Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) και οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα καθυστερήσουν την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους κατά τέσσερις ημέρες, αυξάνοντας τις εικασίες ότι οι παραγωγοί πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν μια πιο δύσκολη πορεία προς μια συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής.
Η ομάδα των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα πραγματοποιήσει την υπουργική της διάσκεψη στις 30 Νοεμβρίου, αντί να συγκεντρωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και να συνεδριάσει την Κυριακή.
Η αναβολή “υποδηλώνει δυσκολίες εντός της ομάδας ΟΠΕΚ+ να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής”, δήλωσε ο Jorge León, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, σε σχόλιο που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
“Κάθε χώρα μέλος αναγνωρίζει την ανάγκη μείωσης της παραγωγής για τη στήριξη των τιμών μέχρι το 2024”, δήλωσε. “Το ερώτημα είναι πώς θα μοιραστούμε το βάρος αυτής της κατάστασης”
Κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο, η ομάδα άφησε σε ισχύ τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024.
Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο και η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ και οι δύο παρατείνουν τις περικοπές τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο ΟΠΕΚ+ δεν έδωσε τους λόγους για την καθυστέρηση της συνεδρίασης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αγορά από “εικασίες ότι μπορεί να υπάρχει ρήξη μεταξύ ορισμένων μελών”, δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο City Index και στο FOREX. com.
Οι Σαουδάραβες επωμίζονται το βάρος
Η Σαουδική Αραβία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, έχει συχνά επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος όταν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να περιορίσει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου.
Η αναβολή και η “υποτιθέμενη έχθρα εντός του ΟΠΕΚ+ εφιστά την προσοχή στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Σαουδάραβες”, δήλωσε στο MarketWatch ο Tom Kloza, παγκόσμιος επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης στην OPIS, μια εταιρεία του Dow Jones.
Η κατάσταση “θυμίζει τα ζητήματα που προέκυψαν τον Νοέμβριο του 2014”, είπε.
Οι τιμές του αργού WTI υποχώρησαν κατά σχεδόν 30 δολάρια το βαρέλι μεταξύ των τελών Νοεμβρίου 2014 και των μέσων Ιανουαρίου 2015, αφού ο ΟΠΕΚ άφησε αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής του, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων μελών του να μειώσουν την παραγωγή εν μέσω προβλέψεων για πλεόνασμα στις παγκόσμιες προμήθειες.
Οι Σαουδάραβες νωρίτερα φέτος μείωσαν την παραγωγή τους στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε βρεθεί από τα μέσα του 2021, δήλωσε στο MarketWatch ο Peter McNally, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα Βιομηχανικών Υλικών και Ενέργειας της Third Bridge. “Ήταν μια απόφαση που έλαβαν μονομερώς και δεν απαίτησαν από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν με αυτή”
Το αποτέλεσμα αυτού ήταν “απώλεια μεριδίου αγοράς, αλλά τα έσοδα ήταν αρκετά σταθερά επειδή οι τιμές ανταποκρίθηκαν θετικά”, είπε.
Τα αμερικανικά και παγκόσμια συμβόλαια αναφοράς αργού είχαν αναρριχηθεί σε ενδοσυνεδριακά υψηλά για το έτος στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά έχουν υποχωρήσει κατά 15% ή περισσότερο από τα υψηλά αυτά επίπεδα, από τον διακανονισμό της Τρίτης.
Την Τετάρτη, το αργό West Texas Intermediate Ιανουαρίου CL. υποχώρησε κατά 0,9% για να διαμορφωθεί στα 77,10 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το αργό Brent Δεκεμβρίου BRN00 έχασε 0,6% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, αν και αμφότερα τερμάτισαν μακριά από τα χαμηλά τους στη συνεδρίαση.
Δεδομένης της απότομης πτώσης των τιμών από τα υψηλά επίπεδα του έτους, “μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες περικοπές για να εξισορροπηθεί η αγορά, ιδίως σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι εποχικά αδύναμη”, δήλωσε ο McNally. “Εάν απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές, οι εμπειρογνώμονές μας θα ανέμεναν ευρύτερη συμμετοχή από τους Σαουδάραβες”
Εν τω μεταξύ, ο Razaqzada δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να καταργήσουν οι Σαουδάραβες τις εθελοντικές περικοπές που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.
Αλλά ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει “Θα σας ενοχλούσε πολύ αν κόβατε οικειοθελώς την παραγωγή πέραν των συμφωνηθέντων ορίων, όταν οι άλλοι δεν σας υποστηρίζουν”, δήλωσε ο Razaqzada. Έτσι, η Σαουδική Αραβία “θα θέλει να ακούσει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι, προχωρώντας προς τα εμπρός, οι υπόλοιποι συμμορφώνονται επαρκώς προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές”
Παρόλα αυτά, θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η καθυστέρηση έχει τουλάχιστον εντείνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+ για την επίτευξη μιας ισορροπημένης αγοράς προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας της ζήτησης.
“Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι διεξάγεται κάποια πάλη για να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο”, καθώς η ομάδα προσπαθεί να επιτύχει συνολική συμφωνία για περισσότερες περικοπές στην παραγωγή, δήλωσε ο Stewart Glickman, αναλυτής ενεργειακών μετοχών στην CFRA Research.
Ορισμένα δυσμενή οικονομικά στοιχεία έχουν υποδείξει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας. Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι αμερικανικές παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 5,4% τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 νωρίτερα αυτό το μήνα σε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε τον Οκτώβριο.
Αυτή η πρόβλεψη για τη ζήτηση ήταν “αρκετά ανοδική”, οπότε τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μπορεί να έχουν “στριμωχτεί στη γωνία”, δήλωσε ο Glickman. “Κάποιοι συμμετέχοντες στον ΟΠΕΚ θα μπορούσαν εύλογα να πουν: γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες περικοπές αν οι προοπτικές της ζήτησης είναι ρόδινες;”
Όσον αφορά την έκβαση της συνεδρίασης, η αναβολή οδήγησε προφανώς σε αλλαγές στις προσδοκίες της αγοράς.
Το εργαλείο OPEC Watch Tool της CME Group, το οποίο υπολογίζει την πιθανότητα ορισμένων πιθανών αποτελεσμάτων για την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, δεν έχει ενημερώσει την ημερομηνία της συνεδρίασης στο γράφημά του, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, έδειχνε πιθανότητα 76,56% για την 26η Νοεμβρίου να μην υπάρξει αλλαγή στα επίπεδα παραγωγής.
Νωρίς την Τετάρτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της αναβολής της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, η πιθανότητα αυτή μειώθηκε στο 36,75% από 65,88% το απόγευμα της Τρίτης.
“Η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής θα αποδειχθεί πρόκληση”, δήλωσε ο León της Rystad.
Οι ποσοστώσεις παραγωγής του 2024 που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2023 περιλάμβαναν χαμηλότερο στόχο παραγωγής για εννέα από τις 23 χώρες μέλη, οι οποίες είναι η Ρωσία, η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ισημερινή Γουινέα, το Κονγκό, το Μπρουνέι και το Σουδάν, είπε. “Θα ήταν δύσκολο για τις χώρες αυτές να αποδεχθούν ακόμη χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής”
Παρά τις προκλήσεις, η Rystad Energy εξακολουθεί να αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στην προσεχή υπουργική συνάντηση, δήλωσε ο León. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει “περαιτέρω εθελοντικές περικοπές από μέλη όπως τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ”
“Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο αδιεξόδου σε αυτό το σημείο”, δήλωσε.
Πηγή: www.marketwatch.com