Ουσιαστικά από εκεί που η Αγορά φοβόταν μία εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση της τάξεως των 200, ή 300 εκατ. στον Τραπεζικό κλάδο, φαίνεται να βρίσκεται λύση να πέσουν κάποιες συγκεκριμένες προμήθειες, οι οποίες βαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού και οι οποίες αποτελούν και το 13% των εσόδων στον κλάδο.
Αν υποθετικά κοπούν στην μέση, τότε οι Τράπεζες θα χάσουν ένα 6,5% των εσόδων τους, με την διαφορά ότι αυτό θα είναι σταδιακό και μόνιμο. Η Κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα ψάξει τρόπο να δώσει στον κλάδο άλλες παροχές, που δεν θα έχουν να κάνουν με χρεώσεις στο Ευρύ Κοινό, αλλά θα έχουν στόχο να καλύψουν την μείωση που θα υποστούν.
Το θέμα είναι ότι η μείωση επιτοκίων τόσο το 2024, όσο και το 2025 έχει μεγαλύτερη επίπτωση για την κερδοφορία τους. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να καλύψουν το συγκεκριμένο ‘gap’ είναι να αυξήσουν την παροχή δανείων, κάτι που και η ίδια Οικονομία έχει ανάγκη.
Στην παρούσα φάση η μεγάλη μάζα έχει καθαρίσει από δανεισμό είτε λόγω αποπληρωμής, είτε λόγω ‘κουρέματος’, ή υποθηκών που χάθηκαν στην πορεία. Ουσιαστικά η αύξηση των δανείων θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη, που μέχρι τώρα στηρίζεται περισσότερο σε Τουρισμό και σε συγκεκριμένες επενδύσεις και επιχειρηματίες στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Εν κατακλείδι η Αγορά θεωρεί ότι η λύση που δίνεται δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, αλλά παράλληλα ο Τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει και τις επόμενες χρονιές να συντηρήσει τις κερδοφορίες του. Αυτό θα το δείξει και το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο τις επόμενες μέρες, σε σχέση με το προμηθειακό καθεστώς.
Στον ΔΤΡ, σε intraday ανεβάζουμε το ‘stop’ στο 1278 σε κλείσιμο ώρας και περιμένουμε να δούμε αν πάρει το 1301 που είναι το πρόσφατο υψηλό και να στοχεύσει στο 1343, ή το 1368. Ενδιαφέρον έχει ο ταλαντωτής μας που έχει έρθει σε θέση βολής.
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που έχει υστερήσει το 2024. Να θυμίσουμε ότι σε κάθε ανοδική φάση της Αγοράς πρώτη τρέχει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με την μεσαία και την μικρή να έρχονται σε επόμενη φάση.