Γιατί είναι αυξημένα τα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων στην SpaceX

SpaceX

Τα ποσοστά τραυματισμών στις εγκαταστάσεις της SpaceX συνέχισαν να ξεπερνούν τον μέσο όρο του κλάδου το 2023, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Reuters των δεδομένων ασφαλείας που ανέφερε στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές η διαστημική επιχείρηση που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk.

Τα αρχεία του 2023, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, δείχνουν επίσης ότι τα ποσοστά τραυματισμών σε ορισμένες εγκαταστάσεις της SpaceX αυξήθηκαν χειρότερα από εκείνα που είχε αναφέρει η εταιρεία το 2022. Στις εγκαταστάσεις κατασκευής και εκτόξευσης στο Brownsville του Τέξας, για παράδειγμα, η SpaceX ανέφερε 5,9 τραυματισμούς ανά 100 εργαζόμενους, ξεπερνώντας το ποσοστό των 4,8 τραυματισμών το 2022 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο της διαστημικής βιομηχανίας που ήταν 0,8.

Το υψηλό ποσοστό τραυματισμών της εταιρείας πέρυσι αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Reuters, η οποία διαπίστωσε τουλάχιστον 600 τραυματισμούς εργαζομένων στην εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι τραυματισμοί αυτοί, όπως διαπίστωσε το Reuters, οδήγησαν σε συνθλιμμένα άκρα, ακρωτηριασμούς, σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έναν θάνατο.

Η SpaceX δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό των τελευταίων στοιχείων.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών θα πρέπει να προβληματίσουν τους πελάτες της SpaceX, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος ή NASA. Το ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα βασίζεται όλο και περισσότερο στη SpaceX τα τελευταία χρόνια και από το 2022 είχε καταβάλει στην εταιρεία τουλάχιστον 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια για διάφορες συμβάσεις.

“Η NASA θα πρέπει να ανησυχεί για την ποιότητα της εργασίας”, δήλωσε ο David Michaels, πρώην διοικητής του OSHA, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington. Τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών, πρόσθεσε, μπορεί να είναι “δείκτης κακής ποιότητας παραγωγής”

Εκπρόσωπος της NASA δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο OSHA δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ποσοστό τραυματισμών της SpaceX.

Το Reuters υπολόγισε τα τελευταία ποσοστά τραυματισμών χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσίευσε ο OSHA την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία για το 2023 είναι τα πληρέστερα που έχει παράσχει μέχρι στιγμής η SpaceX, η οποία ανέφερε τραυματισμούς από οκτώ μεγάλες εγκαταστάσεις, τρεις περισσότερους από ό,τι το 2022. Τα προηγούμενα χρόνια, η SpaceX δεν είχε αναφέρει στοιχεία για τις περισσότερες από τις εγκαταστάσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις κατασκευής, εκτόξευσης και άλλες εγκαταστάσεις.


Σε μια μονάδα που ανασύρει εκτοξευτήρες πυραύλων στον Ειρηνικό Ωκεανό, η SpaceX ανέφερε πέρυσι 7,6 τραυματισμούς ανά 100 εργαζόμενους, περισσότερο από εννέα φορές το ποσοστό του κλάδου.

Ούτε η εταιρεία ούτε ο Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, έχουν αναφερθεί δημοσίως λεπτομερώς στο ιστορικό ασφάλειας της SpaceX.

Ο Gwynne Shotwell, επικεφαλής της SpaceX, τον Μάρτιο αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με αλεξίπτωτα έκτακτης ανάγκης που δοκιμάζονται σε μια τοποθεσία της εταιρείας στη Φλόριντα. Σχολιάζοντας το βίντεο στο X, την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχεται επίσης από τον Musk, έγραψε ότι “η ασφάλεια των αστροναυτών και του προσωπικού είναι η ύψιστη προτεραιότητα της SpaceX”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο