FT: Επείγον αίτημα της ΕΕ σε Mytilineos να παράγει υλικά για microchips

Ο περιορισμός στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου από την Κίνα υποχρεώνει την Ευρώπη να βρει εγχώριες λύσεις με τη βιομηχανία αλουμινίου. Τι δηλώνει η Mytilineos για το νέο πεδίο δραστηριότητας και ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Πώς η Κομισιόν στρέφεται τώρα στον κλάδο που υπέφερε από τις τιμές ενέργειας.

Σημείωση Euro2day.gr: Η Mytilineos εντάχθηκε λόγω της Αλουμίνιον της Ελλάδος, πριν από μία εβδομάδα, στο Critical Raw Materials Act της Ευρώπης για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε κρίσιμα υλικά. Κατόπιν όμως της ανακοίνωσης της Κίνας για περιορισμό στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, που θα μειώσει δραστικά τις διαθέσιμες ποσότητες και θα εκτοξεύσει τις τιμές, έρχεται τώρα το αίτημα της Κομισιόν για παραγωγή και αυτών των υλικών από την ελληνική εταιρεία, καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη τα χρειάζονται για την παραγωγή μικροτσίπ. Η Mytilineos αναμένεται να ανταποκριθεί το ταχύτερο, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας.

Του Harry Dempsey (Λονδίνο) και της Alice Hancock (Βρυξέλλες)

 

Η ΕΕ καλεί επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα σχεδίων για τον περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου.

Η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές για τα δύο κρίσιμα ορυκτά από τον Αύγουστο δημιούργησε συναγερμό στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο, που αναζητούν πηγές υλικών εκτός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, γράφουν οι Financial Times.

Η ΕΕ προσέγγισε τη Mytilineos και της ζήτησε να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο.

«Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Νίκος Κεραμιδάς, εκτελεστικός διευθυντής για θέματα ΕΕ στην εταιρεία.

Η ΕΕ προμηθεύει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, σύμφωνα με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα και οπτικών ινών.

Ωστόσο, η δεινή κατάσταση του τομέα των μετάλλων της Ευρώπης καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή γαλλίου χωρίς κρατική υποστήριξη που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτά έχουν ήδη αναγκάσει πολλά μεταλλουργεία να βγουν εκτός λειτουργίας.

«Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί “να στρίψει το χέρι μας”. Η Ευρώπη είπε «ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να το δουν», αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά ήταν κλειστά», είπε ο κ. Κεραμίδας.

«Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν που είναι το γάλλιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται σε θέματα που αφορούν τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση της Κίνας. Η ΕΕ κατέβαλε παρόμοιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μαγνησίου μετά τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα το 2021 λόγω ελλείψεων ενέργειας.

Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή σε ότι αφορά την παραγωγή σε γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής».

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα στο γεωπολιτικό προσκήνιο», ανέφερε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής γερμανίου. Μόνο τα χυτήρια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να τον ανακτήσουν, αλλά πολύ λίγα εκτός της Κίνας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και κανένα στην Ευρώπη δεν το κάνει.

Η Nyrstar που ανήκει στην Trafigura είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν την κατασκευή μιας μονάδας ανάκτησης και επεξεργασίας γερμανίου και γαλλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μεταλλουργείο ψευδαργύρου στο Τενεσί, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το 80% της ζήτησης των ΗΠΑ, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατασκευαστεί. Η βελγική Umicore δήλωσε ότι αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στο γερμάνιο «λεπτής μεμβράνης» για να μειώσει τη χρήση του υλικού.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη τόνισαν την ανάγκη οι αξιωματούχοι της ΕΕ να αναπτύξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση του αντίθετου προβλήματος: πώς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί όταν η Κίνα κατακλύζει την αγορά.

Τα δύο μέταλλα είναι μεταξύ εκείνων που αναφέρονται ως «στρατηγικά» σε έναν κανονισμό που βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις προμήθειες του μπλοκ σε υλικά κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση.

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί του Πεκίνου ήρθαν αφού η Ολλανδία ακολούθησε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στον περιορισμό της πώλησης εξοπλισμού κατασκευής chip υψηλής τεχνολογίας στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εργάζεται σε μια «λεπτομερή ανάλυση» των κινεζικών ελέγχων εξαγωγών και κατά πόσο ήταν συμβατοί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι αυτοί οι περιορισμοί στις εξαγωγές δεν σχετίζονται με την ανάγκη προστασίας βασικών συμφερόντων ασφάλειας. Καλούμε την Κίνα να υιοθετήσει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι των εξαγωγών βασίζονται σε σχετικούς λόγους ασφαλείας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Mytilineos να παράγει γάλλιο από βωξίτη.

Εάν το «ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύτηκε από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», το μπλοκ θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι», πρόσθεσε.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο