Οι ιαπωνικές τράπεζες είχαν δανείσει περίπου 1 τρισ. δολάρια σε γεν σε ξένους δανειολήπτες τον Μάρτιο
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα όταν τα παγκόσμια hedge funds έσπευσαν να καλύψουν σχεδόν όλες τις short θέσεις που είχαν χτίσει τον προηγούμενο χρόνο στο γεν. Το κλείσιμο έγινε την περίοδο που το ιαπωνικό νόμισμα κατέγραψε ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου , σύμφωνα με σημείωμα της UBS προς πελάτες που είδε το Reuters.
«Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) κάλυψαν σχεδόν όλες τις θέσεις short γεν που δημιουργήθηκαν τον περασμένο χρόνο, καθώς το γεν αυξήθηκε κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις 10 Ιουλίου», ανέφερε η UBS , επικαλούμενη τα εσωτερικά της στοιχεία για τις ροές συναλλάγματος χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή στοιχεία για το ύψος των κεφαλαίων.
Οι επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν μια από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές των τελευταίων ετών: την πραγματοποίηση επενδύσεων με δανεικά ιαπωνικά γεν, εξηγεί δημοσίευμα της Wall Street.
To carry trade είναι μια δημοφιλής επενδυτική επιλογή. ‘Ενας επενδυτής δανείζεται στο νόμισμα μιας χώρας όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως η Ιαπωνία ή η Κίνα, και το χρησιμοποιεί για να επενδύσει σε ένα νόμισμα όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, όπως το Μεξικό.
Οι θέσεις των hedge funds
Το εμπόριο εξαρτάται από το γεγονός ότι το νόμισμα που δανείζεται παραμένει φθηνό και η μεταβλητότητα της αγοράς παραμένει χαμηλή. Και οι δύο αυτοί παράγοντες στράφηκαν εναντίον των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το γεν σημείωσε άνοδο, αναγκάζοντάς τους να κλείσουν τις θέσεις τους.
Τα hedge funds και άλλοι κερδοσκοπικοί επενδυτές κατείχαν περισσότερα από 180.000 συμβόλαια που στοιχημάτιζαν σε καθαρή βάση σε ένα ασθενέστερο γεν, αξίας άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι θέσεις αυτές είχαν μειωθεί σε περίπου 6 δισ. δολάρια.
Αλλά αυτή είναι μόνο μια μικρή γωνιά της αγοράς για δανεισμό σε γεν, σημειώνει ο Chris Turner, παγκόσμιος επικεφαλής αγορών της ING.
Τα τελευταία χρόνια, τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλοι έχουν επίσης δανειστεί επιθετικά στο ιαπωνικό νόμισμα. Ενθαρρύνθηκαν από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας, την οποία τερμάτισε μόλις τον Απρίλιο, χρόνια αφότου οι δυτικές κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
O φαύλος κύκλος
Οι ιαπωνικές τράπεζες είχαν δανείσει περίπου 1 τρισ. δολάρια σε γιεν σε ξένους δανειολήπτες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, αυξημένα κατά 21% από το 2021. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης του διασυνοριακού δανεισμού σε γιεν αφορά τη λεγόμενη διατραπεζική αγορά, όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη και σε μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Το πρόβλημα, είπε ο Turner, είναι ότι ήταν ακριβό να αντισταθμίσει κανείς τον συναλλαγματικό κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, οπότε πολλοί από αυτούς τους δανειολήπτες πιθανότατα δεν το έκαναν. Καθώς σπεύδουν να το κάνουν τώρα, ουσιαστικά δημιουργείται μεγαλύτερη ζήτηση για γεν, είπε. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου, καθώς η ισχύς του γεν προκαλεί τους επενδυτές και άλλους να κλείσουν τα στοιχήματά τους σε αδύναμο γεν, αγοράζοντας περισσότερο γεν