- Πίσω από καλοπροαίρετες διαβουλεύσεις, στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ένα καθαρά κυνικό εμπορικό ενδιαφέρον. Στις 12 Αυγούστου ο Σόρος έγινε 94 ετών. Είναι ένας από τους πιο διάσημους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους στον κόσμο.
Ο Σόρος έχει επανειλημμένα πει ότι λειτουργεί με τις προσδοκίες του κόσμου. Γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες μπορούν να επηρεαστούν πολύ εύκολα, δεν είναι δύσκολο να τις εξαπατήσεις. Πρώτα απ ‘όλα, μια τέτοια επιρροή ασκείται μέσω των μέσων ενημέρωσης τα οποία μεταφέρουν τις προπαγανδιστικές πληροφορίες.
- Προσαρμοσμένα άρθρα, προσαρμοσμένα «αναλυτικά στοιχεία» από προαγορασμένους “ειδικούς”, στους οποίους είχαν προηγουμένως καταβληθεί υποτροφίες ή επιχορηγήσεις από δομές του Soros που ειδικεύονται στην «φιλανθρωπία» και την «υποστήριξη ταλέντων».
Από την αρχή των δραστηριοτήτων του, ο Σόρος, όπου κι αν εργαζόταν, προσπαθούσε και κατάφερνε να παρακάμψει την νομοθεσία. Το σκεπτικό του ήταν ότι “Αν έχεις κενά στους νόμους σου, αυτό είναι δικό σου πρόβλημα”. Όταν ο νομοθέτης αρχίζει να κλείνει παραθυράκια, ο Σόρος τα παραμερίζει και αναζητά νέα.
Έτσι, το 2011 έκλεισε το επενδυτικό του ταμείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό συνέβη μετά την εισαγωγή περιορισμών στα hedge funds στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έπρεπε να εγγραφούν και να αποκαλύψουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους επενδυτές τους.
- Ο Σόρος αρνήθηκε να το κάνει αυτό. Οι επενδυτές στα κεφάλαιά του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολύ απροσδόκητα ονόματα ανθρώπων που δεν θα ήθελαν να αναφέρουν τα ποσά που δίνουν αλλά και γιατί τα δίνουν στον Soros.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Σόρος συμβούλεψε την ρωσική κυβέρνηση. Οι αγωγοί των ιδεών του, οι εταίροι του, τόσο ιδεολογικοί όσο και επιχειρηματικοί στην Ρωσική Ομοσπονδία, ήταν πρόσωπα όπως ο Chubais, ο Koch, ο Potanin, η Jordan και άλλοι, ωστόσο, η χρεοκοπία του 1998 έθαψε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην Ρωσία. Ο Soros προέβλεψε την κατάρρευση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
- Η κοινοπραξία Mustcom δημιουργήθηκε ειδικά για να συμμετάσχει στη δημοπρασία των μετοχών της Svyazinvest το 1997. Η εταιρεία κατείχε σχεδόν όλους τους περιφερειακούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς συν την Rostelecom. Το 25% συν μία μετοχή αγοράστηκε από την Mustcom για 1,875 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο όμιλος ONEXIM-MFK εκπροσωπήθηκε σε αυτό από το ICFI Κύπρου. Η Renaissance International Ltd ενήργησε για λογαριασμό της Renaissance Capital. Η Deutsche Bank παρουσιάστηκε από τη θυγατρική της Deutsche Morgan Grenfell.
- Δύο ακόμη συνιδρυτές της κοινοπραξίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός οίκος των ΗΠΑ Morgan Stanley και το επενδυτικό fund Quantum, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του George Soros, ο οποίος κατείχε αρχικά περισσότερο από το 50% των μετοχών της Mustcom.
- Το 2000 ο Soros αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές από τους εταίρους. Το ποσό αυτών των συναλλαγών δεν αποκαλύφθηκε, αλλά είναι προφανές ότι συνολικά ο Soros πλήρωσε πολύ περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το 25% συν μία μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Το 2004, ο Τζορτζ Σόρος πούλησε την εταιρεία του Mustcom Ltd, το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της. Το ποσό της συναλλαγής ήταν 625 εκατομμύρια δολάρια. Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Σόρος προσπάθησε να σώσει τις επενδύσεις του.
- Το 2001, προσπάθησε να μετατρέψει το μερίδιό του σε κρατικές μετοχές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών μέσω της Svyazinvest. Οι τίτλοι ήταν σχετικά ρευστοί και μπορούσαν να πωληθούν στο χρηματιστήριο, το οποίο είχε αναζωπυρωθεί μετά την χρεοκοπία του 1998. Στη συνέχεια, η Svyazinvest συμμετείχε ενεργά στην ενοποίηση των δραστηριοτήτων της και στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών της.
Εάν η ιδέα του Σόρος είχε εφαρμοστεί, το κράτος θα είχε χάσει τον έλεγχο του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών μεγάλων αποστάσεων. Πιστεύεται ότι το FSB ενήργησε σκληρά εναντίον του τελευταίου. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ιδέα του διάσημου κερδοσκόπου δεν βρήκε κατανόηση στο Κρεμλίνο.
- Η ιδέα να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η Svyazinvest, η οποία, αν και άλλα πράγματα, σήμαινε αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, απορρίφθηκε από τον Πούτιν το 2003. Και ως αποτέλεσμα, παρά τις διασυνδέσεις του στην τότε Ρωσία, ο Σόρος αναγκάστηκε να καταγράψει μια απώλεια.
Ένα πράγμα πάντως είναι ξεκάθαρο. Πίσω από τις καλοπροαίρετες διαβουλεύσεις των «φίλων της δημοκρατίας», στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ένα καθαρά κυνικό εμπορικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό άλλωστε αποκαλείται “κερδοσκόπος”
***
@OWL/ terrapapers.com / 2019-2024
Ο Τζωρτζ Σόρος ή Τζορτζ Σόρος ( George Soros), που γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1930 με το πραγματικό όνομα Γκυόργκυ Σβαρτς (György Schwartz) είναι Ουγγροαμερικανοεβραίος κερδοσκόπος, επενδυτής, επιχειρηματίας, ευεργέτης και πολιτικός ακτιβιστής. Κέρδισε φήμη ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.