν είναι δυστυχισμένοι. Ωστόσο, με την κατανόηση ότι ο στόχος είναι να μετατρέψουν όλες τις πόλεις σε «έξυπνες πόλεις», πρέπει να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει αν το έξυπνο δίκτυο είναι παντού και δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου να μπορούμε να πάμε.

Σε ένα μέλλον όπου όλες οι μικρές και μεγάλες πόλεις είναι πλέον εξοπλισμένες με την τελευταία «έξυπνη» τεχνολογία, η υπεράσπιση της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τις «καινοτόμες ζώνες», τις «ειδικές οικονομικές περιοχές» και τις «έξυπνες πόλεις» στο πλαίσιο του οράματος της Μεγάλης Επαναφοράς (Great Reset) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Πώς άραγε, αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες και έννοιες παίζουν ρόλο στην δημιουργία του κεντρικού συστήματος, στο αυταρχικό όραμα που φαντάζονται τα κεφάλια που μιλάνε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;

Σε επόμενη έρευνα θα διευκρινίσω περαιτέρω πώς η ώθηση για τις «έξυπνες πόλεις» σχετίζεται άμεσα με τον Klaus Schwab, τον Bill Gates και την ώθηση προς την Μεγάλη Επαναφορά.

@ Derrik Brize / thelastamericanvagabond.com

***

πόλεις

«Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει τον θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί… Είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
John Swinton (1829-1901) αρχισυντάκτης στους New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

“Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ”

ΗΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ORGONODROME.GR

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο