Γαλλία: Με αρχηγό τον Μακρόν ο «εμπορικός πόλεμος» της Ευρώπης με την Κίνα

French President Emmanuel Macron speaks as he visits Sun Yat-sen University in Guangzhou, China, April 7, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η γαλλική κυβέρνηση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αλλαγή πολιτικής, εκφράζοντας τις ανησυχίες ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει να αποτελούν κρίσιμη απειλή για βασικές βιομηχανίες,

  • Τα παραδείγματα του παρελθόντος προβληματίζουν την ΕΕ. Για παράδειγμα, πριν από μια δεκαετία, οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα οδήγησαν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού κλάδου ηλιακής ενέργειας.

Σήμερα, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε δυνητικά να είναι ευάλωτη με τον ίδιο τρόπο και έτσι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα. Είτε επιβεβαιώνει τη δύναμή της είτε υποκύπτει στην Κίνα.

  • Η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια μετωπική μάχη όπως αυτή του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον να δημιουργηθεί ένα ισότιμο πεδίο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει οι εταίροι του στην ΕΕ να βλέπουν την Ευρώπη ως μια ισορροπητική δύναμη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου. Αυτό θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν ειδικές σχέσεις με άλλους δυνητικούς συμμάχους, όπως η Ινδία.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους κύριους υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα. Ο Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες της από τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις φθηνές εισαγωγές.

  • Ωστόσο, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πιο διστακτικές να εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα βλάψει τις εξαγωγές τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα ήταν ασύμμετρη, καθώς η Ευρώπη είναι πιο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι η Κίνα από την Ευρώπη. Σε περίπτωση επιβολής δασμών, η Κίνα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες αγορές, ενώ η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να βρει εναλλακτικές πηγές για τα κινεζικά αγαθά που χρειάζεται.

  • Επιπλέον, μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη υψηλή πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την Κίνα για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, όπως τα μέταλλα και οι σπάνιες γαίες. Σε περίπτωση επιβολής δασμών, οι τιμές των πρώτων υλών θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη.

  • Συνολικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα ήταν πολύ επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη θα μπορούσε να καταλήξει σε ύφεση, ενώ ο ήδη υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο