ΓΗ: Η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα – Καταφέραμε να βγάλουμε αυτήν τη φωτογραφία – Κι αν την κοιτάξετε, βλέπετε μία κουκκίδα- Αυτή είναι το σπίτι μας – Αυτή είναι εμείς

Στις 13 Οκτωβρίου του 1994 ο αστρονόμος Carl Sagan, έδινε μία ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε στο κοινό την παρακάτω φωτογραφία με την Χλωμή Μπλε Κουκκίδα – το σπίτι μας δηλαδή τη Γη μας.

«Καταφέραμε να βγάλουμε αυτήν τη φωτογραφία, κι αν την κοιτάξετε, βλέπετε μία κουκκίδα. Αυτή είναι το σπίτι. Αυτή είναι εμείς. Πάνω σε αυτήν, ο καθένας για τον οποίον ακούσατε ποτέ, κάθε άνθρωπος που έζησε, πέρασε τη ζωή του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία έχει συμβεί σε αυτό το μικροσκοπικό pixel». είπε ο Sagan, εκείνη την ημέρα. 

Γιατί ο Sagan μιλούσε με τόσο πάθος για αυτήν τη θολή φωτογραφία, στην οποία, ελάχιστα πράγματα διακρίνονται με την πρώτη ματιά; Για να το καταλάβουμε, πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι ακόμα πιο πίσω, στο 1980, όταν ο διαστημικός ανιχνευτής της NASA, το Voyager 1, περνούσε από τον Κρόνο, και οι επιστήμονες περίμεναν ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του.

  • Τότε, ο Carl Sagan είχε την ιδέα να δώσει η NASA την εντολή στο Voyager 1, να βγάλει μία τελευταία φωτογραφία της Γης. Γνώριζε ότι μία φωτογραφία από τέτοια απόσταση θα είχε ελάχιστη επιστημονική αξία, αλλά πίστευε ότι θα είχε μεγάλη σημασία, ούτως ή άλλως, ως ένα εργαλείο για να αντιληφθούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

Πολλοί από τους επιστήμονες του προγράμματος συμφώνησαν, αλλά οι περισσότεροι είχαν, επίσης, τη γνώμη ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα κατέστρεφε τους φακούς του Voyager 1, καθώς πίσω από τη Γη, θα σημάδευαν κατευθείαν τον ήλιο. Το αποτέλεσμα ήταν η ιδέα του Sagan να μείνει στα σκαριά, αλλά για καλή του τύχη -και δική μας- το Voyager 1 δεν «πέθανε» όπως υπολογίζονταν.

  • Έτσι, 10 χρόνια μετά, στις 14 Φεβρουαρίου 1990, με το Voyager 1 όχι μόνο να συνεχίζει το ταξίδι του, αλλά να προσεγγίζει τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, η κάμερά του στράφηκε προς τη Γη, για να βγει η παραπάνω φωτογραφία. Πρόκειται για το διάσημο, πλέον, πορτραίτο της Γης, γνωστό με το όνομα Pale Blue Dot ή στα ελληνικά, Χλωμή Μπλε Κουκκίδα.

Η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού τριών καρέ, το καθένα από τα οποία λήφθηκε με διαφορετικό χρώμα φίλτρου: μπλε, πράσινο και ιώδες. Το Voyager 1 βρισκόταν, τότε, περισσότερο από 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας – απόσταση ρεκόρ. Έτσι, από τα συνολικά 640 χιλιάδες pixels της φωτογραφίας, η Γη καταλαμβάνει το 0,12!

  • Ο πλανήτης μας εμφανίζεται ως μία μικροσκοπική κουκκίδα, σχεδόν αόρατη, μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος, και ανάμεσα σε ζώνες ηλιακού φωτός, το οποίο σκεδάζεται από τα οπτικά εργαλεία της κάμερας. Χωρίς να έχει σχεδιαστεί εκ των προτέρων, η Γη, η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα που ονομάζουμε σπίτι, φωτίζεται από μία από αυτές τις ζώνες.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Sagan δίνει ομιλία στο Cornell και παρουσιάζει τη φωτογραφία στο κοινό. Την ίδια χρονιά, εκδίδεται το βιβλίο του A Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space. Η ομιλία της 13ης Οκτωβρίου του Sagan περιείχε αποσπάσματα από το συγκεκριμένο βιβλίο.

  • Στο παρακάτω video ακούγεται ένα από τα πιο συμβολικά. Με τα λόγια του, τα οποία είναι ένα είδος «επιστημονικής ποίησης» ο Carl Sagan μας αναγκάζει, όπως είχε οραματιστεί όταν είχε την ιδέα να βγει η φωτογραφία, να αναλογιστούμε πραγματικά τι είναι η Γη, ποια είναι η θέση μας σε αυτήν και σε ολόκληρο το Σύμπαν και τελικά, ποιος είναι ο σκοπός μας σε αυτόν τον κόσμο.

ΓΗ πλανήτες
Το απόσπασμα από το βιβλίο του Carl Sagan

«Από αυτό το μακρινό σημείο, η Γη μπορεί να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά για εμάς, είναι διαφορετικά. Σκεφτείτε ξανά αυτήν την κουκκίδα. Αυτή είναι εδώ. Αυτή είναι το σπίτι. Αυτή είναι εμείς. Πάνω σε αυτήν, ο καθένας που έχετε αγαπήσει, όλοι όσους γνωρίζετε, ο καθένας για τον οποίο ακούσατε ποτέ, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ, έζησε τη ζωή του.

  • Το σύνολο της χαράς και της ταλαιπωρίας μας, χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και συλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε ελπιδοφόρο παιδί, εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε δάσκαλος ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε σούπερ σταρ, κάθε ανώτατος ηγέτης, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησε εκεί – σε ένα μικρό μόριο σκόνης που αιωρείται σε μία ηλιαχτίδα.

Η Γη είναι μία πολύ μικρή σκηνή σε μία τεράστια κοσμική αρένα. Σκεφτείτε τα ποτάμια αίματος που χύθηκαν από όλους εκείνους τους στρατηγούς και τους αυτοκράτορες ώστε στη δόξα και στον θρίαμβο να μπορέσουν να γίνουν στιγμιαίοι άρχοντες ενός κλάσματος μίας κουκκίδας.

  • Σκεφτείτε τις ατελείωτες βαναυσότητες που επέβαλαν οι κάτοικοι μίας γωνιάς αυτού του pixel στους κατοίκους κάποιας άλλης γωνιάς του. Πόσο συχνές οι παρεξηγήσεις τους, πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, πόσο ένθερμο το μίσος τους. Η φανταστική σημασία που δίνουμε στον εαυτό μας, η αυταπάτη ότι έχουμε κάποια προνομιακή θέση στο σύμπαν, προκαλούνται από αυτό το σημείο χλωμού φωτός.

Ο πλανήτης μας είναι μία μοναχική κουκκίδα στο μεγάλο περιβάλλον κοσμικό σκοτάδι. Στο σκοτάδι μας -μέσα σε όλη αυτήν την απεραντοσύνη- δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βοήθεια θα έρθει από κάπου αλλού για να μας σώσει από τους εαυτούς μας.

Μας έχουν προγραμματίσει να πιστεύουμε ό,τι η Γη είναι ο μόνος κόσμος, μέχρι στιγμής, για τον οποίο είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ζωή. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, όπου μπορεί το είδος μας να μεταναστεύσει. Είτε σας αρέσει είτε όχι, προς το παρόν, η Γη είναι το μέρος όπου θα κάνουμε την αντίστασή μας.

  • Έχει ειπωθεί ότι η αστρονομία είναι μία ταπεινή εμπειρία που οικοδομεί χαρακτήρες. Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανοησίας των ανθρώπινων αλαζονειών και τις εγωπάθειας από αυτήν τη μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου. Για εμένα, υπογραμμίζει την ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε πιο ευγενικά ο ένας τον άλλον, και να διαφυλάξουμε και να αγαπάμε τη χλωμή μπλε κουκκίδα, το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ».

Ο Carl Sagan Edward, Ph.D. (1934-1996) ήταν Αμερικανός αστρονόμος, αστροχημικός, συγγραφέας και άκρως επιτυχημένος παρουσιαστής της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των άλλων φυσικών επιστημών. Ήταν από τους πρωτοπόρους της εξω-βιολογίας και προώθησε την αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI).

  • Έγινε παγκοσμίως γνωστός για το συγγραφικό επιστημονικό του έργο και για την από κοινού σύνταξη και την παρουσίαση της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του ’80 “Cosmos: A Personal Voyage”, το οποίο έχει δει περισσότερο από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 60 χώρες, καθιστώντας τη μία από της πιο δημοφιλής τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ στην ιστορία. (Η σειρά είχε προβληθεί τη δεκαετία του ’80 και στη χώρα μας).

Δες τα βίντεο κι αναρωτήσου πόση αξία έχουν οι ψευδαισθήσεις / πεποιθήσεις / θεωρίες σου, περί φύσεως, φυσικής, μεταφυσικής ή περί Θεού/Δημιουργού, σε σχέση με το αχανές, το άπειρο και το άμορφο, που βρίσκεται ΕΞΩ από την Δημιουργία του Δημιουργού/Θεού.

***

***

Όλοι οι πλανήτες που βλέπουμε στα βίντεο είναι απίστευτα μικροί, σαν κουκίδα μπροστά στο άπειρο και είναι απλά μια κουκίδα -όλοι μαζί- της Δημιουργίας κάποιου Δημιουργού – Θεού. Ο γαλαξίας μας είναι μια κουκίδα, ανάμεσα σε άπειρους γαλαξίες – κουκίδες κι εμείς σαν άνθρωποι δεν γνωρίζουμε ούτε καν την γειτονιά μας.

  • Δηλ. οι κουκίδες, ούτε που γνωρίζουν η μια την άλλη και με απίστευτη έπαρση κι ηλιθιότητα μιλάνε για Θεό, φυσικούς νόμους, κβαντικούς νόμους, που είναι αταίριαστοι με την φύση και θρησκευτικά κατασκευάσματα που είναι αταίριαστα ακόμα και με την λογική ενός πιθήκου. Για βάλε τον εαυτό σου να κάνει στα σοβαρά αυτές τις ερωτήσεις και δώσε κάποιες ΛΟΓΙΚΕΣ απαντήσεις, μένοντας όμως μακρυά από τις όποιες πεποιθήσεις σου.

Αλήθεια, μπορείς να ξεχωρίσεις την πεποίθηση, από μια κουκίδα αλήθειας;

Μπορείς να αμφιβάλλεις ολοκληρωτικά για ό,τι θεωρείς αληθινό;

Μπορείς να απορρίψεις καθολικά, οτιδήποτε πιστεύεις ή γνωρίζεις, ολοκληρωτικά;

Αναρωτήσου, γιατί;

Μπορείς να διανοηθείς ότι ο Θεός είναι νεκρός και «ζωντανεύει» από τις φοβίες σου;

Ότι δεν υπήρξε ποτέ Θεός, αλλά μόνο Δημιουργός;

Ότι υπάρχουν δυνητικά άπειροι Δημιουργοί, Δημιουργιών/Φυλακών;

Οτι αυτό που στον Καστανέντα αναφέρεται, ως Αετός, είναι απλά ο Δημιουργός της Φυλακής μας;

Οτι ο υπέρτατος Σκοπός του Κατεργάρη, είναι να σκοτώσει τον Αρχιφύλακα/ Δημιουργό και να καταλύσει την Φυλακή /Δημιουργία του;

Οτι ο υπέρτατος Σκοπός σου – αν είσαι έμψυχος άνθρωπος και αν έχεις Σκοπό- είναι να δραπετεύσεις από την Φυλακή;

Ότι εκτός από την Αμυνα υπάρχει και η Επίθεση;

Τι τεχνικές άμυνας και τι τεχνικές επίθεσης χρησιμοποιείς;

Όταν πεθάνεις, θα γίνεις κοπριά στην ανακύκλωση ή Ελεύθερος;

Μπορείς να απαντήσεις ΛΟΓΙΚΑ σε όλα αυτά και μετά να πετάξεις τις απαντήσεις σου στα σκουπίδια;

Βάλε μερικά σημαντικά ερωτήματα / απαντήσεις κι εσύ, αφού όμως πρώτα δεις τα βίντεο. Ακόμη καλύτερα αφού διαβάσεις το βιβλίο του Carl Sagan κι όλη την σειρά των βιβλίων του Κάρλος Καστανέντα.

@Ιων Μάγγος /  miastala.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο