Φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται ξενοδοχεία στο Κιοτάρι – Εκκενώσεις διά θαλάσσης

  • H πυρκαγιά που μαίνεται για πέμπτη ημέρα στο νησί της Ρόδου καίει ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι – Σκηνές χάους με απομάκρυνση τουριστών και δια θαλάσσης

  Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει το νησί από την Τρίτη (18/7), καθώς η φωτιά έφτασε στην παραθαλάσσια περιοχή Κιοτάρι, καίγοντας ξενοδοχεία και αναγκάζοντας σε απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών δια θαλάσσης.

  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

   

   

   

   

   

   

  Όπως αναφέρει η «Ροδιακή» η πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. 

  Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές από την πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό.

  Στο μεταξύ εκατοντάδες τουρίστες και πολίτες έχουν κατευθυνθεί σε παραλίες στο Κιοτάρι και στην Λάρδο όπου βρίσκονται ήδη τρία πλωτά του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής δια θαλάσσης, ενώ ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στον λιμάνι της Ρόδου για να παράσχουν συνδρομή εφόσον χρειαστεί. 

  Όλοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα, με τον αριθμό των τουριστών που έχουν εκκενώσει τα ξενοδοχεία να υπολογίζεται σε περίπου 1.000. 

  Σύμφωνα με το Λιμενικό στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα σκάφη του σώματος, 3 περιπολικά κι ένα ναυαγοσωστικό ενώ στην επιχείρηση εκκένωσης συνδράμουν ιδιωτικά σκάφη καθώς και σκάφη του ελληνικού στρατού.  

  Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. 

  Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

  Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

  Στο Συντονιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για τη φωτιά στη Ρόδο.

  Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη

  Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο.

  Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

  Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

  Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

  Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν τα χωριά Λάρδος, Πυλώνα, Ασκληπιό και Κιοταρί.

   

   

  Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις

  Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

  Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

  Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου – Λάρδου, 1 σκάφος του λιμενικού, 1 σκάφος – ασθενοφόρο καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον λιμένα της Ρόδου για παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί.

  Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και το σημείο επιχειρούν, 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

  ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο

  Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

  Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

  Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  – να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  – να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

  Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

  Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

  Ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης πολιτών

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ρόδου οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών που εκκένωσαν από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

  • Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
  • Το γυμνάσιο Γενναδίου
  • Το λύκειο Γενναδίου
  • Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

  Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του δήμου Ρόδου για τους πολίτες που εκκένωσαν τις περιοχές της Πυλώνας και της Λάρδου οι ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης πολιτών είναι:

  • Γυμνάσιο Αρχαγγέλου
  • Λύκειο Αρχαγγέλου
  • 2ο Δημοτικό Αρχαγγέλου

  Πηγή: in.gr

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο