Η Αγκόλα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την ομάδα πετρελαιοπαραγωγών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει υποστήριξη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας Diamantino Azevedo δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας. Συμμετέχει σε άλλους μεσαίου μεγέθους παραγωγούς του Ισημερινού και του Κατάρ που εγκατέλειψαν τον ΟΠΕΚ την τελευταία δεκαετία.
“Πιστεύουμε ότι . . . Η Αγκόλα αυτή τη στιγμή δεν κερδίζει τίποτα από την παραμονή της στον οργανισμό και, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, αποφάσισε να αποχωρήσει”, ανέφερε ο Αζεβέντο σε ανακοίνωση της Προεδρίας.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 2,4% την Πέμπτη, καθώς οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αποχώρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, της ευρύτερης ομάδας που περιλαμβάνει τη Ρωσία και άλλους συμμάχους του ΟΠΕΚ. Ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει νέο γύρο περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Ιανουάριο για να προσπαθήσει να ενισχύσει την αγορά.
“Οι τιμές υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+ ως ομάδα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι περισσότερα βαριά ονόματα εντός της συμμαχίας σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Αγκόλα”, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.
Η ανακοινωθείσα αποχώρηση της Αγκόλας ακολουθεί τη διαμαρτυρία της Αγκόλας για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής της για το 2024. Η διαμάχη συνέβαλε στην καθυστέρηση της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής του ΟΠΕΚ+ τον Νοέμβριο και της συμφωνίας του για νέους περιορισμούς της παραγωγής.
“Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίνεση εντός του ίδιου του ΟΠΕΚ και αυτό συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό”, δήλωσε ο Ali Al-Riyami, πρώην γενικός διευθυντής μάρκετινγκ στο υπουργείο Ενέργειας του Ομάν.
“Θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες (χώρες)”
Η Νιγηρία είναι ένα άλλο αφρικανικό μέλος του ΟΠΕΚ που προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή και δυσκολεύεται να καλύψει την ποσόστωση της. Κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έλαβε έναν υψηλότερο στόχο του ΟΠΕΚ+ για το 2024, αν και χαμηλότερο από αυτόν που είχε επιδιώξει, περιορίζοντας τη δυνατότητά του να αυξήσει την παραγωγή του, εάν είναι σε θέση να το πράξει.
Ο ΟΠΕΚ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.
Τρεις αντιπρόσωποι του ΟΠΕΚ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ανέμεναν ότι η διαμάχη για την ποσόστωση της Αγκόλας θα ξεπεραστεί.
Η Αγκόλα, η οποία εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ το 2007, παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με 28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του ομίλου.
Η αποχώρηση της Αγκόλα θα αφήσει τον ΟΠΕΚ με 12 μέλη και παραγωγή αργού πετρελαίου περίπου 27 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, περίπου το 27% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου των 102 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Αυτό μειώνει περαιτέρω το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά, το οποίο το 2010 ήταν 34%.
Εκτός από την αποχώρηση ορισμένων μελών, οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ και του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή και η αύξηση της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν μειώσει το μερίδιο αγοράς του.
Η Βραζιλία αναμένεται να ενταχθεί στον OPEC+ τον Ιανουάριο, αλλά δεν θα συμμετάσχει στα συντονισμένα ανώτατα όρια παραγωγής του ομίλου.
Η Αγκόλα δεν μπόρεσε να παράγει αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει την ποσόστωση της στον OPEC+ τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της έλλειψης νέων μεγάλων πετρελαιοπηγών.
Αγωνίζεται να αντιστρέψει την πτώση της παραγωγής από την κορύφωση των 2 εκατομμυρίων bpd το 2008 και αναμένει να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή μέχρι το 2024, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τον Οκτώβριο.
Για την Αγκόλα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των συνολικών εξαγωγών, μια υπερβολική εξάρτηση που η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει μετά την πανδημία του Covid-19 και τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των καυσίμων που έπληξαν σκληρά την οικονομία της χώρας.
Αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και ανεξάρτητες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο έθνος της νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των TotalEnergies, Chevron, ExxonMobil και Azule Energy, μια επιχείρηση 50/50 μεταξύ της Eni και της BP.
Πηγή: www.cnbc.com