Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές της 13ης Ιανουαρίου στην Ταϊβάν

Ταϊβάν

Η κούρσα των εξοπλισμών στο στενό της Ταϊβάν και η κινεζική στρατιωτική πίεση κατά του νησιού που το Πεκίνο θεωρεί “ιερό” έδαφός του, είναι απίθανο να σταματήσει, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ταϊβάν που παρακολουθούνται στενά.

Η Κίνα χαρακτήρισε τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου ως επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης, προειδοποιώντας ότι μια προσπάθεια να προωθηθεί η επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει σύγκρουση.

Η Κίνα έχει επικεντρώσει την οργή της κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας στον Lai Ching-te, τον υποψήφιο πρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του για συνομιλίες, καθώς τον θεωρεί αυτονομιστή.

Τόσο το DPP όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT), λένε ότι μόνο αυτοί μπορούν να διατηρήσουν την ειρήνη, και αμφότερα έχουν επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουν την άμυνα της Ταϊβάν και λένε ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το KMT ευνοεί παραδοσιακά τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αν και αρνείται ότι είναι υπέρ του Πεκίνου.

Ο Wang Zaixi, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας μεταξύ 2000 και 2006 και απόστρατος υποστράτηγος του κινεζικού στρατού, αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στην κινεζική εφημερίδα Global Times λέγοντας ότι ο Lai του DPP ήταν “εξτρεμιστής” υποστηρικτής της ανεξαρτησίας.

“Εάν εκλεγεί, δεν μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στα στενά της Ταϊβάν. Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος”, δήλωσε ο Wang.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, φέρνοντας την Κίνα αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες – τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου – ενώ θα μπλοκάρει βασικούς θαλάσσιους δρόμους και θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών και πρώτων υλών.

“Πιστεύω ότι θα αναλάβουν πιο γερακίστικες δράσεις για να προσπαθήσουν να προειδοποιήσουν τον νέο πρόεδρο σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές του έναντι της Κίνας”, δήλωσε στο Reuters ο ναύαρχος Lee Hsi-ming, πρώην στρατιωτικός αρχηγός της Ταϊβάν, αναφερόμενος στο Πεκίνο.

Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι η Κίνα για μια στρατιωτική απάντηση στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να περιμένει και να δει, με οποιαδήποτε έντονη αντίδραση να έρχεται μετά τις 20 Μαΐου, όταν ο επόμενος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του και εκφωνήσει ομιλία για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Εάν το DPP κερδίσει την προεδρία αλλά χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετριάσει την αντίδραση της Κίνας, δεδομένου ότι θα αποδυναμώσει την ικανότητα του DPP να περάσει νομοθεσία, πρόσθεσε ο δυτικός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, το οποίο έχει καταγγείλει την κυβέρνηση της Ταϊβάν ότι σκόπιμα “μεγαλοποιεί” μια στρατιωτική απειλή από την Κίνα για εκλογικό όφελος, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, Sun Li-fang, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εκτίμησή του για τις κινήσεις της Κίνας δεν θα βασιστεί στο αν υπάρχουν εκλογές ή όχι.

“Θα εξετάσουμε τα σημάδια και το τι ετοιμάζει ο εχθρός ως βάση για την κρίση μας”, είπε.

Νέο status quo

Μετά τη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να τόνισε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ενώ η Ταϊβάν είναι το πιο “επικίνδυνο” διμερές ζήτημα, ανέφερε ότι η Κίνα δεν προετοιμάζεται για εισβολή στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, μετά την τελευταία προεδρική ψηφοφορία στην Ταϊβάν το 2020, η Κίνα έχει εμπλακεί σε ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής δραστηριότητας στον πορθμό της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής δύο γύρων μεγάλων πολεμικών παιχνιδιών κοντά στο νησί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Τα κινεζικά αεροσκάφη διασχίζουν πλέον τακτικά μια ανεπίσημη μέση γραμμή στο στενό, επιδιώκοντας να εξουθενώσουν την πολύ μικρότερη αεροπορία της Ταϊβάν, αναγκάζοντάς την να κάνει επανειλημμένα αναχωρήσεις.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ότι η συνορεύουσα ζώνη της Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται 24 ναυτικά μίλια (44 χλμ. ) από τις ακτές της, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) τα επόμενα χρόνια.

Η Ταϊβάν ενισχύει τη θωράκισή της.

Ένας δεύτερος δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χρόνο που περιμένει να “επιλυθεί το πρόβλημα της Ταϊβάν”, δίνει στην Ταϊπέι μια ακόμη ευκαιρία να ενισχύσει την άμυνά της.

“Αυτό δεν είναι καλό για τον PLA”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η άμυνα είχε εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία.

Το DPP έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο εγχώριο υποβρύχιο της Ταϊβάν, ενώ αναπτύσσονται και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το KMT υπερασπίζεται τα “3D” – αποτροπή, διάλογος και αποκλιμάκωση.

Ο Jaw Shaw-kong, υποψήφιος αντιπρόεδρος του KMT, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων για να δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει την Κίνα σε περίπτωση πολέμου, αν και είπε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο Ταϊβανέζων στρατιωτικών παρατηρητών ως ένδειξη καλής θέλησης και για να μειωθούν οι εντάσεις.

Όποιος και αν κερδίσει, η Ταϊβάν έχει μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα επόμενα χρόνια, η Ταϊβάν πρόκειται να αποκτήσει προηγμένα αμερικανικά όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16V, άρματα μάχης M-1A, αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας HIMARS.

Άλλες επιλογές

Αν και είναι σαφώς ανώτερη στρατιωτική δύναμη, οι πρόσφατες εκκαθαρίσεις στην PLA, οι οποίες οδήγησαν στην απομάκρυνση στρατηγών στη δύναμη πυραύλων, το ναυτικό και την αεροπορία, καθώς και ενός πρώην υπουργού άμυνας, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

“Όσο περισσότερα προβλήματα έχουν, όσο περισσότερη διαφθορά έχουν, τόσο καλύτερα είναι για εμάς”, δήλωσε ο Λι, πρώην στρατιωτικός επικεφαλής της Ταϊβάν. “Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας τα επόμενα χρόνια, επειδή έχουν τις δικές τους δυσκολίες”

Την τελευταία εβδομάδα περίπου, ο Xi έδωσε δύο ομιλίες στις οποίες επανέλαβε την ανάγκη για “επανένωση” με την Ταϊβάν. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έκανε καμία αναφορά στη χρήση βίας, αν και το Πεκίνο δεν έχει ποτέ αποκηρύξει αυτό το ενδεχόμενο.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να ασκήσει οικονομική πίεση μετά τις εκλογές, στοχεύοντας σε μια εμπορική συμφωνία που υπεγράφη το 2010, την οποία το Πεκίνο λέει ότι η Ταϊπέι παραβίασε με αθέμιτους εμπορικούς φραγμούς. Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις επιχειρήσεις για να επηρεάσει τους ανθρώπους στην Ταϊβάν μέσω του τμήματος “Ενωμένο Μέτωπο”.

“Η Κίνα πρέπει να είναι σε θέση να καθοδηγεί και να ελέγχει την κατάσταση στην Ταϊβάν, και αυτό το κάνουμε με μια ποικιλία μέσων, όχι μόνο με ένα μέσο”, δήλωσε ο Wu Xinbo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο