Οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να εκδώσουν ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (411 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, ανέφεραν δύο πηγές, το οποίο θα είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να αναζωογονήσει μια παραπαίουσα οικονομία.
Το σχέδιο για την έκδοση κρατικού χρέους το 2025 θα είναι μια απότομη αύξηση από το φετινό 1 τρισεκατομμύριο γιουάν και έρχεται καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα θα στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων, αναβαθμίσεων εξοπλισμού από επιχειρήσεις και χρηματοδότησης επενδύσεων σε προηγμένους τομείς που βασίζονται στην καινοτομία, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων, αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω ευαισθησίας του θέματος.
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν 1 μονάδα βάσης (bp) και 2 bps, αντίστοιχα, μετά την είδηση.
Η προγραμματισμένη ειδική έκδοση κρατικών ομολόγων το επόμενο έτος θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και υπογραμμίζει την προθυμία του Πεκίνου να εμβαθύνει στο χρέος για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Κίνα γενικά δεν περιλαμβάνει εξαιρετικά μακροχρόνια ειδικά ομόλογα στα ετήσια δημοσιονομικά της σχέδια, καθώς θεωρεί το μέσο ως ένα έκτακτο μέτρο για τη συγκέντρωση εσόδων για συγκεκριμένα έργα ή στόχους πολιτικής, όπως απαιτείται.
Ως μέρος του σχεδίου του επόμενου έτους, περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν που θα συγκεντρωθούν μέσω μακροπρόθεσμων ειδικών ομολόγων του δημοσίου θα χρηματοδοτήσουν «δύο μεγάλα» και «δύο νέα» προγράμματα, δήλωσαν οι πηγές με γνώση του θέματος.
Οι «νέες» πρωτοβουλίες συνίστανται σε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για διαρκή αγαθά, όπου οι καταναλωτές μπορούν να ανταλλάσσουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράζουν καινούργια με έκπτωση, και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που επιδοτεί αναβαθμίσεις εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» προγράμματα αναφέρονται σε έργα που εφαρμόζουν εθνικές στρατηγικές όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δημιουργούν δυνατότητες ασφάλειας σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.
Ο κρατικός σχεδιαστής NDRC είπε στις 13 Δεκεμβρίου το Πεκίνο είχε διαθέσει πλήρως όλα τα έσοδα από το φετινό 1 τρισεκατομμύριο γιουάν σε εξαιρετικά μεγάλα ειδικά ομόλογα δημοσίου, με περίπου το 70% των εσόδων να χρηματοδοτεί τα «δύο μεγάλα» έργα και το υπόλοιπο να πηγαίνει στα «δύο νέα» σχήματα.
Η απειλή των δασμών
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος θα είναι για επενδύσεις σε «νέες παραγωγικές δυνάμεις», τη στενογραφία του Πεκίνου για προηγμένη κατασκευή, όπως ηλεκτρικά οχήματα, ρομποτική, ημιαγωγοί και πράσινη ενέργεια, ανέφεραν οι πηγές.
Μία από τις πηγές είπε ότι το ποσό που προορίζεται για αυτήν την πρωτοβουλία θα είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν.
Τα υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων κρατικών τραπεζών, ανέφεραν οι πηγές, καθώς οι κορυφαίοι δανειστές αγωνίζονται με συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, παραπαίους κέρδη και αύξηση των επισφαλών δανείων.
Η έκδοση νέου ειδικού χρέους του Δημοσίου το επόμενο έτος θα ισοδυναμούσε με 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το 2023. Το Πεκίνο είχε αντλήσει 1,55 τρισεκατομμύρια γιουάν μέσω τέτοιων ομολόγων το 2007, ή 5,7% της οικονομικής παραγωγής της χώρας εκείνη την εποχή.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην ετήσια Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας (CEWC) στις 11-12 Δεκεμβρίου για να χαράξουν την οικονομική πορεία για το 2025.
Μια περίληψη των κρατικών μέσων ενημέρωσης της συνάντησης ανέφερε ότι ήταν “αναγκαίο να διατηρηθεί σταθερή οικονομική ανάπτυξη”, να αυξηθεί ο δείκτης δημοσιονομικού ελλείμματος και να εκδοθεί περισσότερο δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές, ότι η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και να διατηρήσει έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5%.
Στο CEWC, το Πεκίνο θέτει στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, το έλλειμμα του προϋπολογισμού, την έκδοση χρέους και άλλους στόχους για το επόμενο έτος. Αυτοί οι στόχοι, που συνήθως συμφωνούνται από κορυφαίους αξιωματούχους στη συνάντηση, δεν θα ανακοινωθούν επίσημα μέχρι την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάρτιο και θα μπορούσαν να αλλάξουν μέχρι τότε.
Η οικονομία της Κίνας έχει δυσκολευτεί φέτος λόγω μιας σοβαρής κρίσης ακινήτων, του υψηλού χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης. Οι εξαγωγές, ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία, θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν δασμούς στις ΗΠΑ άνω του 60%, εάν ο Τραμπ τηρήσει τις δεσμεύσεις του στην προεκλογική εκστρατεία.
Ενώ οι κίνδυνοι για τις εξαγωγές σημαίνουν ότι η Κίνα θα πρέπει να βασίζεται σε εγχώριες πηγές ανάπτυξης, οι καταναλωτές αισθάνονται λιγότερο πλούσιοι λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της ελάχιστης κοινωνικής ευημερίας. Η αδύναμη ζήτηση των νοικοκυριών αποτελεί επίσης βασικό κίνδυνο.
Την περασμένη εβδομάδα, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να επεκτείνει τα προγράμματα εμπορίας καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανικού εξοπλισμού για να συμπεριλάβει περισσότερα προϊόντα και τομείς.
πηγή: www.investing.com