Γιατί η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με αφρικανικές χώρες

τράπεζες

ΕΕ

Η ΕΕ θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις αφρικανικές χώρες για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις, ως μέσο αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της κινεζικής αγοράς και της διπλωματικής επιρροής, υποστήριξε το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) σε έγγραφό του την Τετάρτη.

Το IW, το οποίο χρηματοδοτείται από εξέχουσες γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις και έχει βαρύτητα μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής του Βερολίνου, δημοσίευσε το έγγραφο πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, τρεις μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η μεταρρύθμιση θα αποτελέσει βασικό θέμα της 13ης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ (MC13) τον Φεβρουάριο, αν και απαιτείται πλήρης συναίνεση για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Η διαπραγματευτική ομάδα του ΠΟΕ για την Αφρική πρότεινε τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων κανόνων για τις επιδοτήσεις, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες – για παράδειγμα, επιτρέποντάς τους να έχουν απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου και να χορηγούν επιδοτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το IW υποστηρίζει στο νέο του έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters πριν από τη δημοσίευση, ότι η ΕΕ θα πρέπει να επεκτείνει αυτή την πρωτοβουλία για να αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για τις επιδοτήσεις στις κορυφαίες εμπορικές χώρες του κόσμου.

Αυτοί οι σημαντικοί παίκτες θα καθορίζονται ανάλογα με το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εμπόριο ή το επίπεδο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν την Κίνα, παρόλο που ο ΠΟΕ την κατατάσσει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια τέτοια κοινή πρωτοβουλία ΕΕ-Αφρικής θα μπορούσε να πιέσει την Κίνα να αποδεχθεί τη μεταρρύθμιση και θα συνέβαλε στον περιορισμό της αυξανόμενης παγκόσμιας κούρσας επιδοτήσεων.

“Επιπλέον, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Κίνας να παρουσιαστεί ως υποστηρικτής των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών στη Γενεύη”, έγραψαν οι Juergen Matthes και Samina Sultan, συγγραφείς του εγγράφου “Reforming the WTO’s subsidy rules -A new opportunity to tackle the global distortions of China’s state capitalism”.

“Εάν η Κίνα μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση, θα μπλοκάρει επίσης τα ζωτικά συμφέροντα της Αφρικανικής Ομάδας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών να αποκτήσουν περισσότερο χώρο πολιτικής για την ανάπτυξη”

www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο