Γαλλία: Διεθνές ένταλμα για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου

  • Ο διοικητής της Τράπεζας, η βοηθός του και ο αδελφός του ερευνώνται σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες ως ύποπτοι για ιδιοποίηση άνω των $300 εκατ. Τα δύο αδέρφια αρνούνται τις κατηγορίες.

  Γάλλος δικαστής εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέ.

  • Ο Σαλαμέ δεν παρουσιάστηκε χτες, Τρίτη, σε ακρόαση στο Παρίσι, στην οποία ο Γάλλος εισαγγελέας αναμενόταν να καταθέσει προκαταρκτικές κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

  Ο διοικητής της Λιβανικής Κεντρικής Τράπεζας, η βοηθός του και ο αδελφός του Ράτζα ερευνώνται στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες ως ύποπτοι για ιδιοποίηση άνω των $300 εκατ. από την Κεντρική Τράπεζα. Τα δύο αδέρφια αρνούνται τις κατηγορίες.

  • Δύο πηγές που γνωρίζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια του Σαλαμέ δήλωσαν ότι ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου δεν έχει φύγει από τη Βηρυτό.

  Υψηλόβαθμη δικαστική πηγή είπε ότι η δικαστική εξουσία του Λιβάνου δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την κλήση, επειδή απευθυνόταν στον Σαλαμέ στην Κεντρική Τράπεζα και δεν ήταν παρών για να την λάβει.

  Μια άλλη δικαστική πηγή είπε ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης του Σαλαμέ, ο αδελφός του και η βοηθός του, Μαριάν Αλ-Χουάικ, υπέβαλαν ένσταση ενώπιον της λιβανικής δικαιοσύνης για τη γαλλική υπόθεση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Γαλλία να εξετάσει μια υπόθεση που ήδη ερευνάται στο Λίβανο.

  Οι τρεις κατηγορήθηκαν σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις στον Λίβανο. Ο Ριάντ και ο Ράτζα Σαλαμέ αρνήθηκαν ότι έχουν μεταφέρει δημόσια κεφάλαια. Η Αλ-Χουάικ και ο δικηγόρος της δεν έχουν μιλήσει δημόσια για τις κατηγορίες.

  Ο εισαγγελέας του Λιβάνου τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η Βηρυτός μπορεί να καθυστερήσει τη συνεργασία με ξένες έρευνες εν αναμονή της προόδου στις εγχώριες έρευνες.

  ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο