Για δεύτερο διαδοχικό μήνα αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας

εμπορικό

εξαγωγές Κίνας

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν ταχύτερα και για δεύτερο μήνα τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες εργοστασίων καταφέρνουν να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό και παρέχουν κάποια ανακούφιση στην οικονομία καθώς αγωνίζεται να επιτύχει μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Ωστόσο, η κριτική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν οι εξαγωγικές πωλήσεις είναι βιώσιμες, ενώ μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων έχει οδηγήσει σε επίμονη αδυναμία της εγχώριας ζήτησης – ένας παράγοντας που επισημάνθηκε και πάλι στα στοιχεία για τις εισαγωγές του περασμένου μήνα.

“Οι εξαγωγές της Κίνας διατήρησαν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης από την αρχή του έτους τον Μάιο, γεγονός που αντανακλά κυρίως το συνεχιζόμενο μεγάλο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς κινεζικών αγαθών και το πλεονέκτημα ανταλλαγής γιουάν, καθώς και τους εξαγωγείς που αποστέλλουν νωρίς πριν από τις αυξήσεις των δασμών στις εξαγωγικές αγορές”, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang LaSalle για την Κίνα.

Οι εξερχόμενες αποστολές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση σε αξία τον Μάιο, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία την Παρασκευή.


Ωστόσο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό 1,8%, από άλμα 8,4% τον προηγούμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο αριθμός των εξαγωγών ξεπέρασε την πρόβλεψη για αύξηση 6,0% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αύξηση 1,5% που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, αν και η ανάπτυξη πιθανότατα βοηθήθηκε επίσης από μια χαμηλότερη βάση σύγκρισης, αφού τα αυξανόμενα επιτόκια και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συμπίεσαν την εξωτερική ζήτηση το προηγούμενο έτος.

Τους τελευταίους μήνες, ένας καταιγισμός στοιχείων έχει δείξει ότι διάφορα τμήματα της οικονομίας των 18,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές.

Ενώ η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασε τις προβλέψεις και τα ισχυρά στοιχεία για τις εξαγωγές και την παραγωγή του Μαρτίου υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες των αξιωματούχων να επαναφέρουν την οικονομία σε ομαλή τροχιά, οι πιο πρόσφατοι δείκτες που αντικατοπτρίζουν την ήπια εγχώρια κατανάλωση έχουν διαβρώσει μεγάλο μέρος αυτής της προηγούμενης αισιοδοξίας.

Μείωση της εγχώριας ζήτησης

Πράγματι, ξεχωριστά στοιχεία για τον Μάιο σχετικά με τις εισαγωγές εμπορευμάτων που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή υπογράμμισαν μια μικτή εικόνα των συνθηκών ζήτησης στο εσωτερικό, με τις αγορές αργού πετρελαίου και σόγιας να μειώνονται σε ετήσια βάση, ενώ ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα σημείωσαν σταθερή άνοδο.

Η παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων παραμένει το μεγαλύτερο βαρίδι για την οικονομία της Κίνας, με τη χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών να πλήττει την εγχώρια κατανάλωση και να υπονομεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, τα εμπορικά στοιχεία της Παρασκευής θα πρέπει να δώσουν στις αρχές κάποια ανάσα καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να προωθήσουν μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα πολιτικής στήριξης βραχυπρόθεσμα, ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημοσιονομικά κίνητρα θεωρείται ότι βοηθά στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2024 σύμφωνα με τον στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου για «περίπου» 5%, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους για την οικονομία από τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων.

Οι μετοχές της Κίνας υποχώρησαν καθώς οι καλύτεροι αριθμοί εξαγωγών επισκιάστηκαν από μια έκθεση ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ πίεσαν να απαγορεύσουν στις κινεζικές εταιρείες μπαταριών με δεσμούς με τη Ford (NYSE: F) και τη Volkswagen (ETR: VOWG_p) να εξάγουν στις ΗΠΑ.

Ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας

Τα στοιχεία αποστολών της Παρασκευής πιθανώς υποδηλώνουν επίσης ότι μια παγκόσμια κυκλική ανάκαμψη στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών βοηθά τις πωλήσεις εξαρτημάτων και τελικών προϊόντων της Κίνας.


Οι εξαγωγές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων από τον ασιατικό γίγαντα αυξήθηκαν κατά 28,4% σε ετήσια βάση σε αξία τον Μάιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, σύμφωνα με τις ισχυρές αποστολές τσιπ από τη γειτονική Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, έναν κορυφαίο δείκτη των εμπορικών επιδόσεων της Κίνας σε τεχνολογικούς τομείς.

«Αναμένουμε ότι οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές τους επόμενους μήνες, υποστηριζόμενες από μια ασθενέστερη πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Οι ξένοι δασμοί είναι απίθανο να απειλήσουν άμεσα τις εξαγωγές», δήλωσε ο Zichun Huang, οικονομολόγος της Κίνας στην Capital Economics.

“Αν μη τι άλλο, μπορεί να ενισχύσουν τις εξαγωγές στο περιθώριο, καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τις αποστολές για να προωθήσουν τους δασμούς”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο