Γιατί η Morgan Stanley «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές

μετοχών

Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την αρχή του έτους έχουν δείξει σημάδια αδυναμίας, οδηγώντας σε ηπιότητα σε χαμηλότερης ποιότητας και οικονομικά ευαίσθητα τμήματα της αγοράς, ενώ μια περιορισμένη επιλογή μετοχών υψηλής ποιότητας μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει οδηγήσει σε απόδοση.


Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Morgan Stanley, αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά «επικεντρώνεται περισσότερο στην άμβλυνση της ανάπτυξης και λιγότερο στον πληθωρισμό και τα επιτόκια».


“Η υποαπόδοση των μικρών κεφαλαιοποιήσεων παρά την πτώση των επιτοκίων είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του φαινομένου”, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές.


«Αυτό το σκηνικό συγχρονίζεται με τη μακροχρόνια άποψή μας ότι το τρέχον μείγμα πολιτικής με βαριά δημοσιονομικά και υψηλότερα επιτόκια παραγκωνίζει αποτελεσματικά πολλούς οικονομικούς συμμετέχοντες», πρόσθεσαν.

Αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στη μακροοικονομική εικόνα, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι ποιοτικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να οδηγούν σε υπεραπόδοση. Ο γίγαντας της Wall Street βλέπει τρεις πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης για μια τέτοια αλλαγή.


Πρωτίστως, η επιτάχυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να επανεξετάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι αυτό φαίνεται απίθανο και τιμολογείται ελάχιστα στις αγορές. Εάν συμβεί, θα μπορούσε να διευρύνει το ράλι των μετοχών σε τομείς που υστερούν, όπως οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις και οι περιφερειακές τράπεζες, αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποτιμήσεις των μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων.


Επιπλέον, η επιδείνωση της ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές μετοχών, ιδίως εάν η χρηματοδότηση του δημόσιου ελλείμματος καταστεί ανησυχητική.


“Ένας καλός τρόπος για την παρακολούθηση αυτού του κινδύνου είναι το ασφάλιστρο, το οποίο παραμένει κοντά στο μηδέν”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές. “Εάν αυτό αλλάξει και το ασφάλιστρο αυξηθεί όπως το περασμένο φθινόπωρο, θα περιμέναμε μια ευρεία πτώση στις μετοχές, με λίγες μετοχές να πηγαίνουν καλά”.

Επί του παρόντος, οι προβλέψεις ρευστότητας μετριάζουν αυτόν τον κίνδυνο, πρόσθεσαν.

Τέλος, ένας σημαντικός φόβος ανάπτυξης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα πολλαπλάσια των μετοχών σε όλους τους τομείς. Σε αυτό το σενάριο, η ποιότητα μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να υπεραποδώσει μέτρια, αλλά οι αμυντικές μετοχές πιθανότατα θα τα πάνε καλύτερα.


Στο σημερινό πλαίσιο, οι στρατηγικοί αναλυτές συνεχίζουν να συνιστούν μια προσέγγιση barbell, εξισορροπώντας την ποιοτική ανάπτυξη μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αμυντικά. Από την άλλη πλευρά, συμβουλεύουν να μην επενδύσετε σε κυκλικούς δείκτες χαμηλότερης ποιότητας και να προειδοποιήσετε για τον πειρασμό να περιμένετε ένα ευρύ ράλι της αγοράς.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο