Γιατί η συμφωνία της Microsoft με τα ΗΑΕ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Microsoft

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η υψηλού προφίλ συμφωνία της τεχνολογικής εταιρείας με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42 που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει τη μεταφορά εξελιγμένων τσιπ και εργαλείων – μια κίνηση που ένας ανώτερος Ρεπουμπλικανός βουλευτής προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Σε συνέντευξή του στο Reuters αυτή την εβδομάδα, ο Smith δήλωσε ότι η συμφωνία πωλήσεων, πολλές λεπτομέρειες της οποίας αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση που συνεπάγεται την εξαγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων της τεχνολογίας AI, όπως τα βάρη μοντέλων, ένα κόσμημα του στέμματος των συστημάτων AI που καθορίζουν πόσο ισχυρά είναι. Ο Σμιθ είπε ότι δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, για παράδειγμα διευκολύνοντας την κατασκευή χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο απαίτησε από τους κατασκευαστές των μεγαλύτερων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με αυτά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για να προχωρήσει, η συμφωνία θα απαιτήσει την έγκριση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει διασφαλίσεις για την προστασία της τεχνολογίας της Microsoft και την αποτροπή της χρήσης της από κινεζικές οντότητες για την εκπαίδευση συστημάτων AI.

Αλλά αυτά τα μέτρα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ αμφισβητούν εάν είναι επαρκή.

Η κεκλεισμένων των θυρών φύση των διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών σχετικά με τους όρους και τις διασφαλίσεις για τις μεταφορές αμερικανικής τεχνολογίας έχει θορυβήσει ορισμένους νομοθέτες.

«Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, το Κογκρέσο δεν έχει λάβει ακόμη μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από την εκτελεστική εξουσία σχετικά με αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ ΜακΚόλ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Ανησυχώ ότι τα σωστά προστατευτικά κιγκλιδώματα δεν υπάρχουν για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης από την κινεζική κατασκοπεία, δεδομένων των συμφερόντων (του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) στα ΗΑΕ».

Το Υπουργείο Εμπορίου απαιτεί ήδη ειδοποιήσεις και, σε αρκετές περιοχές, άδειες εξαγωγής για την αποστολή τσιπ AI στο εξωτερικό. Ωστόσο, η συμφωνία Microsoft-G42 υπογραμμίζει τα κενά στους νόμους των ΗΠΑ, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σπεύδουν να συμβαδίσουν με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Προς το παρόν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανονισμός που να περιορίζει την εξαγωγή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αν και ο McCaul και μια δικομματική ομάδα νομοθετών αυτή την εβδομάδα προώθησαν νομοθεσία που θα έδινε στους αξιωματούχους των ΗΠΑ πιο σαφή εξουσία να το πράξουν.

Στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι η εταιρεία χαιρετίζει τη συζήτηση σχετικά με ένα νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά τεχνολογίας AI και ότι η συμφωνία με την G42 απαιτεί από την εταιρεία των ΗΑΕ να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των ΗΠΑ καθώς εξελίσσονται.

«Βασικά, αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι η αμερικανική τεχνολογία μπορεί να κινηθεί σε όλο τον κόσμο με ασφάλεια», δήλωσε ο Smith.

Πέρα από τα ΗΑΕ

Όταν η Microsoft και η G42 ανακοίνωσαν τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, θεωρήθηκε ότι θα έφερνε την G42 πιο κοντά στις ΗΠΑ και θα εξάπλωνε την τεχνολογική επιρροή των ΗΠΑ εν μέσω στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Η Microsoft επενδύει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο G42 με τον πρόεδρο της Microsoft, Smith, να παίρνει θέση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Οι εταιρείες δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα ΗΑΕ ή σε άλλες χώρες ή ποιες συγκεκριμένες διασφαλίσεις ασφαλείας θα τεθούν σε εφαρμογή. Ορισμένες από αυτές τις λεπτομέρειες αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά.

Η ευρεία πρόθεση της συμφωνίας είναι η Microsoft και η G42 να μεταφέρουν από κοινού την τεχνολογία AI σε περιοχές όπου καμία δεν θα μπορούσε να το κάνει τόσο αποτελεσματικά μόνη της. Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι μια συμφωνία στην Κένυα που ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρείες την Τετάρτη.

Η συμφωνία Microsoft-G42 είναι μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών που απαιτεί από την καθεμία να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, αλλά δεν υπάρχει άμεση συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ που να διέπει τη μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών. Οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να μεταφέρουν αυτές τις τεχνολογίες σε άλλες αγορές πέρα από τα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δήλωσαν στελέχη της Microsoft.

Ο Smith δήλωσε ότι πολλές από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν προς επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προστασίας των λεγόμενων «βαρών μοντέλου» AI, που είναι το κρίσιμο μέρος ενός μοντέλου AI που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις ή προτροπές. Αυτά τα βάρη λαμβάνονται με την εκπαίδευση ενός μοντέλου AI με τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συχνά με μεγάλο κόστος.

Τα βάρη των μοντέλων επί του παρόντος δεν μπορούν να κρυπτογραφηθούν κατά τη χρήση και ο Smith εκτίμησε ότι οι πολλά υποσχόμενες τεχνικές προσεγγίσεις για να γίνει αυτό παραμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά.

Ο Smith δήλωσε ότι η Microsoft έχει εξετάσει διάφορες εναλλακτικές επιλογές για την προστασία της τεχνολογίας της, συμπεριλαμβανομένου ενός «θησαυροφυλακίου μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο» που θα περιλαμβάνει τον φυσικό διαχωρισμό τμημάτων των κέντρων δεδομένων όπου στεγάζονται τσιπ AI και βάρη μοντέλων και τον περιορισμό της φυσικής πρόσβασης.

“Υποψιάζομαι ότι μέχρι να τελειώσουμε, θα καταλήξουμε σε ένα ρυθμιστικό καθεστώς ή μια προσέγγιση ελέγχου των εξαγωγών που θα ισχύει ευρέως και όχι μόνο για τη Microsoft και την G42”, δήλωσε ο Smith.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Microsoft, η G42 θα ακολουθήσει επίσης έναν κανόνα «γνωρίστε τον πελάτη σας» για να καθορίσει ποιος χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Microsoft και δεν θα επιτρέψει στις κινεζικές εταιρείες να τη χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν μοντέλα AI, δήλωσαν στελέχη της Microsoft. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν προτείνει έναν παρόμοιο κανόνα, αλλά δεν τον έχουν ακόμη θεσπίσει.

«Υιοθετήσαμε μια στρατηγική εμπορική απόφαση να συνεργαστούμε με αμερικανικές εταιρείες όσον αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες. Και είμαστε πολύ σαφείς στο γεγονός ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις και τους εταίρους μας και τις κυβερνητικές κανονιστικές απαιτήσεις ή τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών», δήλωσε στο Reuters ο Talal Al Kaissi, στέλεχος που χειρίζεται τις συνεργασίες για το έργο AI της G42.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Microsoft θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην G42 και να τις επιβάλει σε διαιτητικά δικαστήρια στο Λονδίνο, δήλωσε η Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft δεν θα αναγκαστεί να εργαστεί μέσω του νομικού συστήματος των ΗΑΕ για να διασφαλίσει ότι η G42 συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία σε πολλές χώρες εάν η G42 βρεθεί να παραβιάζει τη συμφωνία, δήλωσε η Microsoft.

Το πώς ακριβώς η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο θα επιτρέψει να προχωρήσει η συμφωνία παραμένει ασαφές. Ο Σμιθ είπε ότι οι διατάξεις είναι «ανεπίσημες» και ότι «σίγουρα με αυτή την υπουργό Εμπορίου, γνωρίζει κανείς αρκετά καθαρά αν εγκρίνει ή απορρίπτει κάτι».

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι οποιεσδήποτε μεταφορές τεχνολογίας θα διέπονται από ελέγχους εξαγωγών, “συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων αδειοδότησης που ισχύουν επί του παρόντος” για τσιπ AI και “πιθανούς μελλοντικούς ελέγχους”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο