Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Μπαίντεν

Παρά τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του προέδρου Μπάιντεν, παραμένει σταθερός στην απόφασή του να παραμείνει στην κούρσα.


Ο Μπάιντεν έστειλε τη Δευτέρα μια αποφασιστική επιστολή στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, δηλώνοντας ότι παραμένει «σταθερά δεσμευμένος να παραμείνει σε αυτή την κούρσα».


Σύμφωνα με αναλυτές της Evercore ISI, η επιστολή είχε σαφώς ως στόχο να προκαταλάβει τις πολλές συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών που αναμένονται στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, καθώς η Βουλή και η Γερουσία συνέρχονται εκ νέου.

Οι αναλυτές επεσήμαναν τρεις λόγους για τους οποίους αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει ο Μπάιντεν στην κούρσα και τόνισαν ότι αυτή είναι μια «κρίσιμη εβδομάδα» για την προεδρική κούρσα. Πρώτον, η απόφαση εναπόκειται τελικά στον Μπάιντεν. Δεύτερον, η αλλαγή γνώμης θα απαιτούσε μια ισχυρή και συντονισμένη προσπάθεια από τους Δημοκρατικούς νομοθέτες, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι απρόθυμοι να προκαλέσουν μια εσωκομματική σύγκρουση τόσο κοντά στις εκλογές. Τρίτον, εάν ο Μπάιντεν μπορέσει να πλοηγηθεί αυτή την εβδομάδα, η προσοχή μπορεί να στραφεί πίσω στους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα με το RNC που ξεκινά στις 15 Ιουλίου, όπου ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τον αντιπρόεδρό του.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, σημειώνει η Evercore, με αρκετούς παράγοντες να εξακολουθούν να παρακολουθούνται στενά.

Ενώ περισσότερα μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, αυτές οι φωνές δεν προέρχονται από ευάλωτα μέλη σε πολιτείες-κλειδιά ή περιφέρειες, μειώνοντας έτσι την επιρροή τους στη διαδικασία.


«Θα υπάρξουν κρίσιμες προσωπικές συναντήσεις μεταξύ των νομοθετών τις επόμενες δύο ημέρες», έγραψε ο Evercore.


«Δεν είναι σαφές ότι οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας θέλουν να φέρουν αυτό το θέμα στον πρόεδρο, αλλά θα πάρουν τον παλμό της συμμετοχής τους για να καθορίσουν την πορεία προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα βασικά μέλη που πρέπει να παρακολουθήσουν είναι ο ηγέτης Hakeem Jeffries και ο γερουσιαστής Chuck Schumer. Επιπλέον, οι πρώην ανώτεροι ηγέτες Νάνσι Πελόζι και Τζιμ Κλάιμπερν αναμένεται να έχουν σημαντική επιρροή στον πρόεδρο Μπάιντεν.


Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι απόψεις ορισμένων μελών έχουν μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα εκείνες από τις περιφέρειες swing και τις βασικές κούρσες της Γερουσίας σε πολιτείες όπως η Μοντάνα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Νεβάδα και η Αριζόνα. Ενώ ορισμένοι ανώτεροι νομοθέτες, όπως ο βουλευτής Nadler, προέτρεψαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος εάν συμμετάσχουν τα μέλη της πολιτείας, ειδικά εάν δουν το δημοσκοπικό τους πλεονέκτημα να μειώνεται.

Οι δημοσκοπήσεις είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, με τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις να αναμένεται να παράσχουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το συναίσθημα των ψηφοφόρων.


Επιπλέον, η ικανότητα του Μπάιντεν να μετατοπίσει τη συζήτηση θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή την εβδομάδα, η εστίαση παραμένει σε αυτόν, αλλά η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και το επερχόμενο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή.


«Εάν ο Μπάιντεν μπορέσει να επιβιώσει αυτή την εβδομάδα και να αποσπάσει την προσοχή, η μεταβαλλόμενη συζήτηση λειτουργεί υπέρ του στο μέλλον», κατέληξαν οι αναλυτές της Evercore.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο