Φούσκα οι μετοχές τεχνητής νοημοσύνης;

Harbor Capital

Nvidia

Για ένα μάθημα σχετικά με τους κινδύνους του να είσαι σκεπτικιστής στη Wall Street όταν όλοι οι άλλοι είναι αγοραστές, σκεφτείτε τον Rob Arnott, ο οποίος έκανε μια λογική υπόθεση πριν από πέντε μήνες ότι η Nvidia Corp. είχε γίνει φούσκα.

«Μια ιστορία εγχειριδίου μιας ψευδαίσθησης μιας μεγάλης αγοράς» είναι ο τρόπος με τον οποίο το ονόμασε ο σεβάσμιος ιδρυτής της Research Affiliates, επικαλούμενος ακραίες αποτιμήσεις αφού οι μετοχές τετραπλασιάστηκαν σε μόλις ένα χρόνο.

Από την προειδοποίησή του τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η «φούσκα» έχει γίνει περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη – και ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να μείνει πίσω στο πέρασμά της.

«Ποτέ μην πουλάτε μετοχές φούσκας όταν βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Arnott αυτή την εβδομάδα. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κατέχετε».

Η Wall Street δεν κωφεύει στους κινδύνους που συσσωρεύονται όταν μόνο μια χούφτα μετοχών υψηλής αποτίμησης κυριαρχούν στον πίνακα ηγετών της αγοράς και η άποψη του Arnott θα μπορούσε να φανεί αληθινή τελικά. Ωστόσο, αφού ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο έσπασε τις προσδοκίες με την έκθεσή του την Τετάρτη, το πάρτι AI είναι ένα πάρτι που κανείς δεν μπορεί να χάσει.

Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο μεταξύ των τεχνολογικών μεγαθηρίων. Οι στόχοι τιμών των αναλυτών αυξάνονται. Η τοποθέτηση από τα hedge funds στους εμπόρους λιανικής γίνεται πιο επιθετική.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει περίπτωση αρκούδας», δήλωσε ο Alec Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην πλατφόρμα δεδομένων Mapsignals. «Δεν μπορείς να κάνεις μια τέτοια κίνηση σε μια εταιρεία τόσο μεγάλη αν οι αρκούδες έχουν ένα πόδι για να σταθούν».

Nvidia

Για τους ενεργούς διαχειριστές, η πίεση γίνεται όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα για να οδηγήσουν την ανοδική δυναμική σε τεχνολογικούς δείκτες όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq 100, οι οποίοι μόλις αυξήθηκαν για 15η φορά σε 17 εβδομάδες. Με τη σειρά του, ο λόγος τιμής-κερδών του Nasdaq 100 ανέβηκε πάνω από 30 φορές και το πολλαπλάσιο των πωλήσεών του έφτασε το 5, αριθμοί με λίγα προηγούμενα εκτός από την τρέλα dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τα επακόλουθά της.

Λόγω τόσο του ρυθμού των κερδών όσο και της ματαιότητας του στοιχήματος εναντίον τους, το μετεωρικό ράλι του Magnificent 7 δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των πτωτικών στοιχημάτων. Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον έχει υποχωρήσει μόλις στο 1% των εκκρεμών μετοχών του ομίλου, κυμαινόμενο γύρω από το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της JPMorgan Chase &Co. Νικόλαου Πανηγυρτζόγλου. Η άνοδος 16% της Nvidia την Πέμπτη αύξησε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες χαρτιού για όσους εξακολουθούν να κατέχουν πτωτικά στοιχήματα, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners LLC.

Μεταξύ των hedge funds, οι τελευταίες εκθέσεις 13F αποκάλυψαν άλλη μια αύξηση του μεριδίου ιδιοκτησίας του ομίλου. Οι έμποροι λιανικής οδηγούν επίσης τη δράση, με τη ζήτηση για ανοδικές επιλογές να θυμίζει την έκρηξη συναλλαγών της εποχής της πανδημίας.

Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω ενός ράλι ρεκόρ, η Nvidia είδε την αποτίμησή της να στενεύει από τα μέσα του 2023 χάρη στην αύξηση των κερδών της.

«Ήταν σίγουρα η πιο σημαντική μετοχή στη γη», δήλωσε ο ειδικός τακτικής της Goldman Sachs Group Inc. Scott Rubner, μιλώντας για την Nvidia. “Αυτά τα κέρδη κεφαλαιοποίησης της αγοράς έφεραν πίσω τα ζωικά πνεύματα στους εμπόρους λιανικής με δραστηριότητα στους πίνακες μηνυμάτων και τα δικαιώματα προαίρεσης κλήσεων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020”.

Οι Nvidia Bulls επευφημούν τη μελλοντική ανάπτυξη

Nvidia

Ο κατασκευαστής τσιπ ανακοίνωσε κέρδη 486% ανά μετοχή από έτος σε έτος, εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων στο οικονομικό τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναμένει έσοδα πρώτου τριμήνου περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Με τη σειρά τους, οι ταύροι έσπευσαν να αυξήσουν τους στόχους τιμών τους – ο μέσος όρος είναι τώρα περίπου 863 δολάρια, υποδηλώνοντας άνοδο άνω του 9%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Στην κορυφή, η Rosenblatt Securities αύξησε τον στόχο της στα 1. 400 δολάρια από 1. 100 δολάρια, περισσότερο από 75% υψηλότερα από ό, τι διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές.

«Ψάχνω ενεργά για τρόπους όπου η Nvidia θα μπορούσε να πάει στραβά και δυσκολεύομαι να βρω κάποια πραγματική τρύπα στην ιστορία», δήλωσε η Shana Sissel, Διευθύνων Σύμβουλος της Banrion Capital Management LLC, η οποία κατέχει θέσεις στην Nvidia από το 2017. «Μακάρι να αγόραζα μερικά στα 650 δολάρια».

Ενώ η Nvidia ενίσχυσε τους μεγάλους δείκτες, τα κέρδη ήταν άφθονα σε μια επιλεγμένη χούφτα μετοχών για άλλη μια φορά. Λιγότερο από το 70% των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν άνοδο, ενώ ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,7%. Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους στοιχηματίζουν σε μια διεύρυνση του ράλι αρκετά σύντομα.

Ο Ken Mahoney, Διευθύνων Σύμβουλος της Mahoney Asset Management, δεν ανησυχεί για τις φουσκωμένες αποτιμήσεις, αλλά εξακολουθεί να μειώνει την έκθεση στην Nvidia για να εξαργυρώσει μερικά από τα κέρδη του.

«Για να είμαστε συνετοί, πήραμε περίπου το 20% από το τραπέζι», δήλωσε ο Mahoney. “Γνωρίζουμε επίσης ότι εάν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εάν υπάρξει επιβράδυνση ή η μετοχή επανέλθει λίγο, θα έχουμε κάποια χρήματα για αναδιάταξη”.

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο