Γιατί η μετοχή της Philip Morris αποτελεί μία καλή επενδυτική επιλογή

Philip Morris

Η καπνοβιομηχανία είναι προφανώς ακόμα παρούσα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται σε άμυνα. Το κίνημα για τη διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον αριθμό των καπνιστών παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες και δεν προβλέπεται πραγματική ανάπτυξη για την παραδοσιακή επιχείρηση τσιγάρων.

Και όμως, ο γίγαντας του καπνού Philip Morris International (NYSE: PM) εξακολουθεί να είναι μια ελκυστική επενδυτική προοπτική που πρόκειται να γίνει ακόμη καλύτερη. Την Τετάρτη, 1η Μαΐου, η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα δοκιμασμένο προϊόν σε μια δοκιμασμένη αγορά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη που λίγοι επενδυτές πίστευαν ότι ήταν ακόμη δυνατή για την εταιρεία.

Αν ήσασταν διστακτικοί σχετικά με αυτή τη σημαντική μερισματική μετοχή, ίσως να μην θέλετε να περιμένετε άλλο για να βουτήξετε.

Το περίπλοκο ταξίδι του IQOS

Τι συμβαίνει στις αρχές Μαΐου Τότε είναι που θα λήξουν επίσημα τα αποκλειστικά δικαιώματα της Altria (NYSE: MO) για την πώληση της συσκευής IQOS που θερμαίνει τον καπνό εντός των ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα, τα δικαιώματα αυτά θα ανήκουν στην Philip Morris International, η οποία ετοιμάζεται να εισαγάγει το IQOS σε επιλεγμένες αγορές των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Οι επενδυτές που παρακολουθούν τη στροφή της βιομηχανίας από τα καύσιμα προς τις μη καύσιμες εναλλακτικές λύσεις (όπως το άτμισμα) μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένοι.

Παρόλο που η συσκευή IQOS πωλήθηκε για λίγο στις ΗΠΑ, η αντίπαλη British American Tobacco έπεισε το 2021 την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ότι το προϊόν παραβίαζε μια χούφτα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατείχε η θυγατρική της R. J. Reynolds.

Ενώ η Philip Morris συνέχισε να πωλεί το IQOS σε πολλές άλλες χώρες, από τότε δεν πωλείται από κανέναν στις ΗΠΑ. Η επερχόμενη ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο χάρη σε δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, η Altria πούλησε τα δικαιώματά της ως αποκλειστικός διανομέας των συσκευών IQOS στις ΗΠΑ στη Philip Morris το 2022, με κόστος 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα δικαιώματα αυτά δεν αρχίζουν να ισχύουν πριν από την επόμενη εβδομάδα. Και δεύτερον, η British American Tobacco και η Philip Morris διευθέτησαν τις διάφορες διαμάχες τους για τις πατέντες νωρίτερα φέτος, ανοίγοντας το δρόμο στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την άρση της απαγόρευσης του IQOS.

Η Philip Morris θα πρέπει να χτυπήσει το γόνιμο έδαφος τρέχοντας

Και η ευκαιρία για τη Philip Morris είναι σημαντική.

Οι περισσότερες καπνοβιομηχανίες επεκτείνουν τις σειρές μη καπνιστικών προϊόντων τους αυτές τις μέρες. Η Altria, για παράδειγμα, κατέχει εξ ολοκλήρου το εμπορικό σήμα ατμίσματος NJOY. Συμμετέχει επίσης σε μια κοινοπραξία με τον όμιλο JT Group για την προσφορά ενός προϊόντος θερμαινόμενου στικ καπνού ως ανταγωνιστή του IQOS. Η R. J. Reynolds ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει ο καπνός.

Η Philip Morris International, ωστόσο, αναμφισβήτητα κάνει περισσότερα – και σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία – στο μέτωπο των άκαυστων προϊόντων από οποιονδήποτε άλλο παίκτη.

Με επικεφαλής το IQOS, τα προϊόντα χωρίς καπνό αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των εσόδων της Philip Morris του πρώτου τριμήνου ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι οργανικές πωλήσεις της κατηγορίας βελτιώθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, καθιστώντας το IQOS τον ηγέτη της αγοράς θερμαινόμενου καπνού σε 11 διαφορετικές αγορές. Πράγματι, ενώ οι αποστολές των τσιγάρων καύσης συνεχίζουν να μειώνονται, η Philip Morris αντισταθμίζει και με το παραπάνω αυτή τη φθίνουσα δραστηριότητα με αύξηση 21% στις αποστολές μονάδων θερμαινόμενου καπνού κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Δεδομένης αυτής της αποδεδειγμένης εμπορευσιμότητας, η επικείμενη επανείσοδος του IQOS στην αγορά των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενη. Υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια καπνιστές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, και περίπου άλλοι τόσοι τακτικοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών ατμίσματος. Οι αναλυτές της Stifel εκτιμούν ότι η επιχείρηση θερμαινόμενου καπνού στην αμερικανική αγορά θα μπορούσε να αποφέρει έως και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την εταιρεία έως το 2030. Για λόγους προοπτικής, η Philip Morris παρήγαγε 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια EBITDA το περασμένο έτος.

Διατηρώντας τη μετοχή της Philip Morris μια επιτακτική αγορά

Αυτή είναι μόνο μια εκτίμηση, φυσικά. Η επιχείρηση καπνού παραμένει σε εξέλιξη, είτε μιλάμε για καύσιμα, είτε για θερμαινόμενο καπνό, είτε για ατμίζοντας κάτι άλλο εκτός από καπνό. Καμία δεν είναι υγιής, και οι ρυθμιστικές αρχές δεν διστάζουν να καταστήσουν αυτή την πραγματικότητα σαφή, αμφισβητώντας τις κορυφαίες και τις κατώτατες γραμμές του κλάδου.

Ωστόσο, γίνεται επίσης σαφές ότι ο θερμαινόμενος καπνός είναι μια εύγευστη, βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Δεν πρόκειται για μια επιχείρηση ανάπτυξης, σε καμία περίπτωση. Και ακόμη και αν η Philip Morris μπορέσει να κάνει το IQOS ένα βιώσιμο προϊόν στις ΗΠΑ, θα χρειαστούν χρόνια για να το δει να ωφελεί μετρήσιμα την κατώτατη γραμμή. Αλλά ο θερμαινόμενος καπνός είναι μια επιχείρηση που μπορεί να οδηγήσει σε αξιόπιστες ταμειακές ροές για τη Philip Morris. Αυτό στηρίζει το μέρισμα της εταιρείας, το οποίο είναι ένας από τους κύριους λόγους για να κατέχει κανείς τη μετοχή της.

Η τρέχουσα μερισματική της απόδοση ανέρχεται στο 5,3%, η οποία είναι πολύ καλύτερη από τον ευρύτερο μέσο όρο της αγοράς.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο