Με αναβαθμισμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου εμφανίστηκαν οι επενδυτές στην Ευρώπη αφότου υπερψηφίστηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας, που θα της επιτρέψει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 462,22 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των εξορύξεων που σημείωσε άλμα 1,8% ενώ οι εταιρείες της ενέργειας εμφάνισαν επίσης σημαντική άνοδο 1,1% με φόντο τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.051 μονάδες με κέρδη 1,25%, ο CAC 40 στην Γαλλία ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 7.270 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε άνοδο 1,56% και έκλεισε στις 7.607 μονάδες.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 27.068 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 9.317 μονάδες. επικύρωση και τυπικά στη Γερουσία της συμφωνίας Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας έκαμψε και τις τελευταίες ανησυχίες για το αν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα ανακοίνωνε στάση πληρωμών, αφαιρώντας έναν “πονοκέφαλο” που απασχόλησε αρκετά τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα.
Έτσι, η προσοχή επανέρχεται στα σταθερά θέματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων και μίας ενδεχόμενης παγκόσμιας ύφεσης.
Η ευρωζώνη χτες είδε τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022 στο 6,1%, εμφανίζοντας μάλιστα μεγαλύτερη επιβράδυνση από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ακόμα και έτσι όμως παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πολύ μακριά ακόμα από το στόχο της ΕΚΤ για 2%, μεν την πρόεδρο της ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.