Για ποιους λόγους η bull market μπορεί να διαρκέσει χρόνια

αγορές

Υπάρχουν κακές μέρες ακόμη και κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρέπει να τις περιμένουν, επειδή μια υποχώρηση 10% για έναν ευρύ δείκτη είναι κοινή σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών, ακόμη και αν η συνολική τάση είναι ισχυρή. Και ορισμένες ανοδικές αγορές μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, ακόμη και με αυτές τις διορθώσεις ή μια ή δύο συντριβές στην πορεία.

Η Πέμπτη μπορεί να ήταν μια ανησυχητική μέρα αν η προσοχή σας τραβιόταν από τίτλους που ανέφεραν ότι ο Dow Jones Industrial Average DJIA έπεσε σχεδόν 606 μονάδες. Αλλά αυτό θα μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά και πιο χρήσιμα ως μείωση κατά 1,5%. Μέχρι την Πέμπτη, ο σεβάσμιος δείκτης είχε επιστρέψει 3,7% για το 2024, με τα μερίσματα να επανεπενδύονται. Ο S&P 500 SPX υποχώρησε ελάχιστα για την ημέρα και είχε επιστρέψει 11,1% για το 2024.

Τώρα ρίξτε μια ματιά στις οικονομικές επιδόσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα μακροπρόθεσμα. Ο S&P 500 σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Παρακολουθείται από το SPDR S&P 500 ETF Trust SPY ύψους 529 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει στάθμιση 35% στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη. Τώρα δείτε πόσο καλά τα πάνε αυτές οι εταιρείες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών τους.

Πρώτον, ακολουθούν οι αλλαγές στα έσοδα ανά μετοχή (ή στις πωλήσεις ανά μετοχή):

αγορές

Και εδώ είναι οι αλλαγές στα μικτά περιθώρια κέρδους και τα λειτουργικά περιθώρια:

αγορές αγορές

Το μικτό περιθώριο κέρδους μιας εταιρείας είναι οι καθαρές πωλήσεις της, μείον το κόστος των πωληθέντων αγαθών ή υπηρεσιών, διαιρούμενο με τις πωλήσεις. Είναι μια χρήσιμη μέτρηση της τιμολογιακής δύναμης και της βασικής αποδοτικότητας και ένας συνδυασμός επέκτασης του μικτού περιθωρίου κέρδους και αύξησης των πωλήσεων είναι ένα καλό σημάδι.

Το λειτουργικό περιθώριο προχωρά περαιτέρω για να αφαιρέσει περισσότερα γενικά έξοδα και άλλα έξοδα που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Μπορεί να συνοψιστεί ως κέρδη προ τόκων και φόρων, διαιρούμενα με τις πωλήσεις.

Αυτά τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για την JPMorgan Chase & Co. JPM, +1,92% επειδή δεν χρησιμοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, το καθαρό περιθώριο κέρδους της τράπεζας (κέρδος διαιρούμενο με τα έσοδα) μειώθηκε στο 20,06% το πρώτο τρίμηνο από 22,31% ένα χρόνο νωρίτερα.

Έτσι, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εταιρειών του S&P 500, επτά αύξησαν τα έσοδά τους κατά διψήφια ποσοστά ή περισσότερο και μόνο μία – η Apple Inc. AAPL, +1,66% – ανέφερε πτώση πωλήσεων. Οκτώ από τις εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της Apple) βελτίωσαν τόσο τα μικτά περιθώρια κέρδους όσο και τα λειτουργικά τους περιθώρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται αύξηση σχεδόν 17% για το MSFT της Microsoft Corp. , +0,74% πωλήσεις ανά μετοχή (μαζί με τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους), λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της εταιρείας και τη στάθμιση 7% στον S&P 500.

Αυτή η ανάπτυξη, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η προσδοκία συνεχούς αύξησης των ταμειακών ροών υπογραμμίζουν ένα επιχείρημα του Sandip Bhagat, επικεφαλής επενδύσεων στο Whittier Trust στην Pasadena της Καλιφόρνια, ενάντια στην ιδέα ότι ο S&P 500 είναι υπερτιμημένος. Ο δείκτης διαπραγματεύεται με προθεσμιακή αναλογία τιμής προς κέρδη 20,8, με βάση τις σταθμισμένες εκτιμήσεις κερδών 12μήνου μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet. Αυτό είναι αυξημένο από 18,1 πριν από ένα χρόνο και συγκρίνεται με τον τριετή μέσο όρο του 19,1.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο Bhagat, ο οποίος επιβλέπει τη διαχείριση επενδυτικών λογαριασμών πελατών ύψους 22 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η υψηλότερη αποτίμηση για τον S&P 500 αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι «οι τιμές τείνουν να κινούνται πριν από τα κέρδη».

«Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον», είπε. «Αυτή είναι η δουλειά του χρηματιστηρίου – να προβλέπει και να προεξοφλεί το μέλλον».

Ο Bhagat διαχειρίζεται χρήματα με ορίζοντα πολλών δεκαετιών και προτείνει στους επενδυτές να ανησυχούν λιγότερο για το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής επιτοκίων της Federal Reserve. «Η τεχνολογία είναι ένας τόσο τεράστιος παράγοντας που διαπερνά τις βιομηχανίες που θα απελευθερώσει την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία έχει αποπληθωριστικό χαρακτήρα. Το κόστος εργασίας σας μειώνεται, γεγονός που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας των υπηρεσιών. Και η αύξηση της παραγωγικότητας βοηθά επίσης την οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Οι τίτλοι που βασίζονται στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα συνήθως επικεντρώνονται σε συγκρίσεις από έτος σε έτος, οι οποίες για την Nvidia εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές. Οι πωλήσεις για το πιο πρόσφατο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας ανήλθαν σε 26,04 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 262% από το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει να κυριαρχεί σε αυτό που πέρυσι ήταν, ουσιαστικά, μια νέα αγορά – μονάδες επεξεργασίας γραφικών για την υποστήριξη των απαιτήσεων επεξεργασίας δεδομένων της τεχνολογίας γενετικής-τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά ακόμα κι αν κοιτάξετε τις διαδοχικές αυξήσεις, οι αριθμοί της Nvidia είναι ένα θαύμα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 18% από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 14,88 δισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο