Γιατί η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αποτελεί είδηση-Πέντε βασικά ερωτήματα

ΕΚΤ επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται ότι θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019 την Πέμπτη, αλλά το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι ένας μεγαλύτερος γρίφος.

Ο πληθωρισμός πλησίασε τον στόχο του 2% της τράπεζας, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο και παραμένει κολλώδης στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών. Η οικονομία του μπλοκ ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το πόσες φορές η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

«Η ίδια η μείωση δεν θα είναι μεγάλη είδηση. Είναι περισσότερο το ερώτημα: ποια είναι τα μηνύματα γύρω από το τι πρόκειται να έρθει;” δήλωσε ο Jens Eisenschmidt, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, ο οποίος ήταν προηγουμένως στην ΕΚΤ.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές:

1) Θα μειώσει τελικά η ΕΚΤ τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα;

Πιθανότατα, δεδομένου του πόσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Η προσδοκία είναι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης που θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% από το ρεκόρ του 4% που έφτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2) Πώς θα είναι η πορεία των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο;

Αυτό είναι πολύ λιγότερο βέβαιο.

Οι αγορές αναμένουν τώρα λιγότερες από 60 μονάδες βάσης περικοπών φέτος, που σημαίνει δύο κινήσεις και λιγότερο από 50% πιθανότητα για μια τρίτη, από τρεις όταν συνεδρίασε τελευταία φορά η ΕΚΤ τον Απρίλιο και τουλάχιστον πέντε τον Ιανουάριο.

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν τρεις περικοπές – τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο – όλες τις συνεδριάσεις όπου η ΕΚΤ δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις.

Τα γεράκια προσπαθούν να βγάλουν μια κίνηση του Ιουλίου από το τραπέζι. Άλλοι, όπως ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau, δεν θέλουν να κλείσουν την πόρτα.

Επομένως, μην περιμένετε μεγάλη καθοδήγηση από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επαναλάβει το μότο της τράπεζας ότι «εξαρτάται από τα δεδομένα».

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ λιγότερο περιοριστικοί για το τι θα ακολουθήσει από ό,τι ήταν στη συνεδρίαση του Ιουνίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την Ευρώπη, Paul Hollingsworth.

3) Πόσο μεγάλος πονοκέφαλος προκαλεί η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών για την ΕΚΤ;

Δεν είναι τεράστιο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Πριν από τη μείωση των επιτοκίων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά τα στοιχεία τον Μάιο έδειξαν ότι αυξήθηκε ξανά στο 4,69% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αλλά παραμορφώθηκε από τα υψηλά γράμματα από τη Γερμανία, όπου η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να καλύπτει τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί ότι δεν ανησυχεί, δημοσιεύοντας ένα blog την ίδια ημέρα που τόνισε ότι άλλοι δείκτες μισθών δείχνουν μετριασμένες πιέσεις. Ακόμη και ο Joachim Nagel της Γερμανίας, ένα κορυφαίο γεράκι, αγνόησε τα δεδομένα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά την εγχώρια ζήτηση, ανέκαμψε τον Μάιο, ενώ η ιστορικά χαμηλή ανεργία μπορεί επίσης να προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα μειωθούν οι μισθοί.

Τα στοιχεία για τους μισθούς «σας δίνουν περισσότερους λόγους να είστε σταδιακοί στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων σας, απλώς και μόνο επειδή πρέπει να περιμένετε πριν λάβετε περισσότερη επιβεβαίωση ότι πραγματικά θα προσγειωθείτε στο 2% (πληθωρισμός) εγκαίρως», δήλωσε ο Eisenschmidt της Morgan Stanley.

4) Τι γίνεται με την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης;

Ούτε αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 0,2%. Τα μελλοντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη διατηρείται.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί είναι καλά νέα για την ΕΚΤ. Η άνοδος της δραστηριότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας, η οποία αποδίδεται εν μέρει στη συσσώρευση εργατικού δυναμικού, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Και τα στοιχεία ανάπτυξης δεν είναι αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν ανησυχία για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού από τη ζήτηση.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Αφαιρεί το επιχείρημα των πιο ειλικρινών περιστεριών που λένε ότι η οικονομία έχει πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε περικοπές γρήγορα», δήλωσε ο Reinhard Cluse, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ευρώπη.

5) Τι θα δείξουν οι νέες προβολές της ΕΚΤ;

Η τράπεζα φαίνεται να αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει την προσδοκία της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο στα τέλη του 2025.

«Η μεγάλη εικόνα θα πρέπει να παραμείνει η ίδια όπως τον Μάρτιο», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PIMCO, Konstantin Veit.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο