Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 ετών στις τιμές των ακινήτων

Γερμανία

ακινήτων

Οι τιμές των γερμανικών οικιστικών ακινήτων σημείωσαν το 2023 τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 ετών, καθώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και η φθίνουσα πολιτική στήριξη αποθάρρυναν τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών.

Ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων και των μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 9% και 11% αντίστοιχα, οι τιμές των πολυκατοικιών κατέρρευσαν κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον γερμανικό δείκτη ακινήτων που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Η ύφεση των επενδυτικών ακινήτων αποτελεί ένδειξη ότι ιδίως οι αγοραστές μεγάλης κλίμακας απέφυγαν περισσότερο τον κίνδυνο κατά το προηγούμενο έτος και ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν σπίτια μόνο με σημαντικές εκπτώσεις.

Για τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά, οι κρατικές επιδοτήσεις που έληξαν προστέθηκαν στους οικονομικούς αντίξοους ανέμους της αύξησης των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων. Οι αυστηρότεροι κανόνες για την ενεργειακή απόδοση και οι υψηλότερες τιμές των υλικών μείωσαν επιπλέον τη ζήτηση για το υπάρχον απόθεμα κατοικιών, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση του κόστους για μελλοντικές ανακαινίσεις.

Η περυσινή διάβρωση των τιμών ακολουθεί ένα ομοίως πρωτοφανές ράλι των ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Στη συνέχεια, τα κέρδη επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με τις τιμές να φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στις αρχές του 2022.

Παρόλα αυτά, οι αριθμοί του τέταρτου τριμήνου δείχνουν ότι η πτώση θα μπορούσε να σταματήσει σύντομα. Οι τιμές των πολυκατοικιών αυξήθηκαν ακόμη και κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα γερμανικά οικιστικά ακίνητα επιστρέφει.

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο