Γιατί η αγορά ακινήτων θα παραμείνει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και τα επόμενα χρόνια για τις μεγάλες οικονομίες

οικονομίες κατοικιών

Οι μεγάλες οικονομίες που παλεύουν με στεγαστικές κρίσεις θα δυσκολευτούν να αυξήσουν την προσφορά οικονομικά προσιτών κατοικιών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών ακινήτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι τιμές των κατοικιών στις περισσότερες μεγάλες αγορές ακινήτων προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 4% φέτος χάρη στις καθυστερήσεις της προσφοράς και τις προσδοκίες ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια. Αυτή είναι μια σχετικά μέτρια εκτίμηση, καθώς οι αξίες των ακινήτων είναι ήδη πολύ υψηλές.

Η οξεία έλλειψη αρχικών κατοικιών, ένα πολυετές πρόβλημα που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεν ήταν πιθανό να αντιμετωπιστεί σύντομα, σύμφωνα με ειδικούς που ερωτήθηκαν στις 9-30 Μαΐου σε όλες τις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι νέοι αγοραστές σπιτιού θα πρέπει να τεντωθούν περαιτέρω ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιμένουν ακόμη περισσότερο για να εξοικονομήσουν αρκετή κατάθεση για να αποκτήσουν ένα σπίτι.

Το 93% των αναλυτών, 90 από τους 97, δήλωσε ότι ο ρυθμός προσφοράς οικονομικά προσιτών κατοικιών θα υπολείπεται της ζήτησης, με περισσότερο από το ένα τρίτο να αναμένει ότι η ζήτηση θα υπολείπεται κατά πολύ.

Οι υπόλοιποι επτά δήλωσαν ότι θα υπερβεί τη ζήτηση, χωρίς κανείς να λέει ότι η προσφορά θα την υπερβεί κατά πολύ.

«Νομίζω ότι όλα καταλήγουν σε μειώσεις επιτοκίων. Εάν δεν έχουμε μειώσεις επιτοκίων αυτό το ημερολογιακό έτος, τότε οι τιμές θα είναι υπό πίεση το επόμενο έτος, επειδή υπάρχει μόνο μέχρι στιγμής οι τιμές μπορούν να ωθηθούν από τους αγοραστές και πλησιάζουμε στο. . . όρια οικονομικής προσιτότητας και πάλι», δήλωσε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank.

“Ο μόνος λόγος για τον οποίο υπάρχει ένα κατώτατο όριο κάτω από την τιμολόγηση είναι επειδή υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα αποθεμάτων σε πολλές αγορές που καλύπτουμε”, πρόσθεσε.

Με την αύξηση των αστέγων στον ανεπτυγμένο κόσμο και τους ιδιωτικούς φορείς να επικεντρώνονται περισσότερο στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών και όχι στην κατασκευή βασικών κατοικιών για όσους χρειάζονται απεγνωσμένα καταφύγιο, οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Ερωτηθέντες εάν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας, το 73% των αναλυτών, 67 από τους 92, απάντησε ναι. Οι υπόλοιποι είπαν όχι.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και στις επτά μεγάλες αγορές που καλύπτονται από την έρευνα, εκτός από τη Γερμανία.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα πριν από τρεις μήνες, οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξες. Ωστόσο, τα επιτόκια δεν αναμένεται να πλησιάσουν τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε καμία από αυτές τις αγορές, διατηρώντας τις προσδοκίες για ανατίμηση των τιμών κυρίως σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

Στις ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά αργότερα φέτος, οι τιμές των κατοικιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,0% και 3,3% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα, μια μικρή αναβάθμιση από 3,3% και 3,0% πριν από τρεις μήνες.

Μεγάλο μέρος της ανατίμησης οφείλεται στην περιορισμένη προσφορά, όπου τμήματα των υφιστάμενων ιδιοκτητών κατοικιών με 30ετή δάνεια της εποχής της πανδημίας με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων δεν έχουν κίνητρο να μετακομίσουν και να πληρώσουν πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το καλύτερο στοίχημα σας για ένα έναυσμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική προσιτότητα κατά το επόμενο έτος είναι τα επιτόκια. Αλλά ειλικρινά, δεν φαίνεται να παίρνουμε αυτές τις τέσσερις έως πέντε ή έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed που οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν νωρίτερα», δήλωσε ο John LaForge, επικεφαλής στρατηγικής πραγματικών περιουσιακών στοιχείων στο Wells Fargo Investment Institute.

Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη αγορά με μια μικρή πλειοψηφία αναλυτών να λένε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας.

Οι μέσες τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,8% και 1,5%, αντίστοιχα, για φέτος και να αυξηθούν κατά 3,0% περίπου το 2025.

Οι μέσες τιμές των κατοικιών στην Ινδία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6% φέτος και το επόμενο έτος, οδηγούμενες όλο και περισσότερο από λίγους εκλεκτούς σε μια χώρα άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να διατηρήσουν ανοδική τροχιά. λόγω της σταθερής ζήτησης και της περιορισμένης έτοιμης προσφοράς», δήλωσε η Ankita Sood, διευθύντρια και επικεφαλής έρευνας στη REA India. «Η ζήτηση για ακίνητα υψηλής αξίας από επενδυτές και άτομα υψηλού εισοδήματος τροφοδοτεί αυτή την ανοδική τάση».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο