Fed: Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα σωτηρίας των τραπεζών

τράπεζες

Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δήλωσε την Τετάρτη ότι μια χρηματοδοτική σανίδα σωτηρίας που δημιουργήθηκε για τις τράπεζες πέρυσι, αφού η κατάρρευση της Silicon Valley Bank απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, θα κλείσει όπως είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο.

Η Fed θα αυξήσει επίσης αμέσως το επιτόκιο για τα νέα δάνεια από το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program – BTFP) για το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής του, τερματίζοντας ουσιαστικά αυτό που είχε γίνει μια δημοφιλής και κερδοφόρα ευκαιρία αρμπιτράζ για τους δανειστές των ΗΠΑ.

Το τέλος του προγράμματος στις 11 Μαρτίου είχε σηματοδοτηθεί από τους αξιωματούχους της Fed καθώς ο φόβος στο τραπεζικό σύστημα υποχώρησε.

Το BTFP “σχεδιάστηκε πραγματικά σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Michael Barr, αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία, αναφερόμενος στον πανικό του τραπεζικού τομέα που προκλήθηκε από την ταχεία κατάρρευση της SVB. “Σχεδιάστηκε για αυτή την έκτακτη ανάγκη για να πει: Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες και οι πιστωτές των τραπεζών και οι καταθέτες (στις) τράπεζες κατανοούν ότι οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται”

Η Fed δρομολόγησε το BTFP εν μέσω ενός ιστορικού κύματος καταθέσεων και άλλων πιέσεων στην αγορά μετά την αστραπιαία χρεοκοπία της SVB και της Signature Bank (OTC:SBNY), αξιοποιώντας τις εξουσίες δανεισμού έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αναπτύξει η κεντρική τράπεζα -με την έγκριση του υπουργού Οικονομικών- υπό “ασυνήθιστες και επείγουσες περιστάσεις”

Ενώ η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χορηγεί νέα δάνεια μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα αυξήσει το επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες για κάθε νέο δανεισμό της Fed.

Με άμεση ισχύ, η Fed δήλωσε ότι το επιτόκιο των νέων δανείων δεν θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των υπολοίπων των αποθεματικών την ημέρα του δανείου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα άλμα σχεδόν 50 μονάδων βάσης στο νέο κόστος δανεισμού- το επιτόκιο δανεισμού BTFP ήταν 4,93% την Τρίτη, ενώ τα υπόλοιπα των αποθεματικών κερδίζουν σήμερα 5,40%.

Οι προηγούμενοι γενναιόδωροι όροι συνέβαλαν στην προώθηση της χρήσης του προγράμματος, καθώς η χρήση αυξήθηκε σταθερά παρά τις μη πραγματικές ενδείξεις δυσπραγίας της αγοράς. Τα δάνεια που εκκρεμούσαν στις 17 Ιανουαρίου ανέρχονταν σε 161,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, και η μέση εβδομαδιαία αύξηση κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες κατά σχεδόν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η υψηλότερη από τις αρχές Μαΐου.

Αλλά αυτό σήμαινε επίσης ότι οι τράπεζες μπορούσαν να δανείζονται από το BTFP και να καταθέτουν κεφάλαια πίσω στη Fed, κερδίζοντας υψηλότερο επιτόκιο από τον τόκο που πληρώνει η κεντρική τράπεζα για τα υπόλοιπα των αποθεματικών.

Ο Steven Kelly, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών στο Πρόγραμμα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Σχολής Διοίκησης του Yale, δήλωσε πριν από την ανακοίνωση της λήξης ότι υποψιάζεται ότι η Fed δεν ήταν “ευχαριστημένη” με την τρέχουσα κατάσταση της δραστηριότητας BTFP.

“Και μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια πραγματική οικονομική ανάγκη (για κάποιους), και είναι ωραίο να έχουμε μια αντιστάθμιση από τη Fed, η Fed δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι στην επιχείρηση παροχής αντισταθμιστικών μέτρων εκτός κρίσης, και δεν είμαστε πραγματικά σε περίοδο κρίσης”, δήλωσε ο Kelly.


πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο