Γιατί η Nvidia δεν μπορεί απλά να αποχωρήσει από την Κίνα

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση σε άλλες περιοχές, η ανάπτυξη θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζεται χωρίς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

FILE PHOTO: Nvidia logo is seen in this illustration taken, January 27, 2025. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Nvidia NVDA -2,92% μείωση; κόκκινο τρίγωνο που δείχνει πτώση με την πώληση των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί η εταιρεία εξακολουθεί να προσπαθεί.

Η απάντηση είναι: Δεν μπορεί να το κάνει.

Η Nvidia χρησιμοποίησε την έκθεση για το πρώτο τρίμηνο της περασμένης εβδομάδας για να στείλει ένα μάλλον αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους του αποκλεισμού των αμερικανικών εταιρειών τσιπ από την κινεζική αγορά τεχνητής νοημοσύνης. «Η τεχνητή νοημοσύνη της Κίνας προχωρά με ή χωρίς αμερικανικά τσιπ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της εταιρείας. Επισημαίνοντας ότι οι μισοί προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα, ο Huang υποστήριξε ότι η αποτροπή των αμερικανικών εταιρειών από το να ανταγωνίζονται εκεί θα μπορούσε τελικά να κοστίσει στην Αμερική την ηγετική της θέση στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης.

«Τελικά, η πλατφόρμα που κερδίζει τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης κερδίζει και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Huang. «Οι έλεγχοι των εξαγωγών πρέπει να ενισχύουν τις αμερικανικές πλατφόρμες, όχι να οδηγούν το μισό του ταλέντου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia έχει επίσης ισχυρούς οικονομικούς λόγους για να υποστηρίξει αυτό το επιχείρημα. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης τον Απρίλιο να εμποδίσει την εταιρεία να πουλήσει τα τσιπ H20 στην κινεζική αγορά κόστισε στην εταιρεία περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις στο τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο και θα κοστίσει άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τσιπ H20 σχεδιάστηκε ειδικά για την κινεζική αγορά, ώστε να συμμορφώνεται με τους τότε ισχύοντες περιορισμούς στις εξαγωγές, και ως εκ τούτου δεν είναι πραγματικά εμπορεύσιμο σε καμία άλλη αγορά.

Η ζήτηση για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia εξακολουθεί να αυξάνεται ραγδαία στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε η απώλεια των πωλήσεων στην Κίνα δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η Nvidia αποτιμάται πλέον σε περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια — τριπλάσια από την κεφαλαιοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας chip — ακριβώς επειδή οι επενδυτές πιστεύουν ότι έχει ακόμη μπροστά της ένα μακρύ δρόμο σημαντικής ανάπτυξης. Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν ότι τα ετήσια έσοδα της Nvidia θα ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και θα φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet.

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί χωρίς την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιδιώκει με πάθος την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley τον περασμένο μήνα, τα επενδυτικά κεφάλαια που υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση επένδυσαν 184 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ 2000 και 2023. Η Nvidia εκτιμά ότι η συνολική αγορά στην Κίνα για τους επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης — τα κύρια τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη — ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της αγοράς. Είναι ένας μεγάλος αριθμός», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Tim Arcuri σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι η Nvidia θα είχε «κυρίαρχη θέση» σε αυτή την αγορά αν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί εκεί.

Οι αναλυτές της Wall Street δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι η Nvidia θα επιστρέψει στην κινεζική αγορά τεχνητής νοημοσύνης. «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει τουλάχιστον κάποια ανάκαμψη των ευκαιριών στην Κίνα», έγραψε ο Joe Moore της Morgan Stanley μετά την τελευταία έκθεση κερδών της Nvidia.

Ωστόσο, μια αλλαγή σε αυτό το σημείο θα απαιτούσε από την κυβέρνηση Τραμπ να υπαναχωρήσει ή να τροποποιήσει σοβαρά τους ισχύοντες κανόνες που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην υπολογιστική ικανότητα των τσιπ που πωλούνται στην Κίνα. Και αυτό φαίνεται απίθανο — τουλάχιστον με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε την πρόσφατη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αναζωπύρωση των εντάσεων.

Ο Arcuri της UBS πιστεύει ότι τροποποιήσεις που θα επιτρέπουν την πώληση πιο ισχυρών τσιπ θα μπορούσαν να συνάδουν με τους στόχους της κυβέρνησης, καθώς οι περιορισμοί στην προηγμένη τεχνολογία κατασκευής τσιπ εξακολουθούν να περιορίζουν την ικανότητα της Κίνας να παράγει τους πιο προηγμένους επεξεργαστές. «Εάν αυτοί οι περιορισμοί στον εξοπλισμό δεν αλλάξουν, υπάρχει ένα εγγενές ανώτατο όριο σε ό,τι μπορούν να κάνουν [η Κίνα]», δήλωσε ο Arcuri.

Η απουσία της Nvidia από την κινεζική αγορά τεχνητής νοημοσύνης δίνει πλεονέκτημα σε τοπικούς ανταγωνιστές όπως η Huawei. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Κίνα είναι σε θέση να καλύψει περίπου το 34% των αναγκών της σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με τοπικούς προμηθευτές, με το «ποσοστό αυτάρκειας» να φτάνει το 82% το 2027. Και αν η Nvidia επιστρέψει στην αγορά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της κινεζικής κυβέρνησης να έχει εγχώρια τεχνολογία στο επίκεντρο όλων των βασικών βιομηχανιών της.

Η Nvidia θεωρείται ότι έχει προβάδισμα ετών έναντι των ανταγωνιστών της. Και το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τσιπ, ολοκληρωμένων συστημάτων και εργαλείων λογισμικού για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τις κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Nvidia πρέπει να επιστρέψει στην Κίνα. Αλλά ο δρόμος προς τα εκεί περνάει κατευθείαν από τον Λευκό Οίκο.

 Nvidia

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο