Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει και σήμερα στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου για τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και στο κατά πόσο αυτή ανατρέπει τα σχέδια της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία» τιτλοφορείται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Κατά την εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «κανένα διοικητικό δικαστήριο, ούτε καν του Βερολίνου, δεν καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης.
[…] Πρέπει να επιδιωχθεί με σοβαρότητα ο πρωταρχικός στόχος – και επί τη βάση του πνεύματος και του σκοπού του γερμανικού και του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου, να μην υποβάλλουν οι πρόσφυγες την αίτησή τους στη Γερμανία. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να έρχονται εδώ και η συντριπτική πλειονότητα αυτών να παραμένει στη χώρα.

Αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί – ευρωπαϊκά με συμφωνίες και κοινές δράσεις, εφ’ όσον είναι δυνατόν με την προσαρμογή του νομικού πλαισίου στην πραγματικότητα, σε περίπτωση ανάγκης όμως και με τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη του κοινού στόχου.
[…] Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία, να επιμείνει στη μεταναστευτική της πολιτική, να δράσει με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο και να αιτιολογήσει ακόμα καλύτερα τις ενέργειές της», καταλήγει η FAZ.
«Τι ευκαιρία για τον υπουργό Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ», παρατηρεί από την πλευρά της η tageszeitung. «Ήδη τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στα σύνορα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε αυτό που όλοι ούτως ή άλλως γνώριζαν: οι επαναπροωθήσεις αυτές είναι αντίθετες με τον νόμο. Η δικαστική απόφαση δίνει στον υπουργό Εσωτερικών τώρα τη δυνατότητα να θέσει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση, η οποία δεν πρέπει να φαινόταν λειτουργική ούτε καν σε εκείνους που τη σχεδίασαν».
Ο Ντόμπριντ ωστόσο φαίνεται «να μη θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, αλλά να συνεχίσει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο», προσθέτει η taz. «Από εδώ και στο εξής επομένως οι επαναπροωθήσεις δεν αποτελούν μονάχα την αδίστακτη προεκλογική ιδέα του Φρίντριχ Μερτς, η οποία συνόδευε το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών για τον Ντόμπριντ. […] Όποιος δεν υπακούει τα δικαστήρια, αναλαμβάνει στο τέλος και την ευθύνη».
Γκέερτ Βίλντερς, όπως Ντόναλντ Τραμπ
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σχολιάζει την πιο συνταρακτική είδηση της χθεσινής ημέρας: την αποχώρηση του Γκέερτ Βίλντερς και του PVV από την κυβέρνηση της Ολλανδίας, με τον συνασπισμό να διαλύεται και τη χώρα να βρίσκεται σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

«Το πείραμα της Χάγης να πλαισιωθούν οι δεξιοί λαϊκιστές που νίκησαν στις εκλογές με λιγότερο ριζοσπαστικά κόμματα και να καλυφθεί το αξίωμα του επικεφαλής της κυβέρνησης από κάποιον εκτός κόμματος κατέρρευσε παταγωδώς. Και το κόμμα που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη είναι πρωτίστως το VVD, το συντηρητικό λαϊκό κόμμα που έχει τόσα χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας». Η συντηρητική παράταξη «υπέκυψε στην ψευδαίσθηση πως κάποιος όπως ο Βίλντερς θα είναι πιο συγκρατημένος στα πλαίσια ενός συνασπισμού – και με αυτόν τον τρόπο εκτίμησε λανθασμένα την ίδια τη φύση των δεξιών λαϊκιστών πολιτικών».
«Ο Βίλντερς δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός, δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, που θα υποχωρούσε ορισμένες φορές για το κοινό καλό, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ενίοτε μονόδρομος στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung. Αντιθέτως, «είναι ένας ενστικτώδης λαϊκιστής, απρόβλεπτος, παρορμητικός και απερίσκεπτος, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ένας πολιτικός που προτιμάει το χάος παρά τον συμβιβασμό. Κάποιος που όταν δεν έχει πια όρεξη – ή κάποιο όφελος – τινάζει τα πάντα στον αέρα.
Μπορούμε να μάθουμε κάτι από όλο αυτό; Είναι εύλογη η σκέψη πως δεν μπορεί να βασίζεται κανείς σε ακραίους λαϊκιστές. Αυτό όμως καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. […] Δεν υπάρχει ωστόσο άλλος τρόπος: οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πρέπει να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό, ενιαίο κεντρώο στρατόπεδο και να συμφωνήσουν σε πραγματικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Και μάλλον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως, τουλάχιστον στην Ολλανδία, ένα από τα ζητήματα που ανησυχούν τους πολίτες είναι και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Η εκλογή Ναβρότσκι είναι «καταστροφή για την Ευρώπη»
Σε σχόλιο με τίτλο «Εκλογές στην Πολωνία: Μία καταστροφή για την Ευρώπη» το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) γράφει για την οριακή νίκη του εθνοσυντηρητικού Κάρολ Ναβρότσκι.

«Ο Τουσκ ήλπιζε πως θα μπορέσει επιτέλους να κυβερνήσει όπως θέλει. Τώρα όμως πρέπει να συνεχίσει να ζει με έναν πρόεδρο που με το δικαίωμα βέτο του μπορεί να σταματήσει σημαντικές ενέργειες του κεντροαριστερού συνασπισμού. Επομένως, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα χαστούκι για την κυβέρνηση.
[…] Από σήμερα η Πολωνία είναι και πάλι μία χώρα σε προεκλογική εκστρατεία – δύο χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Οι δεξιοί θα παρουσιάσουν την οριακή νίκη ως ψήφο δυσπιστίας κατά του Τουσκ και των φιλελευθέρων και θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση πριν από το τέλος της νομοθετικής περιόδου».
Την ίδια στιγμή η εκλογή Ναβρότσκι «δεν σημαίνει τίποτα το θετικό ούτε για τις σχέσεις Πολωνίας-Γερμανίας. […] Ήταν ένα θετικό σημάδι το ότι μετά την εκλογή του ο Μερτς δεν ταξίδεψε μόνο στο Παρίσι, αλλά και στην Πολωνία. Ο συντονισμός με τον Τουσκ και τον Μακρόν σε αυτό το αναγεννημένο “τρίγωνο της Βαϊμάρης” θα πρέπει να είναι ακόμα πιο έντονος. Απέναντι στη Βαρσοβία ωστόσο θα χρειαστούν τώρα επιδέξιες κινήσεις και πολλή υπομονή. Η ελπίδα είναι απλώς πως η γερμανική κυβέρνηση θα τα έχει και τα δύο».
DW

