Γιατί δεν προκαλεί ανησυχία ο leading index

leading index οικονομία

Οι αριθμοί: Ο leading index για την οικονομία των ΗΠΑ βυθίστηκε ξανά τον Μάιο, υποχωρώντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά «δεν σηματοδοτεί επί του παρόντος ύφεση», ανέφερε το Conference Board.


Το ιδιωτικό Conference Board δήλωσε ότι ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης υποχώρησε για δύο συνεχόμενα χρόνια πριν γίνει για λίγο θετικός τον Φεβρουάριο.


Ο leading index είναι ένας δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να δείξει εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση 0,3%.


Ωστόσο, ο δείκτης δεν ήταν τόσο ακριβής από την πανδημία και μια νέα έρευνα επιχειρηματικών ηγετών τον Ιούνιο υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να ανέκαμψε στις αρχές του καλοκαιριού.

Βασικές λεπτομέρειες: Ο leading index υποχώρησε τον Μάιο κυρίως λόγω των ασθενέστερων επιχειρηματικών παραγγελιών, της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των λιγότερων αδειών για την κατασκευή νέων κατοικιών.


Δύο έρευνες σε επιχειρηματικούς ηγέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι οι παραγγελίες αυξήθηκαν τον Ιούνιο.


Συνολικά: Η οικονομία φάνηκε να χτυπά ένα μαλακό κομμάτι τον Μάιο, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να ήταν προσωρινή. Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί να έχει επιταχυνθεί και πάλι.


Όσον αφορά το μέλλον: «Ενώ ο εξαμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη παρέμεινε σταθερά αρνητικός, ο LEI δεν σηματοδοτεί επί του παρόντος ύφεση», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, ανώτερη διευθύντρια δεικτών επιχειρηματικού κύκλου στο διοικητικό συμβούλιο.


«Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη του πραγματικού [ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος] θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κάτω από το 1% [κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο], καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες», ανέφερε.

Αντίδραση της αγοράς: Ο Dow Jones Industrial Average DJIA αυξήθηκε, αλλά ο S&P 500 SPX υποχώρησε στις συναλλαγές της Παρασκευής.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο